
Aantal stakingsacties ligt nu al hoger dan in coronajaar 2020
DEN HAAG (ANP) - Vanwege de uitbraak van het coronavirus werden vorig jaar opvallend weinig stakingsacties afgekondigd, zo meldt het statistiekbureau CBS. Door de virusuitbraak lagen veel cao-onderhandelingen stil en was het een groot deel van het jaar niet toegestaan om met grote groepen bij elkaar te komen. Vakbond FNV voegt daar aan toe dat op dit moment al meer stakingen zijn geweest in 2021 dan in heel 2020.
Vorig jaar vonden negen stakingsacties plaats. In 1983 werd voor het laatst zo weinig gestaakt. In twee derde van de gevallen legden werknemers het werk neer in het eerste kwartaal. In de eerste helft van deze periode had het coronavirus Nederland nog niet bereikt. Dit jaar telt de FNV tot nu toe elf werkonderbrekingen en dat is dus al meer dan in het hele vorige jaar.
"Op veel plekken zoals in de supermarkten, de metaal en het beroepsgoederenvervoer gaat het ondanks of juist dankzij de corona-pandemie gewoon goed, of trekt het weer flink aan", zegt FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha over het feit dat het aantal stakingen nu al hoger ligt dan vorig jaar. "Daar willen onze leden in die sectoren van meeprofiteren." Behalve salarissen zijn ook betere pensioenafspraken volgens Boufangacha vaak de inzet van werkonderbrekingen.
In 2020 waren in vergelijking met voorgaande jaren wel veel mensen betrokken bij de stakingen, namelijk 105.000. Alleen in 2017 en 2019 lag dit getal hoger sinds de onderzoekers dit bijhouden in 1960. Dat komt met name omdat het onderwijs een grote stakingsactie hield. Leraren, schoolleiders en andere werknemers van ruim 4000 scholen legden eind januari twee dagen het werk neer.
Ontevredenheid met het salaris was volgens het CBS vorig jaar de voornaamste reden om te staken. De groep werknemers die ontevreden was over hun salaris kromp overigens van 27 procent in 2019 naar 22 procent in 2020.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
28 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
17 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
17 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
18 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
18 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
19 uur geleden