Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal verkeersdoden EU stijgt, maar is onder niveau voor corona

Aantal verkeersdoden EU stijgt, maar is onder niveau voor corona

BRUSSEL (ANP) - Het aantal verkeersdoden in de Europese Unie is vorig jaar met 1000 ofwel 5 procent toegenomen ten opzichte van 2020. Maar het aantal van 19.800 personen die in het verkeer omkwamen in 2021 was nog wel 3000 minder (-13 procent) dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie uitbrak, stelt de Europese Commissie in een publicatie van de meest recente cijfers.

De laatste tien jaar is het aantal verkeersdoden in de EU afgenomen met 36 procent, aldus het dagelijks EU-bestuur. Eurocommissaris Adina Vălean (Transport) waarschuwt echter waakzaam te blijven nu het verkeer weer aan het toenemen is. "We willen niet terug naar het niveau van voor de pandemie", zegt ze. "Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid van de lidstaten, de sector en de gebruikers van de weg."

De minste ongelukken met dodelijke afloop gebeuren in Zweden (18 per miljoen inwoners), de meeste in Roemenië (93). Nederland had met 28 verkeersdoden per miljoen inwoners in 2021 een van de laagste scores in de EU. Vergeleken met precoronajaar 2019 ging het percentage met 16 omlaag.

Maximumsnelheden omlaag

Meer dan de helft van fatale ongelukken in Europa vindt plaats op landelijke wegen, 40 procent in stedelijk gebied en 8 procent op snelwegen. Bovenaan staan ongelukken met auto's (bestuurders en passagiers). Gemiddeld is een op de vijf verkeersdoden voetganger en een op de tien fietser, terwijl het in 18 procent van de gevallen om motorrijders ging.

Volgens de Europese Raad voor Transportveiligheid, een organisatie die zich inzet voor verkeersveiligheid, moeten de maximumsnelheden in de EU omlaag, en moet het toezicht daarop ook worden verbeterd. "Zonder zichtbare en reguliere handhaving zullen sommige bestuurders straffeloos te hard blijven rijden en levens verwoesten." De organisatie pleit ook voor de invoering in meer steden van de 30 kilometer per uur regel. Ze roept de Europese Commissie op hierover met aanbevelingen te komen.

Meer uit Buitenland

VN-Veiligheidsraad bijeen om dodelijk incident Gaza

NEW YORK (ANP/AFP) - De VN-Veiligheidsraad zal donderdag in New York achter gesloten deuren bijeenkomen om het dodelijke incident te bespreken eerder op de dag in Gaza tijdens een levering van hulpgoederen. De zitting begint om 22:15 uur Nederlandse tijd en is volgens een diplomatieke bron aangevraagd door Algerije.

1 uur geleden
Trump in beroep tegen uitspraak rechter in Illinois

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft volgens het Amerikaanse CBS News meteen beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter in Illinois hem uit te sluiten van deelname aan de Republikeinse voorverkiezing in die Amerikaanse staat. De oud-president, die in een nieuwe termijn in het Witte Huis ambieert, werd woensdag van het stembiljet gehaald om zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

1 uur geleden
Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

2 uur geleden
VS: sinds oktober zijn 25.000 vrouwen en kinderen in Gaza gedood

WASHINGTON (ANP) - Sinds de aanval door Hamas op Israël op 7 oktober zijn in de Gazastrook meer dan 25.000 vrouwen en kinderen omgekomen door de Israëlische tegenaanval. Dat heeft de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin donderdag gezegd.

2 uur geleden
Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

4 uur geleden
Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft een dodelijk incident bij de aanvoer van hulpgoederen in Gaza omschreven als een tragedie. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er meer dan honderd doden vielen nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend, maar volgens Israël kwamen mogelijk tientallen mensen om het leven doordat ze zijn aangereden door trucks met hulpgoederen.

4 uur geleden
Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse hooggerechtshof opent een terreuronderzoek naar de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Hij was leider van de regio Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, toen daar in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden.

5 uur geleden