Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal stakingsacties ligt nu al hoger dan in coronajaar 2020

Aantal stakingsacties ligt nu al hoger dan in coronajaar 2020

DEN HAAG (ANP) - Vanwege de uitbraak van het coronavirus werden vorig jaar opvallend weinig stakingsacties afgekondigd, zo meldt het statistiekbureau CBS. Door de virusuitbraak lagen veel cao-onderhandelingen stil en was het een groot deel van het jaar niet toegestaan om met grote groepen bij elkaar te komen. Vakbond FNV voegt daar aan toe dat op dit moment al meer stakingen zijn geweest in 2021 dan in heel 2020.

Vorig jaar vonden negen stakingsacties plaats. In 1983 werd voor het laatst zo weinig gestaakt. In twee derde van de gevallen legden werknemers het werk neer in het eerste kwartaal. In de eerste helft van deze periode had het coronavirus Nederland nog niet bereikt. Dit jaar telt de FNV tot nu toe elf werkonderbrekingen en dat is dus al meer dan in het hele vorige jaar.

"Op veel plekken zoals in de supermarkten, de metaal en het beroepsgoederenvervoer gaat het ondanks of juist dankzij de corona-pandemie gewoon goed, of trekt het weer flink aan", zegt FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha over het feit dat het aantal stakingen nu al hoger ligt dan vorig jaar. "Daar willen onze leden in die sectoren van meeprofiteren." Behalve salarissen zijn ook betere pensioenafspraken volgens Boufangacha vaak de inzet van werkonderbrekingen.

In 2020 waren in vergelijking met voorgaande jaren wel veel mensen betrokken bij de stakingen, namelijk 105.000. Alleen in 2017 en 2019 lag dit getal hoger sinds de onderzoekers dit bijhouden in 1960. Dat komt met name omdat het onderwijs een grote stakingsactie hield. Leraren, schoolleiders en andere werknemers van ruim 4000 scholen legden eind januari twee dagen het werk neer.

Ontevredenheid met het salaris was volgens het CBS vorig jaar de voornaamste reden om te staken. De groep werknemers die ontevreden was over hun salaris kromp overigens van 27 procent in 2019 naar 22 procent in 2020.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

2 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

5 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

6 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

10 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden