Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal patiënten op Franse ic's neemt toe, artsen zijn bezorgd

Aantal patiënten op Franse ic's neemt toe, artsen zijn bezorgd

PARIJS (ANP/RTR/BELGA) - Het aantal coronapatiënten dat in Frankrijk op de intensive care ligt, is zondag opgelopen tot 4872, meldt het ministerie van Gezondheid. Dat is het hoogste aantal tot nu toe in heel 2021. Tientallen artsen waarschuwen dat de ziekenhuizen een derde coronagolf niet aankunnen.

Het huidige aantal patiënten op de Franse ic's is bijna even hoog als tijdens de laatste piek in november vorig jaar. In april vorig jaar lag het aantal nog hoger. Toen lagen ongeveer 7000 coronapatiënten op de ic's.

Een groep van 41 ziekenhuisartsen ondertekende zondag een artikel in de Franse krant Le Journal du Dimanche waarin werd gewaarschuwd dat artsen binnenkort moeten kiezen tussen patiënten bij noodbehandelingen. "We kunnen niet langer zwijgen zonder de eed van Hippocrates te verraden", schrijven de artsen.

"We zijn behoorlijk zeker over het aantal bedden op de intensive care dat binnen twee weken nodig zal zijn, en we weten nu al dat onze capaciteit overschreden zal worden aan het einde van deze periode", staat in de bijdrage in de krant. "In deze medische rampsituatie zullen wij gedwongen worden om keuzes te maken tussen patiënten om zo veel mogelijk levens te redden."

Verantwoordelijkheid

De artsen eisen dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt. "Door zorgverleners te laten kiezen welke patiënt moet overleven en welke patiënt moet doodgaan, ontvlucht de regering op hypocriete wijze haar verantwoordelijkheid. Het wordt tijd dat de regering duidelijk en publiekelijk de verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen van haar politieke beslissingen voor de volksgezondheid."

In meerdere Franse regio’s zijn al een tijdje meer dan tweehonderd op de 100.000 mensen geïnfecteerd met het virus. In de regio Parijs zijn dat er zelfs meer dan zeshonderd, reden voor de Franse autoriteiten om de bewegingsvrijheid daar extra in te perken en de controles op te voeren. Wetenschappers zeggen echter dat deze gedeeltelijke lockdown niet voldoende is om de regio's met hoge besmettingsaantallen te beschermen tegen een verdere uitbraak van mutaties van Covid-19.

De Franse president Emmanuel Macron verdedigde afgelopen week zijn beslissing om geen derde lockdown in te voeren en scholen open te houden. Wel zei hij dat er waarschijnlijk meer maatregelen nodig zijn.

Meer uit Buitenland

NASA wijst 13 gebieden aan om te landen op de maan

HOUSTON (ANP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dertien gebieden op de maan aangemerkt als geschikte landingsplaatsen voor de bemande maanmissie Artemis III. Die missie moet rond 2025 voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen. NASA maakte de locaties vrijdag bekend.

1 uur geleden
Weer lid jihadistische 'Beatles' in VS veroordeeld tot levenslang

ALEXANDRIA (ANP/RTR) - De 33-jarige El Shafee Elsheikh, een van de zogenoemde Beatles van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In april kreeg een 38-jarige kompaan van hem al levenslang. Ze waren betrokken bij een gijzelingszaak die leidde tot de onthoofding van Amerikaanse journalisten en hulpverleners in Syrië en Irak.

9 uur geleden
Krant: Chinese president ontmoet Poetin mogelijk in Centraal-Azië

BEIJING (ANP) - De Chinese leider Xi Jinping bereidt een reis voor naar Centraal-Azië voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en andere leiders, meldt The Wall Street Journal. De regionale top wordt volgens de zakenkrant medio september in Samarkand in Oezbekistan gehouden. Het gaat om een bijeenkomst van de Shanghai Organisatie voor Samenwerking, waarin China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan samenwerken.

11 uur geleden
Poetin en Macron bespreken missie VN-atoomwaakhond naar Zaporizja

PARIJS/MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben elkaar telefonisch gesproken over de beschietingen bij de kerncentrale van Zaporizja. Ze vinden dat een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zo snel mogelijk naar het terrein moet worden gestuurd, aldus het Kremlin.

11 uur geleden
Finse premier laat drugstest doen na ophef over feestgedrag

HELSINKI (ANP/RTR) - De Finse premier Sanna Marin heeft een drugstest ondergaan vanwege de grote ophef die over haar is ontstaan na het uitlekken van een feestfilmpje. Volgens de jonge regeringsleider wordt ze onterecht beschuldigd van drugsgebruik.

11 uur geleden
Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

LVIV (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en "provocaties" voor te bereiden.

16 uur geleden
Politie Berlijn opent onderzoek naar Palestijnse president Abbas

BERLIJN (ANP/AFP) - De Berlijnse politie is een onderzoek begonnen naar de vraag of de Palestijnse president Mahmud Abbas (87) heeft aangezet tot haat tijdens een persconferentie toen hij dinsdag bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn bezocht. Er is volgens de politie tegen Abbas aangifte gedaan wegens het bagatelliseren van de Shoah of Holocaust, de vervolging en het massale vermoorden van Joodse Europeanen door het Derde Rijk (1933-1945) en hun vazallen.

16 uur geleden