Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal nieuwe coronagevallen daalt minder snel dan vorige weken

Aantal nieuwe coronagevallen daalt minder snel dan vorige weken

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder, maar de afname gaat aanzienlijk langzamer dan in de vorige weken. In de afgelopen zeven dagen zijn 18.048 mensen positief getest. Dat is 14 procent minder dan een week geleden. Toen meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het in zeven dagen tijd 21.005 meldingen van positieve tests had gekregen.

Half juli piekte de huidige coronagolf. In een week tijd waren er bijna 70.000 positieve tests. Een week later was dat bijna gehalveerd naar ruim 37.000. Vorige week volgde weer bijna een halvering, naar 21.005. Nu vlakt het iets af.

"In alle leeftijdsgroepen en in vrijwel alle regio’s nam het aantal meldingen af of bleef het aantal meldingen gelijk", concludeert het RIVM.

Intensive care

Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care komt te liggen, daalt wel snel. Vorige week werden 421 mensen vanwege hun coronaklachten opgenomen in een ziekenhuis, ruim een kwart minder dan de 573 nieuwe opnames van de week ervoor. Van de 421 belandden 115 op een intensive care, en ook dat is minder dan de voorgaande week.

Het aantal sterfgevallen door corona stijgt nog wel. In de afgelopen week registreerde het RIVM dat 46 mensen aan het virus zijn overleden, tegen 28 in de week ervoor en 21 nog een week eerder. Dat is te verwachten. Als het aantal positieve tests stijgt, volgt een tot twee weken later het aantal ziekenhuisopnames, en een tijdje daarna het aantal sterfgevallen. Wanneer vervolgens het aantal nieuwe gevallen daalt, zakt daarna het aantal opnames, en als laatste het aantal overleden mensen.

Het reproductiegetal stijgt iets. Het cijfer, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, stond vorige week dinsdag op 0,69 en afgelopen vrijdag op 0,72. Het is nu 0,79 geworden. Dat betekent dat een gemiddelde groep van honderd coronapatiënten 79 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan 62 mensen, die vervolgens 49 mensen aansteken. Bij elke stap wordt de groep nieuwe gevallen kleiner, maar een toename als deze geeft wel aan dat de daling minder snel gaat.

Meer uit Gezond

Europese waakhond ziet niets in medicijn tegen alzheimer

AMSTERDAM (ANP) - Een potentieel geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komt voorlopig waarschijnlijk niet op de Europese markt. Een commissie van de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), adviseert om het middel Lecanemab af te wijzen. De uiteindelijke beslissing is aan de Europese Commissie, maar die neemt de adviezen van de in Amsterdam gevestigde waakhond doorgaans over.

10 uur geleden
Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

UTRECHT (ANP) - Verloskundigen moeten in sommige gevallen nog meer op de hygiëne letten, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie deed een steekproef bij tien praktijken voor begeleiding voor, tijdens en na een (thuis)bevalling.

1 dag geleden
Beteugeling drankgebruik schiet niet erg op, aldus WHO

GENÈVE (ANP) - Het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade door drankgebruik wil in de Europese regio maar niet vlotten, constateert de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen in het gebied, 53 landen in Europa en Centraal-Azië, zijn gemiddeld nog altijd de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

1 dag geleden
Verzuim in zorg neemt weer toe

AMSTERDAM (ANP) - Het verzuim onder zorgpersoneel nam het afgelopen kwartaal weer toe, zegt onderzoeksinstituut Vernet. Het kwam door meer korte afwezigheid (hooguit veertien dagen) van medewerkers. Dat is met 18 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Langdurig wegblijven nam amper toe.

1 dag geleden
Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

2 dagen geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

2 dagen geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

2 dagen geleden