Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal professionele fotografen in Nederland groeit snel

Aantal professionele fotografen in Nederland groeit snel

DEN HAAG (ANP) - Het aantal professionele fotografen in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) dinsdag. In 2018 stonden ruim 31.000 fotografen ingeschreven bij de KVK, begin 2023 zijn dat er meer dan 42.000. Dat is een groei van 34 procent.

Van alle bij de KVK ingeschreven fotografen geeft 59 procent aan dat fotografie de economische hoofdactiviteit is. Voor 41 procent is fotografie iets dat ergens naast wordt gedaan. Sinds 2021 is de meerderheid van de fotografen die fotografie als belangrijkste inkomstenbron heeft vrouw: 52 procent in 2023. Vijf jaar geleden was dit nog 46 procent.

Volgens Suzanne Henning, directeur van beroepsorganisatie Dutch Photographers, is de toename in het aantal fotografen vooral een gevolg van de groei van de digitale wereld. "De sterke groei van beeldmakers verwijst naar de toenemende rol van visuele beelden in onze samenleving", legt zij verder uit. "Niet alleen fotografie, maar ook andere visuele vormen zoals bijvoorbeeld grafisch ontwerp en illustratie, groeien sterk."

Eerdere opleving

Met de komst van mobiele telefoons kan bovendien iedereen foto’s maken. "Er is een verschuiving naar nieuwsfotografie met een toenemende vraag naar goede beelden", zegt Henning. "Ook is het gemakkelijk om te starten in de fotografie. Het is geen beschermd beroep."

Henning geeft aan dat door maatschappelijke gebeurtenissen, zoals een economische crisis, de fotografie ook in het verleden al wel vaker een opleving doormaakte. "Mensen zoeken dan naar manieren om de wereld om hen heen vast te leggen en te begrijpen."

Meer uit Binnenland

Zwemmer overleden in Lathumse Plas bij Giesbeek

GIESBEEK (ANP) - In de Lathumse Plas bij het Gelderse Giesbeek is vrijdagavond een zwemmer overleden, meldt de brandweer. De hulpdiensten rukten rond 19.50 uur uit voor een vermist persoon in het water van de recreatieplas. Duikers van de brandweer voerden "een snelle redding" uit, maar de hulp kwam toch te laat.

6 uur geleden
Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

9 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

9 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

11 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

11 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

11 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

12 uur geleden