Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal nieuwbouwwoningen gedaald ondanks huizentekort

Aantal nieuwbouwwoningen gedaald ondanks huizentekort

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft er vorig jaar minder nieuwbouwwoningen bijgekregen dan een jaar eerder, komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort en starters op de woningmarkt grote moeite hebben om een nieuwe woning te vinden.

In totaal werden er vorig jaar ruim 73.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is iets minder dan in 2022, toen met bijna 75.000 nieuwbouwhuizen sprake was van het hoogste aantal in tien jaar.

Een belangrijke oorzaak voor de problemen is het trage afgeven van vergunningen voor bouwlocaties door gemeenten en provincies. Van 2019 tot 2021 liep het aantal vergunde nieuwbouwwoningen nog op, maar sindsdien neemt het cijfer af.

Woonminister Hugo de Jonge had eerder de ambitie uitgesproken om toe te groeien naar 100.000 nieuwe woningen per jaar om het woningtekort op te lossen. Voor 2023 specifiek lag het streven op 90.000.

Maar dat betrof niet alleen nieuwbouw, maar ook huizen die worden gecreëerd door bijvoorbeeld kantoorpanden om te bouwen tot woningen en bestaande huizen te splitsen. Wanneer die ook mee worden geteld kom je voor vorig jaar op een totaal van ruim 88.000.

"Ondanks alle tegenwind is het aantal nieuwe woningen dat er bij is gekomen in het afgelopen jaar op peil gebleven. Met net geen 90.000 nieuwe woningen zijn het er bijna evenveel als het jaar er voor", laat De Jonge weten in een reactie.

Wel moet hij erkennen dat de vooruitzichten niet heel rooskleurig zijn. "Door de economische omstandigheden van de afgelopen jaren - de opgelopen rente en bouwkosten - verwachten we voor 2024 en 2025 een dip in de nieuwbouw", geeft De Jonge aan. "De opdracht voor de bouw blijft groot. Van 2022 tot en met 2030 is die opdracht berekend op 981.000 woningen, waarvan er inmiddels dus bijna 180.000 zijn bijgekomen. Nog ruim 800.000 te gaan."

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Ga voor een interactieve graphic naar https://platform.localfocus.nl/t/?cc94cb1. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de graphicsdienst van het ANP en LocalFocus.

Meer uit Financieel

Topman: Philips laat grootste rechtszaken in affaire achter zich

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Met de schikking van claims over gezondheidsschade door Philips' slaapapneu-apparaten laat het zorgtechnologieconcern de grootste rechtszaken in de affaire achter zich. Dat heeft topman Roy Jakobs gezegd. Het geeft Philips volgens hem de mogelijkheid om zich weer meer op de daadwerkelijke bedrijfsvoering te richten, waaronder investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) voor het verbeteren van zorg.

10 minuten geleden
Oostenrijkse groep klaagt OpenAI aan om foute informatie ChatGPT

WENEN (ANP) - Privacyactivisten van het Oostenrijkse Noyb hebben een klacht ingediend in dat land tegen OpenAI, het bedrijf achter chatbot ChatGPT. Dat meldt de activistengroep maandag. OpenAI kan gebruikers niet garanderen dat de informatie klopt die ChatGPT geeft over bijvoorbeeld personen en kan verkeerde antwoorden ook niet corrigeren. Dat mag niet volgens de Europese wet, zegt Noyb.

53 minuten geleden
Philips centraal op Damrak na schikking slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag uit naar Philips. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) aan claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf. Het gaat om claims over onder meer letselschade als gevolg van Philips' apparaten tegen slaapapneu. Eerder bereikte Philips al een overeenkomst om Amerikaanse patiënten te compenseren voor zogenoemde economische schade door problemen met de apparaten.

1 uur geleden
Start-up Huawei onderzoekt dodelijk ongeluk met elektrische auto

BEIJING (ANP/RTR) - Het Chinese Aito Automobile, mede opgericht door Huawei, is een onderzoek begonnen naar een dodelijk ongeluk met een van zijn elektrische auto's. Drie mensen, waaronder een jongetje van twee, stierven nadat de auto na een botsing met een vrachtwagen in vlammen opging. Dit gebeurde op een snelweg in de Chinese stad Yuncheng in de noordelijke provincie Shanxi, volgens staatsmedia.

1 uur geleden
Philips schikt voor 1,1 miljard aan claims in slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Philips schikt voor 1,1 miljard dollar aan claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Het geld is bedoeld voor Amerikaanse patiënten die zeggen letselschade te hebben gekregen door Philips' apparaten tegen slaapapneu. Ook is het geld bedoeld voor Amerikanen die nu nog geen gezondheidsschade merken, maar vrezen dat dit in de toekomst wel het geval kan zijn.

2 uur geleden
Nederlandse producenten iets minder negatief in april

DEN HAAG (ANP) - Producenten in de Nederlandse industrie waren in april iets minder negatief gestemd dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Fabrikanten waren volgens het CBS vooral positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze minder negatief over de orderpositie en over de voorraden gereed product.

2 uur geleden
FNV: winsten bedrijven groeien twee keer zo hard als lonen

UTRECHT (ANP) - De winst voor belasting van bedrijven is in 2023 met 11 procent gestegen. Daarmee groeide de winst twee keer zo hard als de personeelskosten, die met slechts 5 procent toenamen. Dat meldt vakbond FNV in het onderzoeksrapport 'Jaarverslag van de BV Nederland 2023" dat is gebaseerd op de jaarverslagen van 70 beursgenoteerde bedrijven.

2 uur geleden