Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal tips bij Meld Misdaad Anoniem terug op niveau voor corona

Aantal tips bij Meld Misdaad Anoniem terug op niveau voor corona

DEN HAAG (ANP) - Meld Misdaad Anoniem (M.) heeft vorig jaar 18.857 meldingen naar politie en andere opsporingsinstanties doorgestuurd. Daarmee is het maandelijks gemiddelde aantal meldingen, na een hoger aantal tijdens de coronapandemie, terug op het ‘oude’ niveau. Volgens de organisatie meldden mensen het afgelopen jaar het meest over drugsgerelateerde zaken (met 10.241 ruim de helft). Daarna over geweld, gezochte verdachten en financieel-economische delicten.

Ter vergelijking: Over 2020 meldde de organisatie 25.818 meldingen. En dat was dan weer ruim 50 procent meer dan het jaar ervoor (2019), toen 16.890 tips binnenkwamen. Dat toegenomen aantal meldingen kwam grotendeels door de coronamaatregelen, zei de organisatie toen. Want doordat mensen vaker thuis waren en minder op straat, vielen zaken als drugshandel en illegale prostitutie op straat meer op en verdubbelde het aantal meldingen daarover toen bijna. Dinsdag voegt M. daar nog aan toe dat ook de grote maatschappelijke verontwaardiging over geweld en vernielingen bij de rellen in binnensteden een rol speelde.

Bij M. kwamen in 2022 1580 tips binnen naar aanleiding van opsporingsprogramma’s, zoals Opsporing Verzocht en regionale opsporingsprogramma’s. Uit een terugkoppeling van de politie blijkt dat vorig jaar minstens 3046 verdachten werden opgespoord dankzij tips via Meld Misdaad Anoniem, zo stelt de organisatie.

M. bestaat twintig jaar. In die afgelopen twintig jaar stuurde Meld Misdaad Anoniem ruim 305.000 meldingen naar de politie en opsporingsinstanties en zijn, zo claimt M., minstens 36.000 mensen aangehouden. Marc Janssen van de organisatie benadrukt dat "de anonimiteit ervoor zorgt dat belangrijke informatie toch bij de politie en opsporingsinstanties terecht komt, maar dat de melder buiten beeld blijft".

Meer uit Binnenland

A9 weer helemaal vrij na werkzaamheden

AMSTERDAM (ANP) - De A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De weg was dit weekend in beide richtingen afgesloten om werkzaamheden aan de Schipholbrug. Die liepen door harde wind uit, waardoor de snelweg ook maandagochtend nog dicht was.

23 minuten geleden
A9 richting Amstelveen weer vrij, veel file rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

1 uur geleden
A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

3 uur geleden
Gedoogde én gereguleerde wiet verkocht in 10 gemeenten

DEN HAAG (ANP) - In tien gemeenten die meedoen aan een wietexperiment mag vanaf maandag zowel gedoogde als gereguleerde wiet worden verkocht. Die situatie duurt drie maanden. Daarna is het de bedoeling dat er enkel gereguleerde wiet verkocht wordt. Gedoogde wiet mag dan niet meer.

6 uur geleden
Formateur Van Zwol ontvangt beoogd ministers van nieuwe kabinet

DEN HAAG (ANP) - Formateur Richard van Zwol ontvangt vanaf maandag tot en met woensdag de kandidaat-bewindslieden van het toekomstige kabinet-Schoof. Beoogd VVD-vicepremier Sophie Hermans, die daarnaast de portefeuille Klimaat en Groene Groei krijgt, is maandagochtend om 9.00 uur de eerste die haar opwachting maakt.

6 uur geleden
Achttien woningen tijdelijk ontruimd door rook bij brand in Zeist

ZEIST (ANP) - Bij een brand in een restaurant aan de Slotlaan in Zeist, die in de nacht van zondag op maandag even na middernacht uitbrak, is zo veel rook vrijgekomen dat achttien omliggende woningen tijdelijk zijn ontruimd. De Veiligheidsregio Utrecht laat weten dat de rookontwikkeling werd veroorzaakt door een brand die ontstond in een wasmachine en een droger. Rond 02.15 uur was de brand onder controle.

6 uur geleden
Meeste in de modder vastgeraakte auto's in Harlingen weer los

HARLINGEN (ANP) - Naar schatting twee derde van de auto's die zondag op parkeerterrein P3 bij de veerterminal in Harlingen door modder vast kwamen te zitten, is met behulp van trekkers van het terrein getrokken. Dat meldt wethouder Hendrik Sijtsma zondagavond vlak voor middernacht. De enkele honderden auto's die nog wel op het parkeerterrein vaststaan, zijn van mensen die pas vanaf morgen terugkomen van eiland Terschelling.

8 uur geleden