Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal overledenen 400 hoger dan gewoonlijk in een week

Aantal overledenen 400 hoger dan gewoonlijk in een week

DEN HAAG (ANP) - Vorige week zijn naar schatting 3450 mensen overleden, 400 meer dan gebruikelijk voor deze periode. Vergeleken met de voorgaande week stierven er ongeveer 75 mensen meer, maakte statistiekbureau CBS bekend op basis van voorlopige sterftecijfers.

In de winter neemt het aantal overledenen altijd toe, maar de sterfte is nu dus hoger dan normaal. Sinds 21 september zijn er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 4700 meer mensen overleden dan je in deze periode zou verwachten. Tijdens de eerste golf (9 maart tot en met 4 mei) lag deze zogeheten oversterfte bijna dubbel zo hoog, naar schatting op bijna 9000.

De meeste van alle coronadoden kregen langdurige zorg. Dat zijn chronisch zieken, kwetsbare ouderen, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking.

Het CBS constateert ook dat de sterfte onder vrouwen vorige week iets hoger lag dan onder mannen. "In eerdere weken van de tweede golf van de corona-epidemie stierven meer mannen dan vrouwen, hoewel er meer oudere vrouwen dan oudere mannen zijn", merkt het bureau op.

De verhoogde sterfte was afgelopen week bij alle leeftijdsgroepen te zien. Onder 80-plussers overleden naar schatting iets meer dan 1900 mensen. Er gingen bijna 1100 mensen van 65 tot 80 jaar dood en 450 mensen jonger dan 65 jaar.

Meer uit Binnenland

Weer 18 jaar cel opgelegd voor de moord op Ichelle

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag achttien jaar celstraf opgelegd voor de moord op de 29-jarige Ichelle van de Velde uit het Zeeuwse Oostburg. Dat had het Openbaar Ministerie ook geëist. De vrouw werd in december 2020 gewurgd door Sandra H. in haar spirituele winkel.

25 minuten geleden
Nieuw kabinet krijgt een minister voor Migratie

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB krijgt een minister voor Migratie, liet NSC-leider Pieter Omtzigt woensdag weten. Asiel en migratie vallen tot dusver onder een staatssecretaris onder de minister van Justitie en Veiligheid.

42 minuten geleden
Actievoerders UM krijgen steun van Maastrichtenaren

MAASTRICHT ~(ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben de afgelopen tijd steun gekregen van Maastrichtenaren. Vooral oudere Maastrichtenaren komen de mensen in het tentenkamp achter een universiteitsgebouw aan de Grote Gracht broodjes, ander voedsel en drinken brengen. Dat zei een docent van de Universiteit Maastricht (UM) op straat voor het sinds woensdag bezette faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen.

1 uur geleden
Wilders wil voor de zomer beëdigd kabinet en debat

DEN HAAG (ANP) - Voor het zomerreces moet een nieuwe regering aantreden, een regeringsverklaring afleggen en daarover in debat gaan met de Tweede Kamer, zegt PVV-leider Geert Wilders in het debat over de formatie. De kabinetsploeg gaat vervolgens aan de slag met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. "Dat kan een tijdje duren. Rond het begin van het nieuwe parlementaire jaar zal dat af moeten zijn."

1 uur geleden
Nog meer indirecte discriminatie door algoritmes DUO dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de computersystemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de organisatie die onder meer over de studiefinanciering gaat. En die discriminatie was waarschijnlijk nog groter dan gedacht. Dat komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van de dienst.

2 uur geleden
Klimaatdoel 2030 blijft staan, geeft Wilders tandenknarsend toe

DEN HAAG (ANP) - Het klimaatdoel om 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2030 vergeleken met 1990 blijft staan in het nieuwe hoofdlijnenakkoord, geeft Geert Wilders toe. "Ik vrees van wel", zegt de PVV-leider op vragen hierover van Henri Bontenbal (CDA) tijdens het debat over het akkoord. Hier was onduidelijkheid over, omdat het doel niet werd benoemd in het hoofdlijnenakkoord.

2 uur geleden
Overleg UM-bestuur met pro-Palestijnse actievoerders

MAASTRICHT (ANP) - Het bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) voert sinds 11.30 uur overleg met een delegatie van pro-Palestijnse actievoerders. Het gaat om twee hongerstakers en enkele andere activisten, die eerder woensdag het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen aan de Grote Gracht bezetten.

2 uur geleden