Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal schurftgevallen neemt verder toe

Aantal schurftgevallen neemt verder toe

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen met schurft neemt steeds verder toe. Vorige week kwam het aantal patiënten dat zich bij de huisarts meldde voor het eerst in bijna twee jaar tijd boven de 30 per 100.000 inwoners uit, zo laten cijfers van onderzoeksinstituut Nivel zien.

Huisartsen zien al sinds oktober vorig jaar meer mensen met schurft dan gebruikelijk. Deze herfst neemt het aantal gevallen steeds verder toe. In augustus lag het aantal patiënten met schurft dat zich meldde bij de huisarts nog onder de 10 gevallen per 100.000 inwoners, halverwege september ging het al om zo'n 15 patiënten per 100.000 inwoners per week. In de eerste week van oktober gingen meer mensen met schurft langs bij de huisarts dan tijdens de hoogste piek van vorig jaar. Volgens Nivel melden voornamelijk jongeren tussen de 15 en 24 jaar zich bij de huisarts met de infectieziekte.

De reden voor de toename van afgelopen jaar is niet duidelijk. Eerder zei medisch microbioloog Heiman Wertheim dat vooral studenten geïnfecteerd raken.

Speciale crème

Mensen kunnen schurft oplopen door minimaal een kwartier huidcontact met een besmet iemand te hebben, bijvoorbeeld door lang iemands hand vast te houden, het lichamelijk verzorgen van of seksueel contact met iemand met schurft. Een patiënt is besmettelijk als er mijten op de huid zitten, ook als diegene zelf nog geen last heeft van de infectie.

Schurft kan worden behandeld met een speciale crème. Ook moeten beddengoed, handdoeken en kleding worden gewassen op 60 graden, of ze moeten in een afgesloten zak worden gestopt. Als mensen die vaak contact met elkaar hebben, zoals huisgenoten of bedpartners, niet gelijktijdig alle maatregelen nemen, kunnen ze elkaar telkens opnieuw besmetten.

Meer uit Binnenland

Nog meer indirecte discriminatie door algoritmes DUO dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de computersystemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de organisatie die onder meer over de studiefinanciering gaat. En die discriminatie was waarschijnlijk nog groter dan gedacht. Dat komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van de dienst.

33 minuten geleden
Overleg UM-bestuur met pro-Palestijnse actievoerders

MAASTRICHT (ANP) - Het bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) voert sinds 11.30 uur overleg met een delegatie van pro-Palestijnse actievoerders. Het gaat om twee hongerstakers en enkele andere activisten, die eerder woensdag het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen aan de Grote Gracht bezetten.

37 minuten geleden
Derde aanhouding voor dodelijke brand in Berkel en Rodenrijs

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - Een 34-jarige man uit Gouda is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij het ontstaan van een grote brand in Berkel en Rodenrijs van afgelopen april. Dat meldt de politie woensdag.

2 uur geleden
Pro-Palestijnse studenten bezetten universiteitsgebouw Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Tientallen pro-Palestijnse studenten hebben woensdagochtend het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen van de Universiteit Maastricht (UM) aan de Grote Gracht bezet. Ze hebben spandoeken opgehangen en scanderen leuzen vanaf een balkon.

2 uur geleden
Randstad: lhbti'er ervaart op werk nog altijd discriminatie

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven en organisaties hebben al veel gedaan om een inclusieve werkplek op te zetten, maar nog lang niet genoeg. Dat zegt uitzendbureau Randstad in een wereldwijd onderzoek naar de lhbti-gemeenschap op het werk. Meer dan een kwart van de ondervraagden zegt dat discriminatie de afgelopen vijf jaar erger is geworden. Een derde van de mensen denkt dat hun seksuele voorkeur of genderidentiteit een negatieve invloed heeft gehad op hun carrière.

3 uur geleden
COA: duizenden opvangplekken komen er niet om plan spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Doordat het komende kabinet de spreidingswet wil intrekken, zien steeds meer gemeenten af van plannen om opvangplekken voor asielzoekers te vinden. Dat zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Volgens de organisatie scheelt dat zo'n 2000 tot 2500 plekken.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse betogers universiteiten willen verder 'escaleren'

NIJMEGEN (ANP) - Demonstrerende pro-Palestijnse studenten in diverse steden willen de druk op hun universiteitsbesturen opvoeren. Studenten die betrokken zijn bij de protesten en tentenkampjes die her en der zijn opgezet, kondigen in een verklaring een verdere "escalatie in alle noodzakelijke vormen" aan om hun eisen ingewilligd te krijgen.

4 uur geleden