Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal opnames afgelopen dagen bijna kwart lager dan tijdens piek

Aantal opnames afgelopen dagen bijna kwart lager dan tijdens piek

DEN HAAG (ANP) - Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten lag de afgelopen vier dagen al bijna een kwart lager dan tijdens de piek van eind april. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maakte dat woensdag duidelijk in een presentatie aan Tweede Kamerleden.

Kuipers meldde dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten de afgelopen 24 uur verder is gedaald, met 135. Dat is de grootste daling sinds 1 januari van dit jaar.

De afgelopen vier dagen werden gemiddeld 239 mensen met Covid-19 per dag opgenomen in de ziekenhuizen, vervolgde de voorzitter van de acute zorgsector. Dat is de som van opnames op verpleegafdelingen en intensive cares. In de laatste weken van april piekte dat gemiddelde nog op 312. Het cijfer van de laatste vier dagen dat Kuipers noemde, ligt 23,4 procent daaronder. "Dit toont aan dat de trend zich voortzet en dat is gunstig", zei hij.

Pauzeknop

Als de dalende trend aanhoudt, kunnen de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen volgende week wat het kabinet betreft doorgaan. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft laten weten dat vanaf 19 mei een tweede stap wordt gezet als het zevendaagse gemiddelde van de ziekenhuis- en ic-opnames met 15 tot 20 procent is afgenomen. Dat niveau moet twee dagen eerder zijn bereikt. "Wanneer niet aan deze eis wordt voldaan, wordt de pauzeknop ingedrukt", schreef De Jonge.

Hoewel het de goede kant opgaat, hebben de ziekenhuizen het nog altijd zeer druk door het hoge aantal coronapatiënten. Veel ingrepen worden in ziekenhuizen door het hele land een of meerdere weken uitgesteld. Kuipers was het daarom roerend eens met Attje Kuiken (PvdA), die vroeg of niet meer rekening moet worden gehouden met de zogeheten kritieke planbare zorg. Dat zijn behandelingen die binnen zes weken nodig zijn omdat anders gezondheidsschade ontstaat. "Dat moeten we absoluut meewegen, dat is cruciaal", zei de ziekenhuisbestuurder, die ook de leiding heeft over het Erasmus MC in Rotterdam.

'Moet verder naar beneden'

Kuipers voegde eraan toe dat moet worden voorkomen dat de gezondheidsschade door alle uitgestelde zorg straks groter blijkt dan de gezondheidswinst die het leveren van Covid-zorg heeft opgeleverd. Hij benadrukte nog eens dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen "echt verder naar beneden moet" voordat nog een stap wordt genomen in de versoepelingen.

Om duidelijk te maken dat het niet te snel moet gaan, trok de zorgbestuurder een vergelijking met het lopen van een marathon. "Als je in de eerste kilometers een sprint trekt, ben je sneller op de 10 kilometer, maar het is de vraag of je ook sneller bij de finish bent."

Meer uit Gezond

Overlevingskansen kankerpatiënten weer gestegen

UTRECHT (ANP) - De kansen om kanker (langer) te overleven zijn de afgelopen twintig jaar "bemoedigend" gestegen, meldt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

16 uur geleden
Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

3 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

4 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

4 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

4 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

4 dagen geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

5 dagen geleden