
Aantal mensen in behandeling om gokverslaving neemt weer toe
HOUTEN (ANP) - Het aantal mensen dat onder behandeling staat voor een gokverslaving, neemt na een aantal jaren van daling weer toe. Dat meldt de Stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ) in een rapport over de verslavingszorg. Er werden in 2023 bijna 2500 mensen behandeld voor een gokverslaving, een toename van ruim 24 procent ten opzichte van 2022.
Meer instellingen leverden gegevens aan, maar volgens de IVZ komt de stijging niet alleen daardoor. "Ook in de groep instellingen die alle jaren cijfers heeft aangeleverd is deze ommekeer in de trend zichtbaar", meldt de organisatie. Bij centra die de afgelopen jaren altijd gegevens hebben aangeleverd bij de stichting, bedraagt de stijging 15 procent.
Het wordt volgens de IVZ slecht geregistreerd waar de mensen die onder behandeling staan vooral hebben gegokt. Bij de personen van wie dat wel bekend is, is vooral een stijging te zien bij het online gokken. Het overgrote deel van de behandelde mensen is man (88 procent), 17 procent van de patiënten is jonger dan 25 jaar.
Alcohol
Van de mensen die vorig jaar voor gokken in de verslavingszorg terechtkwamen, was 46 procent voor het eerst in behandeling. Dat is het hoogste aandeel van alle problematieken, aldus de IVZ.
In totaal zaten in 2023 65.000 personen in de verslavingszorg. Dat zijn er 4000 meer dan in 2022, en is deels te verklaren door een groter aantal instellingen dat gegevens aanleverde. Alcohol is met een aandeel van 45 procent nog altijd veruit de meest behandelde verslaving, gevolgd door cannabis (15 procent), opiaten en cocaïne, met allebei 12 procent. Verder valt het de IVZ op dat er ook meer mensen bij de hulpverlening aankloppen voor een verslaving aan de drugs ketamine en 3-MMC.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
6 dagen geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
1 week geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
2 weken geleden