Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal minderjarige verdachten gestegen na jaren van daling

Aantal minderjarige verdachten gestegen na jaren van daling

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar 18.000 minderjarige verdachten geregistreerd. Dat zijn er duizend meer dan in 2018, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het is voor het eerst in tien jaar dat het CBS het aantal minderjarige verdachten ziet stijgen. Sinds 2009 was het aantal meer dan gehalveerd. Van de minderjarige verdachten werd 70 procent vorig jaar voor het eerst als verdachte geregistreerd.

De politie registreerde vorig jaar in totaal 165.000 verdachten voor 262.000 misdrijven. Ruim 1 op de 10 was minderjarig, zij werden verdacht van het plegen van 31.000 misdrijven.

Van de minderjarige verdachten in 2019 was het overgrote merendeel (78 procent) jongen. Een kwart van de jongens was jonger dan vijftien jaar. Meisjes zijn vaker dan jongens op jongere leeftijd verdachte van een misdrijf; bijna 30 procent was jonger dan vijftien.

Het aantal verdachte meisjes was de laatste tien jaar met 61 procent gedaald, het aantal jongens daalde met 58 procent. Bij minderjarige verdachten gaat het in 60 procent van de gevallen om diefstal van een fiets, scooter, winkeldiefstal, straatroof en in 10 procent van de zaken om openlijk geweld.

Meer dan 6 procent van alle minderjarigen in de politiedossiers is verdachte van een (vuur)wapendelict, tegenover bijna 4 procent van de volwassen verdachten.

Van de geregistreerde minderjarige verdachten had 53 procent in 2019 een Nederlandse achtergrond, bij alle leeftijden was dit 47 procent. Minderjarigen met een migratieachtergrond waren 2,4 maal zo vaak verdachte als minderjarigen met een Nederlandse achtergrond, stelt het CBS.

Van alle minderjarige verdachten in 2019 woonde 20 procent in een van de vier grote steden.

Meer uit Binnenland

Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

25 minuten geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

1 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

1 uur geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

1 uur geleden
Verdediging Piet S.: woorden zijn niet in daden omgezet

DEN HAAG (ANP) - "Woorden zijn niet in daden omgezet", zegt de advocaat van Piet S., doelend op een stroom van ontsleutelde berichten die volgens het Openbaar Ministerie erop wijzen dat de vermeende drugsbaas erg druk was met het verkennen en opzetten van nieuwe transportlijnen waarover drugs vervoerd konden worden. Volgens de verdediging is er geen enkel bewijs dat er daadwerkelijk drugs zijn vervoerd, zo bleek maandag tijdens dag één van het pleidooi in de rechtbank in Den Haag.

2 uur geleden
Thuisbrengplicht NS niet van toepassing op massale treinuitval

AMSTERDAM (ANP) - De wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. "Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting", verklaart een woordvoerder van de NS.

2 uur geleden
OM: Quincy Promes verloor deel van zijn drugshandel

AMSTERDAM (ANP) - Profvoetballer Quincy Promes is volgens het Openbaar Ministerie een deel van de cocaïnehandel kwijtgeraakt, omdat een van de partijen waarin hij investeerde deels is onderschept door de Belgische justitie. Dit bleek maandag tijdens een eerste zitting in de zaak Porto over internationale drugshandel in de rechtbank in Amsterdam.

2 uur geleden