Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal patiënten op Franse ic's neemt toe, artsen zijn bezorgd

Aantal patiënten op Franse ic's neemt toe, artsen zijn bezorgd

PARIJS (ANP/RTR/BELGA) - Het aantal coronapatiënten dat in Frankrijk op de intensive care ligt, is zondag opgelopen tot 4872, meldt het ministerie van Gezondheid. Dat is het hoogste aantal tot nu toe in heel 2021. Tientallen artsen waarschuwen dat de ziekenhuizen een derde coronagolf niet aankunnen.

Het huidige aantal patiënten op de Franse ic's is bijna even hoog als tijdens de laatste piek in november vorig jaar. In april vorig jaar lag het aantal nog hoger. Toen lagen ongeveer 7000 coronapatiënten op de ic's.

Een groep van 41 ziekenhuisartsen ondertekende zondag een artikel in de Franse krant Le Journal du Dimanche waarin werd gewaarschuwd dat artsen binnenkort moeten kiezen tussen patiënten bij noodbehandelingen. "We kunnen niet langer zwijgen zonder de eed van Hippocrates te verraden", schrijven de artsen.

"We zijn behoorlijk zeker over het aantal bedden op de intensive care dat binnen twee weken nodig zal zijn, en we weten nu al dat onze capaciteit overschreden zal worden aan het einde van deze periode", staat in de bijdrage in de krant. "In deze medische rampsituatie zullen wij gedwongen worden om keuzes te maken tussen patiënten om zo veel mogelijk levens te redden."

Verantwoordelijkheid

De artsen eisen dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt. "Door zorgverleners te laten kiezen welke patiënt moet overleven en welke patiënt moet doodgaan, ontvlucht de regering op hypocriete wijze haar verantwoordelijkheid. Het wordt tijd dat de regering duidelijk en publiekelijk de verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen van haar politieke beslissingen voor de volksgezondheid."

In meerdere Franse regio’s zijn al een tijdje meer dan tweehonderd op de 100.000 mensen geïnfecteerd met het virus. In de regio Parijs zijn dat er zelfs meer dan zeshonderd, reden voor de Franse autoriteiten om de bewegingsvrijheid daar extra in te perken en de controles op te voeren. Wetenschappers zeggen echter dat deze gedeeltelijke lockdown niet voldoende is om de regio's met hoge besmettingsaantallen te beschermen tegen een verdere uitbraak van mutaties van Covid-19.

De Franse president Emmanuel Macron verdedigde afgelopen week zijn beslissing om geen derde lockdown in te voeren en scholen open te houden. Wel zei hij dat er waarschijnlijk meer maatregelen nodig zijn.

Meer uit Buitenland

Israël en Hamas verlengen wapenstilstand met minstens één dag

GAZA-STAD/JERUZALEM (ANP/AFP) - Israël en Hamas zijn donderdag overeengekomen hun staakt-het-vuren in hun oorlog met minstens één dag te verlengen, luttele minuten voordat het zesdaagse bestand zou aflopen.

2 uur geleden
Kissinger, de man van de pingpongdiplomatie

WASHINGTON (ANP) - Slechts weinig politici hebben tijdens de Koude Oorlog zo'n stempel gedrukt op de wereld als de Amerikaanse voormalige minister Henry Kissinger van Buitenlandse Zaken. De man introduceerde eigenhandig de pragmatische 'Realpolitik' in het starre anticommunistische buitenlandse beleid van de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Hamas bevestigt dat Israël nieuwe gijzelaarslijst heeft afgewezen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas bevestigt dat Israël een door Hamas samengestelde lijst van vrij te laten gijzelaars niet heeft geaccepteerd. Daardoor is een verlenging op donderdagochtend van de tijdelijke wapenstilstand minder waarschijnlijk geworden.

2 uur geleden
Israëlische leger zegt dat wapenstilstand in Gaza zal voortduren

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zei donderdag dat een wapenstilstand met Hamas zal worden voortgezet "in het licht van de inspanningen van de bemiddelaars om het proces van de vrijlating van gijzelaars voort te zetten, en met inachtneming van de voorwaarden van de overeenkomst".

2 uur geleden
Israël en Hamas nog oneens over nieuwe Hamas-lijst met gijzelaars

TEL AVIV (ANP) - Israël en Hamas hebben nog geen overeenstemming bereikt over de lijst van gijzelaars die in de volgende ronde moeten worden vrijgelaten, melden Israëlische media. Het meningsverschil zou draaien om de samenstelling van de door Hamas verstrekte lijst, die op aandringen van Israël ook vrouwen en kinderen zou moeten bevatten.

4 uur geleden
VS-diplomaat en Nobelprijswinnaar Henry Kissinger (100) overleden

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse staatsman Henry Alfred Kissinger is op 100-jarige leeftijd overleden. Kissinger was onder meer diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur en politicus. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford.

5 uur geleden
Blinken in Israël voor besprekingen met Israëli's en Palestijnen

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is aangekomen in Tel Aviv, vanwaar hij aan zijn derde reis door het Midden-Oosten begint sinds 7 oktober, melden Israëlische en Amerikaanse media.

8 uur geleden