Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal opnames afgelopen dagen bijna kwart lager dan tijdens piek

Aantal opnames afgelopen dagen bijna kwart lager dan tijdens piek

DEN HAAG (ANP) - Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten lag de afgelopen vier dagen al bijna een kwart lager dan tijdens de piek van eind april. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maakte dat woensdag duidelijk in een presentatie aan Tweede Kamerleden.

Kuipers meldde dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten de afgelopen 24 uur verder is gedaald, met 135. Dat is de grootste daling sinds 1 januari van dit jaar.

De afgelopen vier dagen werden gemiddeld 239 mensen met Covid-19 per dag opgenomen in de ziekenhuizen, vervolgde de voorzitter van de acute zorgsector. Dat is de som van opnames op verpleegafdelingen en intensive cares. In de laatste weken van april piekte dat gemiddelde nog op 312. Het cijfer van de laatste vier dagen dat Kuipers noemde, ligt 23,4 procent daaronder. "Dit toont aan dat de trend zich voortzet en dat is gunstig", zei hij.

Pauzeknop

Als de dalende trend aanhoudt, kunnen de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen volgende week wat het kabinet betreft doorgaan. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft laten weten dat vanaf 19 mei een tweede stap wordt gezet als het zevendaagse gemiddelde van de ziekenhuis- en ic-opnames met 15 tot 20 procent is afgenomen. Dat niveau moet twee dagen eerder zijn bereikt. "Wanneer niet aan deze eis wordt voldaan, wordt de pauzeknop ingedrukt", schreef De Jonge.

Hoewel het de goede kant opgaat, hebben de ziekenhuizen het nog altijd zeer druk door het hoge aantal coronapatiënten. Veel ingrepen worden in ziekenhuizen door het hele land een of meerdere weken uitgesteld. Kuipers was het daarom roerend eens met Attje Kuiken (PvdA), die vroeg of niet meer rekening moet worden gehouden met de zogeheten kritieke planbare zorg. Dat zijn behandelingen die binnen zes weken nodig zijn omdat anders gezondheidsschade ontstaat. "Dat moeten we absoluut meewegen, dat is cruciaal", zei de ziekenhuisbestuurder, die ook de leiding heeft over het Erasmus MC in Rotterdam.

'Moet verder naar beneden'

Kuipers voegde eraan toe dat moet worden voorkomen dat de gezondheidsschade door alle uitgestelde zorg straks groter blijkt dan de gezondheidswinst die het leveren van Covid-zorg heeft opgeleverd. Hij benadrukte nog eens dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen "echt verder naar beneden moet" voordat nog een stap wordt genomen in de versoepelingen.

Om duidelijk te maken dat het niet te snel moet gaan, trok de zorgbestuurder een vergelijking met het lopen van een marathon. "Als je in de eerste kilometers een sprint trekt, ben je sneller op de 10 kilometer, maar het is de vraag of je ook sneller bij de finish bent."

Meer uit Gezond

RIVM: levensverwachting maanden korter door uitstoot Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Bewoners van de regio rond Tata Steel hebben extra kans om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van de staalfabriek. Gemiddeld verkorten de emissies de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met 2,5 maand, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na nieuw onderzoek.

2 dagen geleden
Hoogleraar: verbeter luchtkwaliteit snel om burgers te beschermen

UTRECHT (ANP) - Regelgeving om de luchtkwaliteit te verbeteren moet snel aangepast worden, vindt hoogleraar Roel Vermeulen van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De Britse krant The Guardian publiceerde woensdag een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Europa. Met visualisaties op basis van modellen van het onderzoeksteam van Vermeulen laat de krant zien dat vrijwel iedereen in Europa ongezonde lucht inademt.

2 dagen geleden
Tweede Kamer wil af van commerciële investeerders in huisartsenzorg

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat geld voor de huisartsenzorg in de huisartsenzorg moet blijven en niet in handen mag komen van commerciële investeerders. Een motie van SP en ChristenUnie is donderdag door een Kamermeerderheid aangenomen.

2 dagen geleden
Ook onderwijspersoneel wil coronavaccin aangeboden krijgen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsorganisaties vinden dat ook hun medewerkers dit najaar in aanmerking moeten komen voor een herhaalde coronavaccinatie. Ze hebben de onderwijsministers Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf een brief geschreven met dat verzoek. Daarin wijzen ze erop dat onderwijspersoneel in contact komt met veel mensen, wat de kans op een besmetting verhoogt.

3 dagen geleden
IGJ ziet te weinig aandacht voor betalingen bedrijven aan artsen

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen hebben te weinig zicht op betalingen die medische hulpmiddelenleveranciers doen aan artsen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft hier nu vier ziekenhuizen op gecontroleerd en oordeelt bij alle vier een gebrek aan "intern inzicht en controles". De ziekenhuizen voldoen daardoor niet aan de eisen die de wet stelt om belangenverstrengeling te voorkomen. Bestuurders en artsen bleken ook "onvoldoende op de hoogte" van de wet- en regelgeving en van de speciaal hiervoor opgestelde Gedragscode Medische Hulpmiddelen.

3 dagen geleden
Schadelijke stoffen rond staalfabriek in jaren 70 al gemeten

IJMUIDEN (ANP) - Al in 1977 werd in een onderzoeksrapport gesignaleerd dat de lucht in de omgeving van de staalfabriek in de IJmond, nu Tata Steel, veel schadelijke stoffen bevatte. Vooral in Wijk aan Zee, onder de rook van de staalfabriek, maten onderzoekers van het Gemeentelijk Centraal Milieulaboratorium Amsterdam hoge concentraties polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Van die stoffen was toen al bekend dat ze kankerverwekkend zijn.

4 dagen geleden
Vier op de vijf patiënten bezorgd om de toekomst van hun zorg

UTRECHT (ANP) - Meer dan 80 procent van de patiënten maakt zich zorgen of zij over tien jaar nog wel goede zorg kunnen krijgen. Die zorgen gaan vooral over de toegankelijkheid en betaalbaarheid. Dat meldt de Patiëntenfederatie Nederland op basis van een enquête onder meer dan 11.000 mensen die op dit moment zorg nodig hebben.

4 dagen geleden