Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal mensen dat wacht op ingreep in ziekenhuis licht gedaald

Aantal mensen dat wacht op ingreep in ziekenhuis licht gedaald

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat wacht op een behandeling in het ziekenhuis is in februari licht gedaald ten opzichte van de maand ervoor, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ook wachten mensen iets minder lang op een ingreep.

In februari kon 59 procent van de ziekenhuizen planbare zorg, zoals knie-, heup- en staaroperaties, volledig leveren. Dat was in januari nog 55 procent. Zulke operaties werden tijdens de coronapandemie vaak uitgesteld.

In vrijwel alle ziekenhuizen (96 procent) kunnen mensen die een zogenoemde kritieke planbare operatie nodig hebben binnen zes weken geholpen worden. Onder kritieke planbare zorg vallen bijvoorbeeld hartoperaties. Als zulke zorg langer dan zes weken wordt uitgesteld, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid van de patiënt. Het percentage van 96 procent bleef in februari gelijk vergeleken met de vorige maand.

Het aantal mensen dat wacht op langdurige zorg, zoals een plek in een verpleeghuis, "is nog steeds erg hoog, maar laat sinds lange tijd een daling zien". Ook de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) zijn al geruime tijd erg lang. Afgelopen maand "constateert de NZa in de wachttijden een stijging voor instellingen en een daling voor vrijgevestigden in de GGZ". Vrijgevestigde therapeuten werken zelfstandig, vaak in een eigen praktijk.

Meer uit Gezond

Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

22 uur geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

1 dag geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

1 dag geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

1 dag geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

1 dag geleden
Dijkstra niet in beroep om kinderhartchirurgie, koerst op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra gaat niet in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die een streep zette door een besluit om de kinderhartchirurgie te beperken tot twee centra. In plaats daarvan wil ze dat alle betrokken partijen afspraken maken over de kwaliteit en toegankelijkheid van deze hoogspecialistische zorg. Op de langere termijn ziet Dijkstra toch een vorm van concentratie voor zich, waarover een bestuurlijk akkoord moet worden gesloten.

1 dag geleden
Griepepidemie zwakt af, maar te vroeg om einde te voorspellen

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat griep heeft, is gedaald. Vorige week gingen 58 op elke 100.000 mensen met griepklachten naar de huisarts. Dat is nog net boven de grens van de epidemie. Die ligt op 56. De griepepidemie duurt nu vijf weken, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

1 dag geleden