Aantal vuurwerkslachtoffers iets gedaald, meer jongeren op de SEH
DEN HAAG (ANP) - Het aantal vuurwerkslachtoffers is voor de tweede jaarwisseling op rij iets gedaald, meldt VeiligheidNL maandag. Tijdens de overgang naar het nieuwe jaar belandden 1162 vuurwerkslachtoffers op de spoedeisende hulp of bij een huisartsenspoedpost. Een daling van 4 procent ten opzichte van de vorige jaarwisseling (1212 vuurwerkslachtoffers). In de jaarwisseling naar 2023 vielen 1253 vuurwerkslachtoffers.
Het aandeel jonge slachtoffers steeg wel iets op de 81 spoedeisende-hulpafdelingen (SEH's). Deze jaarwisseling was 37 procent van de 367 vuurwerkslachtoffers op de SEH jonger dan 16 jaar. De vorige jaarwisseling was dat 31 procent.
9 procent van de vuurwerkletsels werd veroorzaakt door mortierbommen. 3 procent van de slachtoffers liep letsel op door een cobra, 4 procent door een nitraat. Van de slachtoffers was 55 procent afsteker van het vuurwerk en 45 procent omstander. Er waren "geen opvallende verschuivingen in het type vuurwerk of het soort letsel dat men opliep", aldus VeiligheidNL.
Roep om landelijk vuurwerkverbod
In de regio Rotterdam-Rijnmond werden de meeste slachtoffers behandeld: 48. Daarna volgen regio Haaglanden met 44 slachtoffers en Amsterdam-Amstelland met 25. Naar verhouding vielen de meeste slachtoffers in de regio's Haaglanden en Gelderland-Zuid. In beide regio's belandde per 100.000 inwoners bijna 4 slachtoffers op de spoedeisende-hulpafdelingen.
Het effect van een lokaal afsteekverbod in die gemeenten is beperkt gebleven, aldus directeur van VeiligheidNL Martijntje Bakker. "Om het gros van de vuurwerkletsels te voorkomen is een algeheel verbod het meest effectieve middel. Zo was het aantal letsels tijdens de coronajaarwisseling van 2020-2021 bijna drie keer zo laag als nu. Het afsteken van vuurwerk was toen ook verboden in omringende landen, dus het is verstandig dit op Europees niveau te regelen."
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Alle Nederlandse ziekenhuizen scharen zich achter de oproep van gemeentes tot een vuurwerkverbod, schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op haar site. "De vuurwerktraditie kent een belangrijke schaduwkant die volledig vermijdbaar is en blijvende impact heeft op de slachtoffers, vaak omstanders. Het kost mensenlevens en onnodig zorggeld", aldus de hospitaalclub.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Veel meer mensen dan anders werden vorig jaar getroffen door het norovirus, dat een stevige darminfectie veroorzaakt. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een bericht in het AD. Exacte cijfers heeft de organisatie niet. Er is ook geen meldplicht voor deze besmettingen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Meer dan 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben vorig jaar last gehad van de tekorten aan medicijnen. En de problemen worden voorlopig niet minder, waarschuwt de brancheorganisatie van apotheken, de KNMP. "We merken aan niets dat het minder erg wordt. Voor ons niet. Voor de patiƫnt niet. Voor de maatschappij niet", zegt voorzitter Aris Prins.
3 dagen geledenZEIST (ANP) - Eind vorig jaar zijn 1, 2 miljoen mensen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat is 6,7 procent van alle verzekerden. Het zijn voorlopige cijfers van kenniscentrum Vektis.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De leeftijdsgrens voor tabaksproducten en vapes moet omhoog naar 21 jaar. Dat vinden verslavingspsychologen van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Die stap is noodzakelijk nu steeds meer jongeren en jongvolwassenen roken of naar een e-sigaret grijpen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Om de zorgen over het ophopen van declaraties voor geestelijke gezondheidszorg weg te nemen, komen er met spoed nieuwe regels. Verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans hoopt in april met "een verduidelijkende regeling" te komen. Zorgverleners zouden daarop kunnen wachten en hun declaraties zolang kunnen bewaren.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Binnen de geestelijke gezondheidszorg is "ontzettend veel onrust" ontstaan over het stilvallen van declaraties voor behandelingen. Brancheorganisatie de Nederlandse ggz laat dat desgevraagd weten. Psychiaters en psychologen kunnen voor behandelingen die ze vanaf 1 januari van dit jaar uitvoeren nog geen geldige facturen indienen bij zorgverzekeraars. Dat komt doordat overheidsregels waarin was geregeld welke informatie over patiƫnten mag worden gedeeld, niet meer geldig zijn. Een nieuwe regeling is er nog niet.
4 dagen geleden