
Aantal nieuwe besmettingen coronavirus blijft stijgen
BILTHOVEN (ANP) - Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft toenemen. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1329 nieuwe meldingen van bevestigde gevallen gekregen. Vorige week waren het er 987, een week eerder 534 en de week daarvoor 432.
Het aantal gemelde ziekenhuisopnames steeg van 19 naar 23 en het aantal doorgegeven sterfgevallen van 7 naar 9. De cijfers komen soms met wat vertraging binnen bij het RIVM. Tussen de nieuwe meldingen kunnen dus gevallen van langer geleden zitten.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, steeg ook. Het is nu 1,40. Dat betekent dat 100 coronapatiënten gemiddeld 140 anderen besmetten, die op hun beurt 196 mensen ziek maken. Vorige week was dit getal 1,29. De manier van berekenen betekent dat het ook net iets hoger of iets lager kan zijn. Die bovengrens van die foutmarge is in de afgelopen week niet veranderd. "Dat geeft aan dat de situatie weinig veranderd is in een week tijd", aldus het RIVM.
Als het reproductiegetal boven de 1 is, breidt het virus zich uit. Is het getal lager dan 1, dooft de uitbraak langzaam uit. In februari en maart, toen het virus in Nederland opdook en in korte tijd veel mensen ziek werden, lag het reproductiegetal rond de 2.
Clusters
In Noord- en Zuid-Holland stijgt het aantal besmettingen. In Zuid-Holland zijn in de afgelopen twee weken 1024 nieuwe gevallen gemeld. De regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Zeeland en Midden- en West-Brabant hebben, omgerekend naar het aantal inwoners, de meeste positieve tests in de afgelopen weken. In het noorden van het land blijft het aantal coronagevallen laag.
Het aantal nieuwe gevallen onder jongeren neemt sterker toe dan bij ouderen. Vooral onder twintigers en dertigers is een stijging te zien. Bij 70-plussers blijft het aantal nieuwe gevallen laag.
Het RIVM zegt dat er 133 lokale uitbraken zijn. Vorige week waren dat er 96. Bij zo'n cluster kunnen minstens drie gevallen met elkaar in verband worden gebracht. De meeste clusters ontstaan thuis, wanneer gezinsleden of andere huisgenoten elkaar aansteken. Maar volgens het RIVM stijgt ook "het aantal besmettingsclusters dat het gevolg is van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of door andere vrijetijdsbesteding".
Ruim 110.000 testen uitgevoerd
Het aantal uitgevoerde tests steeg. Tussen 20 en 26 juli hebben 111.764 mensen zich laten testen. De week daarvoor deden 88.886 mensen dat. Het percentage positieve gevallen bleef gelijk, op 1 procent.
Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus vastgesteld bij 53.374 mensen. Van hen werden 11.919 opgenomen in ziekenhuizen. Het officiële dodental staat nu op 6145.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
23 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden