Aantal nieuwe prikken blijft dalen: vorige week 1 miljoen prikken
BILTHOVEN (ANP) - Het aantal mensen dat in een week tijd wordt gevaccineerd tegen het coronavirus, daalt verder. Vorige week hebben iets meer dan 1 miljoen mensen een eerste of tweede prik gekregen. Dat is het laagste aantal sinds eind mei.
In totaal zijn nu 20.129.431 prikken gezet. Daaronder zijn 12,2 miljoen eerste prikken en bijna 8 miljoen tweede vaccinaties, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Zo'n 300.000 mensen kregen vorige week hun eerste inenting. Hier zijn ook mensen bij die het Janssen-vaccin kregen en dus na de eerste prik klaar zijn. Iets meer dan 734.000 mensen ontvingen de herhaalvaccinatie. Het is de tweede week op rij dat er meer tweede prikken dan eerste prikken worden gegeven.
Vaccinatielocaties sluiten
Meer dan 80 procent van de volwassen Nederlanders is in elk geval één keer gevaccineerd. Daarmee hoort Nederland bij de Europese top. Het is niet duidelijk of het aantal nieuwe prikken daalt omdat zo ongeveer iedereen die een prik wil krijgen inmiddels aan de beurt is geweest, en dat er dus steeds minder mensen overblijven om nog te vaccineren. Meerdere GGD'en hebben aangekondigd dat ze vaccinatielocaties sluiten omdat ze verwachten dat de daling doorzet.
Uit de cijfers blijkt dat het aantal prikken onder 65-plussers nauwelijks nog toeneemt. Zo zijn vorige week iets meer dan 700 mensen van 90 jaar en ouder gevaccineerd en iets meer dan 1800 mensen van 85 tot 89. De vaccinatiegraad onder mensen van 60 tot 89 ligt boven de 90 procent. De vaccinatiecampagne begon bij deze groepen, omdat zij het meeste risico lopen bij een besmetting.
Jongeren
Bij de eerste prik zijn nu vooral jongeren aan de beurt. In de afgelopen week hebben bijna 106.000 kinderen van 12 tot en met 17 een eerste dosis gekregen. Voor de tweede prik komen nu vooral veertigers opdagen. Het waren er vorige week bijna 345.000.
Meer dan 40 procent van alle minderjarigen heeft inmiddels de eerste prik gehad, zegt het RIVM. Vorige week was dit bijna een derde. In alle volwassen leeftijdsgroepen heeft minstens 60 procent de eerste prik gehad, en in elke groep boven 35 is meer dan 70 procent gevaccineerd.
Het RIVM heeft ook onderzoek gedaan naar de vaccinatiebereidheid. In het zuiden en het oosten zijn meer mensen gevaccineerd dan in andere delen van het land. Dat komt overeen met andere vaccinatiecampagnes. In overwegend gereformeerde gemeenten en in de grote steden zijn mensen minder bereid om een prik te halen.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Het kabinet leunt voor het oplossen van het personeelstekort in de zorg "wel erg sterk" op de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en het terugdringen van administratieve lasten, vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ze dringt er bij de regering op aan om "steviger stappen" te zetten, waaronder "extra loonruimte voor de middengroepen in de zorg". Ook moet de financiële slagkracht van ziekenhuizen worden verbeterd, aldus de ziekenhuisclub.
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) noemt de bezuinigingen op onderzoek en onderwijs "onbegrijpelijk", zegt ze in een reactie op het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma. "Investeren in wetenschappelijke kennis en innovatie is namelijk hard nodig om antwoorden te vinden op de meest prangende uitdagingen voor de zorg en gezondheid van burgers en patiënten", aldus het gezelschap.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De mate van urgentie wordt leidend voor degenen die op een wachtlijst staan voor een medische behandeling. Dat betekent dat de zorgvrager met de grootste urgentie als eerste van de wachtlijst wordt gehaald. Dat staat in het regeerprogramma dat het kabinet vrijdag presenteerde. Omdat het eigen risico op termijn lager wordt, verwacht het kabinet dat meer mensen met klachten zich laten behandelen door een specialist. Nu zouden mensen soms zorg mijden vanwege hoge kosten.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal vacatures in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen naar 9800, het hoogste aantal sinds er in 2018 met tellen werd begonnen. Begin dat jaar waren er 3700 banen vrij. "Op elke duizend banen in de ggz waren er 74 vacatures", aldus statistiekbureau CBS over de situatie nu.
21 uur geledenVORDEN (ANP) - Werknemers van negen apotheken in met name de Achterhoek leggen vrijdagmiddag het werk neer om de eisen voor een nieuwe cao kracht bij te zetten. Eerder deze week voerden collega's in Zuid-Holland al een dergelijke actie. Vakbonden FNV en CNV zeggen dat dit soort protesten door zullen gaan zolang er geen "acceptabel bod" komt van de werkgevers.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil de donatie van een deel van de Nederlandse voorraad mpox-vaccins aan Afrika doorzetten. Een Kamermeerderheid heeft zorgminister Fleur Agema daarom officieel gevraagd. De minister heeft al gezegd een schenking niet te blokkeren als de Kamer erop staat.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Gezondheidsinstanties zijn druk bezig met het aanpassen van het Rijksvaccinatieprogramma. In 2025 veranderen vier vaccinatiemomenten. Door te schuiven in het schema moeten kinderen een nog betere bescherming krijgen tegen besmettelijke infectieziekten, legt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit.
2 dagen geleden