Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal vakbondsleden afgelopen jaren sterk gedaald

Aantal vakbondsleden afgelopen jaren sterk gedaald

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vakbondsleden is de afgelopen twee jaar met bijna 100.000 afgenomen. Dat is een daling van 6 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de afgelopen 120 jaar werd slechts vier keer een sterkere daling gemeten.

Het aantal vakbondsleden is al tien jaar aan het slinken. In maart van dit jaar waren het er nog zo'n 1,5 miljoen, 98.000 minder dan in 2019. Sinds 1966 hadden de Nederlandse vakbonden niet meer zo weinig leden. Het aantal vrouwelijke bondsleden liep relatief harder terug dan het aantal mannelijke.

De gemiddelde leeftijd van vakbondsleden loopt op. Inmiddels is 22 procent ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd, waar dat in 2019 nog 18 procent was. Tegelijkertijd blijken de bonden moeite te hebben jongeren aan zich te binden, want het aandeel leden onder de 25 jaar krimpt juist.

De organisatiegraad is het hoogst in het onderwijs, waar 31 procent van de werknemers lid is van een vakbond. In de bedrijfstak informatie en communicatie is dit met 6 procent het laagst. Voor alle Nederlandse werknemers ligt de organisatiegraad op 18 procent.

Vakbond FNV, de grootste vakbond van Nederland, wijst er in een reactie op dat de daling van het aantal leden vooral te maken heeft met oudere leden die met pensioen gaan of zijn overleden. De bond benadrukt dat het aantal leden tot 55 jaar sinds maart vorig jaar weer toeneemt. De ledengroep tot 35 jaar is daarbij volgens FNV de snelst groeiende. Het aantal inschrijvingen van mannen en vrouwen ligt bij FNV momenteel nagenoeg gelijk. FNV telt op het ogenblik ruim 915.000 leden. In 2019 waren dat er nog meer dan 1 miljoen.

Ook CNV ziet het aantal leden dalen. De tweede vakbeweging van Nederland telt thans ruim 225.000 leden, waar dat er in 2019 nog ruim 10.000 meer waren. Bij de VCP, met daarin meerdere kleine bonden, staat de teller nu op 163.300 tegen 163.500 bij de eerdere telling. Verder gaat het nog om zo'n 200.000 bondsleden bij kleinere vakverenigingen.

Meer uit Financieel

Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

48 minuten geleden
AI slaagt over vijf jaar voor alle examens, zegt topman Nvidia

PALO ALTO (ANP/RTR) - Kunstmatige intelligentie (AI) kan over vijf jaar slagen voor alle examens die mensen ook kunnen halen. Dat heeft topman Jensen Huang van maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia voorspeld op een bijeenkomst aan de Amerikaanse Stanford Universiteit. Hij voegde er wel aan toe dat daarmee nog niet gezegd is dat computers dan even slim zijn als mensen.

2 uur geleden
Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

13 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

13 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

13 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

15 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

16 uur geleden