Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

BILTHOVEN (ANP) - Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met 34 procent toe en het aantal gemelde sterfgevallen ging met 62 procent omhoog.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 38.733 meldingen van positieve tests. Dat is het hoogste weekcijfer sinds half juli. In de week ervoor registreerde het instituut 25.751 nieuwe gevallen en nog een week eerder 17.832.

Het aantal positieve testen stijgt in elke leeftijdsgroep, maar vooral onder ouderen. Zo is het virus afgelopen week aangetroffen bij bijna 1300 tachtigers. Dat is 78 procent meer dan de week ervoor. Onder zowel zestigers als zeventigers steeg het aantal nieuwe gevallen met bijna 75 procent.

Ziekenhuisopnames

Ongeveer een op de vijf Nederlanders van 12 jaar en ouder zijn niet gevaccineerd, of nog niet volledig ingeënt. Maar zij vormen volgens het RIVM meer dan de helft van alle positieve tests.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook. Bij 584 mensen waren de coronaklachten vorige week zo erg, dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei, vijf maanden geleden. Vorige week meldde het RIVM 437 opnames, nog een week eerder 332. Van de 584 opgenomen coronapatiënten belandden 110 op de intensive care, het hoogste aantal sinds begin augustus.

Sterfgevallen

Het RIVM kreeg in de afgelopen week 78 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei. Het gaat vooral om mensen van 80 jaar en ouder, en op één persoon na zijn ze allemaal in de afgelopen weken gestorven. Het aantal sterfgevallen ligt hoger dan in de twee voorgaande weken bij elkaar, toen er respectievelijk 48 en 24 sterfgevallen werden geregistreerd.

Door het stijgende aantal coronagevallen hebben de teststraten het ook veel drukker dan voorheen. De GGD'en testten vorige week 224.430 mensen en van hen bleek 15,3 procent besmet. Dat is het hoogste aantal tests en het hoogste percentage positieve tests sinds juli.

Reproductiegetal

Meer dan 350.000 mensen lieten zich vorige week testen zodat ze naar een restaurant, café, bioscoop of theater konden gaan. Dat is het op een na hoogste aantal sinds de invoering van de toegangstesten maart. Van alle mensen die een toegangstest lieten doen had 0,37 procent het coronavirus onder de leden, het hoogste percentage sinds eind juli.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, daalde juist iets. Het staat nu op 1,19, tegen 1,24 afgelopen vrijdag. Een getal van 1,19 betekent dat honderd mensen met corona gemiddeld 119 anderen besmetten. Zij dragen het virus vervolgens over aan 142 mensen, die op hun beurt 169 mensen aansteken. Bij elke stap loopt het aantal besmettingen op. Het reproductiegetal wordt elke dinsdag en vrijdag vastgesteld. Het gaat wel over de situatie van zo'n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het cijfer van 1,19 van dinsdag beschrijft de situatie op 11 oktober.

Meer uit Gezond

Patiëntenfederatie: ziekenhuis kan meer doen tegen parkeerdruk

HILVERSUM (ANP) - Ziekenhuizen kunnen meer doen om drukte op hun parkeerterreinen te voorkomen, zoals extra inzetten op digitale zorg. Dat zei directeur Arthur Schellekens van de Patiëntenfederatie dinsdag op NPO Radio 1 in Dit is de Dag. Schellekens ging in dat EO-radioprogramma in gesprek met Dietrich van Gorsel van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort over de parkeerkosten bij ziekenhuizen, naar aanleiding van de onlangs verhoogde parkeertarieven bij het Erasmus MC. Bezoekers van het Rotterdamse ziekenhuis betalen sinds 1 januari 4,20 euro voor het eerste uur, met een maximaal dagtarief van 40 euro.

1 dag geleden
Utrecht wil frauderende zorgaanbieders harder aanpakken

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht wil meer doen om te voorkomen dat aanbieders van zorg frauderen. Die instellingen moeten strenger worden gecontroleerd voordat ze in de stad aan de slag kunnen gaan. En ook als ze eenmaal actief zijn, komt er meer toezicht. Mensen kunnen hun twijfels over aanbieders doorgeven aan een nieuw meldpunt. Volgens de domstad is het de eerste keer dat er een aparte aanpak komt.

1 dag geleden
Opstappen uit WHO is zelfoverschatting van VS, vindt Koopmans

ROTTERDAM (ANP) - Het vertrek van de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) betekent volgens Marion Koopmans, hoogleraar virologie in Rotterdam, een enorme financiële aderlating voor deze organisatie. Ook het vertrek van de vele Amerikaanse medewerkers betekent een groot verlies, met name op het gebied van kennis en contacten. "Als het vertrek wordt doorgezet, heeft dat een heel grote impact", aldus Koopmans, eerder betrokken bij de bestrijding van de wereldwijde corona-epidemie.

2 dagen geleden
Jongeren negatief over mentale gezondheid, GGD en RIVM bezorgd

UTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de jongeren in Nederland vindt de eigen geestelijke gezondheid niet goed. Dat is en blijft zorgwekkend, waarschuwen GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben vorig jaar onderzoek gedaan onder ruim 135.000 mensen van 16 tot en met 25 jaar.

2 dagen geleden
Nog steeds opnamestop twee afdelingen Zuyderland om norovirus

HEERLEN (ANP) - Op twee verpleegafdelingen van het ziekenhuis Zuyderland in Heerlen geldt maandag nog steeds een opnamestop vanwege het norovirus, meldt een woordvoerder. Operaties gaan wel weer door.

3 dagen geleden
KWF: jonge vrouwen stellen onderzoek baarmoederhalskanker uit

AMSTERDAM (ANP) - Veel vrouwen tussen de 30 en 34 jaar stellen hun deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uit. Maar drie op de tien komen binnen twaalf weken na de uitnodiging in actie. Zorgelijk, vinden Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF Kankerbestrijding. Die starten maandag de landelijke campagne 'Doe het vandaag!'

3 dagen geleden
Borstkankerbehandeling AstraZeneca en Daiichi goedgekeurd in VS

SILVER SPRING (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft een nieuwe borstkankerbehandeling van het Britse AstraZeneca en het Japanse Daiichi Sankyo goedgekeurd. Het gaat om een medicijn met de naam Datroway, dat ingezet kan worden bij patiënten met gevorderde borsttumoren.

5 dagen geleden