
Aantal mensen dat zich grieperig voelt daalt weer
UTRECHT (ANP) - De griep leek zich afgelopen tijd iets harder te verspreiden door Nederland, maar onderzoeksinstituut Nivel zag vorige week weer een duidelijke daling van het aantal mensen dat zich met griepachtige klachten meldt bij de huisarts. Op de 100.000 inwoners bezochten er 41 de huisarts met klachten die kunnen duiden op griep.
Daarmee lijkt er vooralsnog geen effect van de carnavalsdagen zichtbaar in deze cijfers. Carnaval werd vorig weekend en begin van vorige week gevierd. Als veel mensen elkaar zouden hebben aangestoken met griep of een ander luchtwegvirus, dan zou dat mogelijk deze week te zien kunnen zijn in de aantallen die het Nivel meldt.
Sinds december verkeren we officieel in een griepepidemie in Nederland. Of zo'n epidemie gaande is, wordt mede bepaald op basis van de zogenoemde 'epidemiologische grens'. Als een tijd lang meer dan 58 op de 100.000 mensen per week zich bij de huisarts melden met klachten die griep doen vermoeden, dan spreken we van een griepepidemie. Dat is inmiddels al meerdere weken niet meer het geval. Maar omdat in de monsters die worden afgenomen bij patiënten met griepachtige klachten nog "opvallend veel" griepvirus (influenzavirus) wordt gevonden, is de epidemie volgens het Nivel nog niet ten einde.
Mensen die zich grieperig voelen, kunnen ook een ander luchtwegvirus bij zich dragen. Zo gaan het RS-virus, het rhinovirus en natuurlijk het coronavirus ook rond. Het aantal vastgestelde besmettingen met dat laatste virus neemt de laatste weken juist toe.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
3 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden