Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal nieuwe coronagevallen loopt weer iets op

Aantal nieuwe coronagevallen loopt weer iets op

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe coronagolf is het nog niet, maar het aantal positieve tests begint wel weer op te lopen. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8307 bevestigde besmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste weektotaal sinds 25 augustus, ruim twee weken geleden.

Vergeleken met de zeven voorgaande dagen is het aantal positieve tests met ruim 8 procent toegenomen. Op donderdag lag het weektotaal bijna 9 procent hoger dan in de week ervoor. Dat is de grootste toename in een week tijd sinds 13 juli, bijna twee maanden geleden. Dat was op de piek van de zomergolf.

Een verklaring voor de stijging is er nog niet. Het is daardoor niet duidelijk of de toename bijvoorbeeld iets te maken zou kunnen hebben met het begin van het nieuwe schooljaar.

Den Haag koploper

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend registreerde het RIVM 1219 positieve tests. Den Haag voert de lijst aan met 56 nieuwe gevallen. Daarna volgen Rotterdam (52), Amsterdam (48), Eindhoven (22) en Groningen (20). Op woensdag waren er bijna 1500 nieuwe gevallen, het hoogste aantal in drie weken.

Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, staat voor het eerst sinds begin juli boven de 1. Ook dat wijst op een langzame toename van het aantal positieve tests.

In de ziekenhuizen blijft het aantal opgenomen coronapatiënten vooralsnog wel dalen. Daar liggen nu 417 mensen die positief zijn getest op het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 10 juni, toen de zomergolf nog op gang moest komen.

Meer uit Gezond

Feitencampagne moet jongeren afhouden van vapen

AMSTERDAM (ANP) - Met een brede mediacampagne bindt een groep artsen de strijd aan met de elektronische sigaret (vape) en de schadelijkheid ervan voor jongeren. Met feitelijke voorlichting wil het collectief Artsen Slaan Alarm ouders en verzorgers wijzen op de gevaren van het vapen.

5 uur geleden
Medewerker ggz-instelling Mondriaan in Heerlen neergestoken

HEERLEN (ANP) - Een medewerker van ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is maandag gewond geraakt door een steekpartij. Dit gebeurde om 12.15 uur op het terrein van de ggz-instelling aan de John F. Kennedylaan in Heerlen. De medewerker is naar het ziekenhuis gebracht, maakte Mondriaan bekend. De politie heeft een verdachte, een 29-jarige vrouw uit Heerlen, niet veel later in de buurt opgepakt.

19 uur geleden
Jeugdzorg vreest voor zorgmijders om eigen bijdrage

DEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg vreest dat mensen noodzakelijke zorg mijden als zij een eigen bijdrage moeten gaan betalen, zoals het kabinet in de voorjaarsnota voorstelt. Die bijdrage moet helpen om de bezuiniging van 511 miljoen euro vanaf 2026 te kunnen halen. Jeugdzorg Nederland noemt de eigen bijdrage "onacceptabel", omdat het de zorg minder toegankelijk zou maken.

21 uur geleden
Kabinet ziet af van half miljard bezuiniging op jeugdzorg in 2025

DEN HAAG (ANP) - Een voorgenomen bezuiniging op de jeugdzorg van ruim 500 miljoen euro in 2025 gaat niet door. Het demissionaire kabinet heeft dat vastgelegd in de voorjaarsnota die maandag is gepresenteerd. Ook in 2024 was de oplopende besparing van toen nog 100 miljoen euro al geschrapt. Vanaf 2026 staat er nog wel een bezuiniging van 511 miljoen euro in de boeken, maar het is aan een nieuw kabinet om dit door te zetten of niet.

22 uur geleden
Advies GGD: eet geen eieren van kippen rond Fries water met PFOS

LEEUWARDEN (ANP) - De GGD in Friesland adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die water hebben gedronken uit twee vaarten waarin verhoogde concentraties PFOS zijn aangetroffen. Volgens de GGD Fryslân zijn ook in de eieren hoge concentraties van deze PFAS-vorm gemeten. Het gaat om kippen die scharrelen rond de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden.

4 dagen geleden
Eerste gesprek voor mensen met problemen wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de knoop zitten, kunnen vanaf volgend jaar een verkennend gesprek krijgen. Daarin kijken deskundigen wat de beste manier is om ze te helpen, om te voorkomen dat hun problemen erger worden en ze uiteindelijk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) belanden. Om de drempel te verlagen, wordt dat gesprek vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

4 dagen geleden
Studie: pessimisme over maatschappij verkleint kans op ouderschap

TILBURG (ANP) - Jongvolwassenen die de toekomst van de volgende generatie somber inzien, zien volgens onderzoek van Tilburg University vaker af van het krijgen van kinderen dan mensen die positievere verwachtingen hebben. "Voor mensen met een pessimistische blik op de toekomst geldt dat het niet alleen bij praten blijft", stelt onderzoeker Katya Ivanova. De kans dat zij aan het ouderschap beginnen, is daadwerkelijk kleiner.

4 dagen geleden