Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal Oekraïners dat zich meldt in Ter Apel stijgt opnieuw

Aantal Oekraïners dat zich meldt in Ter Apel stijgt opnieuw

DEN HAAG (ANP) - Opnieuw tientallen Oekraïners hebben zich de afgelopen dag gemeld bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. In totaal ging het om 86 vluchtelingen, die overigens niet allemaal asiel aanvragen. Een kwart deed dat, laat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weten.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne vorige week donderdag hebben enkele honderden Oekraïners zich gemeld in Ter Apel. Volgens de IND gaat het inmiddels om tientallen mensen per dag. Woensdag kwamen er 62 bij. Het totaal staat nu op 235. Ook van de mensen die zich eerder meldden, vroeg niet iedereen asiel aan. Hoeveel Oekraïners in totaal naar Nederland zijn gekomen, is onduidelijk.

De IND zegt veel vragen te krijgen van Oekraïners over hun verblijfsrecht. Mensen uit dat land mogen vrij reizen naar Nederland en hier negentig dagen verblijven. Over asielaanvragen van Oekraïense burgers worden vanwege de oorlog de komende tijd geen besluiten genomen. "Mensen behouden wel recht op opvang. Ook hoeven Oekraïners van wie de aanvraag eerder is afgewezen, het land nu niet te verlaten", aldus de IND.

Het kabinet is met gemeenten in gesprek over het opvangen van Oekraïners die geen asiel aanvragen, maar wel een dak boven hun hoofd nodig hebben. In Amsterdam ging woensdag de eerste opvanglocatie open. In een hostel daar is plek voor tachtig mensen.

Meer uit Binnenland

Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

1 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

2 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

2 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

2 uur geleden
Festivals verlopen ondanks de hitte goed

HILVARENBEEK/TERSCHELLING (ANP) - De festivals Best Kept Secret en Oerol verlopen ondanks de hitte tot nu toe voorspoedig. Vooralsnog zijn er geen bijzonderheden te melden door de hoge temperaturen, laten de festivaldirecteuren zaterdagmiddag weten.

2 uur geleden
13-jarig meisje verdronken in recreatieplas Alblasserdam

ALBLASSERDAM (ANP) - In een recreatieplas in het Zuid-Hollandse Alblasserdam is zaterdagmiddag een 13-jarig meisje verdronken, zo meldt de veiligheidsregio. Het meisje raakte rond 14.45 uur vermist nadat ze had gespeeld in of vlakbij het water.

3 uur geleden
Zwempauzes en genoeg water bieden personeel strandtent verkoeling

AMSTERDAM (ANP) - Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.

5 uur geleden