Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal sterfgevallen stijgt licht en is weer hoger dan normaal

Aantal sterfgevallen stijgt licht en is weer hoger dan normaal

DEN HAAG (ANP) - Na een periode van daling is het totale aantal sterfgevallen in Nederland weer gestegen. Het sterftecijfer had twee weken geleden voor het eerst in maanden een niveau bereikt dat normaal is voor de tijd van het jaar, maar ligt daar nu weer boven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oorzaak ligt waarschijnlijk bij het nieuwe coronavirus.

Vorige week overleden naar schatting 3600 mensen, 150 meer dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. De onderzoekers hebben dat laatste vastgesteld op basis van sterftestatistieken van de afgelopen jaren en demografische trends. Zij kunnen op dit moment nog niet vaststellen waaraan die mensen zijn overleden en of Covid-19 dus de oorzaak is.

Wel is bekend dat het nieuwe coronavirus nog steeds veel slachtoffers maakt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet van zo'n 300 mensen die vorige week zijn overleden aan Covid-19. Dat is zelfs meer dan de verhoging van de sterfte die het CBS meet. Waarschijnlijk zijn in werkelijkheid meer mensen overleden aan het virus, omdat het instituut niet altijd (tijdig) op de hoogte wordt gesteld van zulke sterfgevallen. GGD'en geven zo'n sterfgeval niet altijd door aan het RIVM, ook omdat ze daar niet toe verplicht zijn. Bovendien is niet iedereen die aan Covid-19 overlijdt, hier ook op getest.

Tijdens de coronapandemie zijn opvallend veel langdurige zorggebruikers overleden, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. Na een door de tweede golf veroorzaakte piek was de sterfte bij deze groep al weken aan het dalen, maar vorige week nam die weer licht toe. Ook bij mensen van onder de 65 jaar en boven de 80 namen de statistici een stijging waar.

Meer uit Binnenland

Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

5 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

5 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

5 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

5 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

7 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

7 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

7 uur geleden