Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal nieuwe coronagevallen heel licht gestegen

Aantal nieuwe coronagevallen heel licht gestegen

BILTHOVEN (ANP) - Iets meer mensen zijn in de afgelopen zeven dagen positief getest op het coronavirus dan in de week ervoor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg 17.575 meldingen. Dat is een toename van 1,5 procent in een week tijd.

Eind vorige week liep het aantal nieuwe gevallen op. Er waren twee dagen met meer dan 2800 positieve tests. Dat was het hoogste niveau in bijna drie weken tijd. In de afgelopen dagen daalde het aantal nieuwe gevallen weer iets, waardoor de groei uiteindelijk beperkt bleef.

Het aantal ziekenhuisopnames veranderde nauwelijks. Zeker 415 coronapatiƫnten waren vorige week zo ziek, dat ze moesten worden opgenomen. Van hen belandden 97 op een intensive care. De week ervoor waren 426 mensen opgenomen, van wie 97 op een intensive care kwamen te liggen.

Sterfgevallen

Ook het aantal gemelde sterfgevallen door corona bleef vrijwel gelijk. Het RIVM kreeg vorige week bericht dat 43 coronapatiƫnten aan de gevolgen van de besmetting van het virus waren overleden. De week ervoor waren er 48 sterfgevallen en nog een week eerder 42. Bij de overleden personen gaat het vooral om mensen van 80 jaar en ouder.

Het reproductiegetal veranderde ook nauwelijks. Dat cijfer geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Het staat nu op 1,01, net als vorige week dinsdag. Toen kwam het voor het eerst in een maand boven de 1 uit. Afgelopen vrijdag steeg het minimaal, naar 1,02. Bij een getal van rond de 1 is de uitbraak stabiel. Hoe verder het cijfer erboven komt, hoe meer mensen besmet raken. Als het cijfer tot onder de 1 zakt, daalt het aantal nieuwe gevallen en kan de uitbraak langzaam doven.

Huisgenoot

Nog steeds lopen de meeste mensen het coronavirus op door een huisgenoot, doordat ze bezoek kregen van iemand die het virus onder de leden had, of doordat ze zelf bij een besmette persoon op bezoek gingen. Vier op de vijf mensen zijn zo besmet geraakt. Ongeveer 7 procent heeft het coronavirus opgelopen tijdens een vakantie, en dat is lager dan voorgaande weken. Turkije, Spanje en Marokko zijn de belangrijkste bestemmingen van hen.

Een jaar, zes maanden en vier dagen geleden werd het coronavirus voor het eerst in Nederland vastgesteld. Sindsdien zijn bijna 2 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 18.000 mensen is zeker dat ze aan de besmetting zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen vrijwel zeker hoger.

Meer uit Gezond

Conceptakkoord gelekt over nieuwe verdeling zorgmiljoenen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spreekt met zorgpartijen om tot een Integraal Zorgakkoord te komen. In een conceptakkoord staan voorstellen om zorguitgaven te verschuiven, bevestigen bronnen na een bericht op de website Zorgvisie. Het idee is onder meer om 600 miljoen euro weg te halen bij de wijkzorg en zo'n 80 miljoen die bestemd was voor huisartsenzorg elders te investeren.

22 uur geleden
Minder dan 1000 coronagevallen, voor het eerst sinds begin juni

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 978 mensen positief getest op het coronavirus. Voor het eerst sinds 6 juni, zeventig dagen geleden, komt het aantal bevestigde besmettingen onder de grens van duizend uit.

1 dag geleden
Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de 'coronapil' Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Pfizer zijn in de "afrondende fase" laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het middel is alleen bedoeld voor een zeer beperkte groep mensen. Het gaat onder meer om mensen bij wie het coronavaccin niet werkt of die bijvoorbeeld uiterst kwetsbaar zijn omdat zij net een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

1 dag geleden
Britten keuren als eerste aangepast coronavaccin goed

LONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste land ter wereld een aangepast coronavaccin van het bedrijf Moderna goedgekeurd. Het Britse geneesmiddelenagentschap zette maandag het licht op groen voor het zogenoemde bivalente vaccin, dat werkt tegen zowel de oorspronkelijke coronavariant als tegen de omikronvariant.

1 dag geleden
CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "kan zich opmaken voor acties" als er geen geld bij komt voor het verhogen van de salarissen voor zorgpersoneel, zegt CNV. De vakbond reageert daarmee op een interview met zorgminister Conny Helder in vakblad Zorgvisie.

4 dagen geleden
Actiegroepen huisartsen boos over rol bij volgende coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Twee actiegroepen van huisartsen zijn boos op zorgminister Ernst Kuipers. Ze hebben hem een 'motie van treurnis' gestuurd over het extra werk dat zij te doen krijgen in de voorbereiding op de volgende coronavaccinatieronde, zo bevestigt een van de twee groepen na berichtgeving van het AD. "Het is de zoveelste keer dat huisartsen, zonder overleg, geconfronteerd worden met extra werk", schrijven de actiegroepen 'Help de huisarts verzuipt' en 'De Bevlogen Huisartsen'.

4 dagen geleden
Gezondheidsautoriteit VS wil geen afstand en quarantaine meer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft het in zijn jongste aanbevelingen over het algemeen gehad met beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afstand houden, verplichte coronatests en quarantaines zijn bijvoorbeeld over het algemeen niet meer zinvol, omdat er zo veel is veranderd sinds het virus opdook bijna twee jaar geleden, aldus Greta Massetti van de CDC.

4 dagen geleden