Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal mensen dat Oekraïne is ontvlucht boven 6,5 miljoen

Aantal mensen dat Oekraïne is ontvlucht boven 6,5 miljoen

GENÈVE (ANP/RTR) - Meer dan 6,5 miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht sinds Rusland op 24 februari het land binnenviel. Dat zijn er ongeveer 500.000 meer dan twaalf dagen geleden, toen de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) meldde dat er iets meer dan 6 miljoen mensen waren vertrokken vanwege de oorlog.

De meeste mensen zijn naar Polen gegaan, het buurland in het westen. Vanuit Polen zijn veel Oekraïners doorgetrokken naar andere landen binnen de Europese Unie, zoals Nederland.

De UNHCR houdt niet bij hoeveel mensen weer zijn teruggekeerd naar Oekraïne. Steeds meer mensen gaan weer terug vanuit andere landen, omdat de Russen zich hebben teruggetrokken uit grote delen van het land.

41 miljoen inwoners

Binnen Oekraïne zijn ook miljoenen mensen op de vlucht geslagen, zij zijn uit zwaarbevochten gebieden zoals het oosten en het zuiden naar rustigere regio's in het land gegaan.

Oekraïne telde aan het begin van de oorlog in februari meer dan 41 miljoen inwoners, de inwoners van het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim niet meegerekend.

Meer uit Buitenland

Oekraïne meldt grootschalige nachtelijke aanval door Rusland

KYIV (ANP/RTR/DPA) - Oekraïne meldt dat Rusland een grote nachtelijke aanval heeft uitgevoerd. De Oekraïense strijdkrachten zeggen zeker twaalf raketten en 31 drones te hebben neergehaald boven verschillende delen van het land.

9 minuten geleden
Zanger Doug Ingle van rockband Iron Butterfly overleden

LOS ANGELES (ANP) - Doug Ingle, medeoprichter van rockband Iron Butterfly, is vrijdag op 78-jarige leeftijd overleden, meldt de Amerikaanse website Variety zaterdag. Ingle was zanger en organist op veel bekende nummers van de band, zoals de hit In-a-Gadda-Da-Vida. Hij was het laatste nog levende lid van de klassieke line-up van de groep uit de late jaren zestig.

4 uur geleden
Nicki Minaj uit felle kritiek op haar arrestatie op Schiphol

MANCHESTER (ANP) - De Amerikaanse rapper Nicki Minaj heeft in de nacht van zaterdag op zondag na aankomst in Manchester haar fans bedankt voor alle steun, nadat zij zaterdag werd gearresteerd toen ze wilde vertrekken vanaf vliegveld Schiphol. Ook hekelde ze in felle bewoordingen haar arrestatie op de Nederlandse luchthaven. In haar bagage zaten softdrugs. Kort voor 22.00 uur werd Minaj vrijgelaten na het betalen van een boete van 350 euro.

5 uur geleden
Schrijver van muziek Mary Poppins en The Jungle Book overleden

LOS ANGELES (ANP) - Richard M. Sherman, helft van het beroemde muziekduo The Sherman Brothers, is zaterdag op 95-jarige leeftijd overleden, melden verschillende Amerikaanse media. Richard en zijn broer Robert B. Sherman schreven tientallen van de meest memorabele liedjes uit films van Walt Disney. Ze verwierven hun grootste bekendheid met hun muziek voor Mary Poppins, dat het duo twee Oscars opleverde, de soundtrack voor The Jungle Book en het lied It's a Small World, dat werd gebruikt voor een gelijknamige attractie in Disneyland.

5 uur geleden
Macron veroordeelt geweld in aanloop naar Franse bekerfinale

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de rellen veroordeeld die zaterdag uitbraken tussen voetbalfans op een snelweg naar de Franse bekerfinale in de stad Lille. Bij de rellen raakten dertig mensen gewond en brandde een supportersbus volledig uit. Het geweld tussen fans van Olympique Lyon en Paris Saint-Germain ontstond bij een tolpoort.

5 uur geleden
Junta Burkina Faso wil nog 5 jaar aan de macht blijven

OUAGADOUGOU (ANP/DPA) - Juntaleider Ibrahim Traoré wil nog vijf jaar aan de macht blijven in het Afrikaanse land Burkina Faso. Dat blijkt uit een nieuw handvest over de transitieperiode dat hij zaterdagavond ondertekende en naar buiten bracht. Het militaire staatshoofd heeft na afloop van die termijn ook nog het recht zich kandidaat te stellen bij verkiezingen.

8 uur geleden
Zeker twee doden door Russische raketaanval op Charkiv

CHARKIV (ANP) - Door Russische raketaanvallen op de Oost-Oekraïense stad Charkiv zijn zaterdag ten minste twee mensen om het leven gekomen. Tal van anderen raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen in een grote en drukke doe-het-zelfzaak, die werd geraakt door geleide projectielen.

12 uur geleden