Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal mensen met griepklachten neemt iets toe

Aantal mensen met griepklachten neemt iets toe

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat zich met griepklachten bij de huisarts meldt is afgelopen week iets toegenomen, laat onderzoeksinstituut Nivel weten. Vorige week kwamen er per 100.000 mensen 48 bij de huisarts met klachten die kunnen duiden op de griep. De week daarvoor ging het nog om 38 op de 100.000 mensen.

De cijfers blijven voor de vijfde week achtereen wel onder de zogenoemde 'epidemische grens' van 58 op de 100.000 mensen. Als er per week meer patiënten bij de huisarts komen met griepachtige klachten, dan spreekt het Nivel van een griepepidemie. Andersom geldt in principe: als het aantal enkele weken achter elkaar onder die grens blijft, is de epidemie voorbij.

Maar sinds de coronapandemie is het lastiger geworden om een griepepidemie zomaar 'voorbij' te verklaren, legt onderzoeker Mariëtte Hooiveld van het Nivel uit. De informatie die huisartsen over de griep aanleveren is sinds de coronapandemie een stuk uitgebreider geworden. Zo nemen veel meer huisartsen monsters af bij mensen die hen bezoeken met griepklachten. De hoeveelheid griepvirus die in die monsters wordt teruggevonden is op dit moment nog steeds hoog. Daarom blijft onder meer het Nivel de ontwikkelingen rond het virus "goed in de gaten" houden en is de epidemie nog niet officieel over.

Meerdere verklaringen

Voor het feit dat er veel influenza in de monsters wordt teruggevonden zijn volgens Hooiveld meerdere verklaringen. Patiënten die zich met klachten bij de huisarts melden kunnen ook andere luchtwegvirussen bij zich dragen, zoals het RS-virus of het rhinovirus. Maar die virussen gaan op dit moment volgens de onderzoeker nog maar weinig rond en dat maakt de kans "gewoon groot" dat iemand die zich met klachten meldt bij de huisarts griep heeft. Het zou, gezien de oplopende aantallen van vorige week, overigens ook zomaar zo kunnen zijn dat er een "tweede griepgolf" op komst is, zegt Hooiveld.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen loopt wel weer op, met name onder ouderen, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag. Ook het aantal mensen dat met dat virus in het ziekenhuis is opgenomen, neemt toe.

Meer uit Gezond

Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

5 uur geleden
Ouderen en risicogroepen kunnen komend najaar coronaprik halen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en risicogroepen kunnen ook komend najaar een coronaprik halen, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Ze wacht een advies af dat de Gezondheidsraad eind maart uitbrengt om te bepalen welke groepen sowieso in aanmerking komen voor een vaccinatie. Mensen die niet tot de doelgroep horen, kunnen ook in aanmerking komen als bijvoorbeeld een arts dat adviseert of ze een kwetsbaar gezinslid hebben.

1 dag geleden
Provincie benadrukt belang gezondheid bij verduurzaming Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland benadrukt dat de verduurzaming van Tata Steel "hand in hand" moet gaan met een gezondere leefomgeving. Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond wordt door het provinciebestuur dan ook gezien als ondersteuning van het standpunt dat gezondheid belangrijk is bij de toekomstige ontwikkelingen van de staalfabriek in IJmuiden.

2 dagen geleden
Griepepidemie zwakt verder af volgens cijfers huisartsen

UTRECHT (ANP) - Opnieuw zijn afgelopen week minder mensen naar de huisarts gegaan omdat ze grieperig waren. Het ging vorige week om 48 op de 100.000 mensen, becijfert gezondheidsinstituut Nivel. Dat is eigenlijk onder de grens van een griepepidemie, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij. Dat heeft ermee te maken dat nog wel relatief veel griepvirussen worden gevonden in monsters die bij patiënten zijn afgenomen. Ook dat telt mee in de afweging.

2 dagen geleden
Advocaat omwonenden Tata: advies is erg belangrijk voor strafzaak

AMSTERDAM (ANP) - Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond is "ontzettend belangrijk" voor de strafzaak die loopt tegen Tata Steel, benadrukt Bénédicte Ficq, die optreedt als advocaat van de omwonenden in de zaak. Een essentieel onderdeel in het advies is volgens haar dat de groep de uitstootcijfers van Tata Steel te onduidelijk vindt en signaleert dat het bedrijf "terughoudend lijkt" met het delen van absolute waarden.

2 dagen geleden
Heijnen: gezondheid moet echt verbeteren in omgeving Tata

DEN HAAG (ANP) - Bij de voorgenomen investeringen van het kabinet in Tata Steel, zullen zeker eisen worden gesteld aan de gezondheid van omwonenden. Dat zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een eerste reactie op het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond. Aan welke eisen ze denkt, wil ze nog niet zeggen. Ze wil eerst het rapport bestuderen. Wel tekent ze erbij aan dat die eisen wel "haalbaar" moeten zijn voor Tata. "We willen ook proberen staalproductie in Nederland te behouden." Het kabinet wil dat wel op een groene manier doen, zegt Heijnen.

2 dagen geleden
Expertgroep: gezondheid omwonenden Tata mogelijk extra belast

DEN HAAG (ANP) - De gezondheid van omwonenden van Tata Steel staat komende jaren mogelijk extra onder druk. De Expertgroep Gezondheid IJmond signaleert dat woensdag in een eerste advies aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De gezondheid van omwonenden moet daarom centraal staan als de overheid geld stopt in de verduurzaming van Tata Steel.

2 dagen geleden