Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal positieve coronatests stijgt voor het eerst in 3 maanden

Aantal positieve coronatests stijgt voor het eerst in 3 maanden

BILTHOVEN (ANP) - Voor het eerst sinds begin maart, dertien weken geleden, neemt het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland toe. In de afgelopen zeven dagen testten 9459 mensen positief op het coronavirus. Dat is een derde meer dan de week ervoor, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) iets meer dan 7000 positieve tests registreerde.

Het RIVM heeft "geen eenduidige verklaring" voor de toename. "We zien een stijging in de nieuwe varianten, maar het zou ook kunnen zijn dat het bijvoorbeeld met Hemelvaart te maken heeft, of dat meer mensen zich voorafgaand aan een vakantie hebben laten testen. Het is nog te vroeg om te zeggen dat dit het begin van een nieuwe golf is", aldus een woordvoerder.

Het aantal positieve tests stijgt in elke leeftijdsgroep behalve bij kinderen van 12 jaar en jonger. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft dalen.

Teststraat

Het aantal mensen dat naar de teststraat gaat, is ook voor het eerst sinds maart toegenomen. De GGD'en voerden vorige week ruim 13.000 testen uit, tegen bijna 10.000 in de week ervoor. In principe hoeven mensen niet meer naar de GGD te gaan om te ontdekken of ze besmet zijn geraakt met het coronavirus, een thuistest is voldoende, maar wie dat wil mag nog gewoon een test laten uitvoeren.

De omikronvariant van het coronavirus komt nog altijd verreweg het meest voor, maar binnen die variant verschuift er wel iets. De nieuwe subvarianten BA.4, BA.5 en BA.2.12.1 komen op. Dat gaat ten koste van de eerste omikron-versies. BA.2.12.1 zou in de loop van juni dominant kunnen worden, maar "het is momenteel zeer onduidelijk welke omikron-subvariant zich het snelst verspreidt en de overhand gaat krijgen", aldus het RIVM. Dat zegt ook dat er geen aanwijzingen zijn dat mensen ernstigere klachten krijgen van de nieuwe subvarianten.

Het RIVM houdt de ontwikkeling van het virus vooral in de gaten via metingen van rioolwater. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zitten naar verhouding veel virusdeeltjes in het rioolwater.

Meer uit Binnenland

Aboutaleb op klimaattop: stop met eindeloos praten, aan de slag

DUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in Noord- en Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Schaatsen op natuurijs van korte duur, veel ijsbanen weer dicht

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.

2 uur geleden
Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

4 uur geleden
Tientallen demonstranten bij protest op Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam hebben zo'n honderd mensen gedemonstreerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten spraken onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uit voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

5 uur geleden
Hertellen stemmen in Tilburg is begonnen

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de stemmen van vier stembureaus in Tilburg is begonnen. De hertelling gebeurt onder het toeziend oog van een delegatie van de Tweede Kamer en duurt naar verwachting tot 15.00 uur. Het gaat om ongeveer 6000 stemmen die opnieuw bekeken moeten worden.

6 uur geleden
KLM schrapt meerdere vluchten om hevige sneeuwval

AMSTELVEEN (ANP) - KLM heeft alle vluchten naar M√ľnchen tot zondagochtend 06.00 uur geannuleerd omdat het zuiden van Duitsland kampt met hevige sneeuwval en de luchthaven daar voorlopig gesloten is. Ook de KLM-vluchten naar enkele Britse luchthavens ondervinden hinder van sneeuwval.

6 uur geleden