Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal meldingen bedreigde journalisten in 2021 ruim verdubbeld

Aantal meldingen bedreigde journalisten in 2021 ruim verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal meldingen van Nederlandse journalisten die zich bedreigd voelden of die met fysiek geweld te maken kregen, is in 2021 meer dan verdubbeld. Bij het meldpunt PersVeilig, ingesteld door journalistenvakbond NVJ, politie en Openbaar Ministerie, kwamen het afgelopen jaar 272 meldingen binnen. In 2020 werd er van 121 incidenten melding gemaakt.

Dat heeft PersVeilig woensdag via Twitter bekendgemaakt. Het ging om 158 meldingen van bedreigingen. In 73 gevallen was ook sprake van fysiek geweld. Veel dreigementen werden geuit via sociale media. In 13 gevallen bezochten dreigers de journalisten ook thuis op of vielen hen lastig buiten werktijd.

De cijfers bevestigen een trend die meerdere media het afgelopen jaar al signaleerden. Zo besloten meerdere grote bedrijven, zoals de NOS en Omroep Brabant, de logo's van hun auto's te halen om bedreigingen tegen te gaan. Omroep Gelderland besloot geen verslag meer te doen rondom voetbalstadions en bij risicodemonstraties, nadat verslaggevers van de lokale omroep waren belaagd tijdens ongeregeldheden na de wedstrijd tussen NEC en Vitesse.

Ook deden journalisten aangifte van incidenten bij hen thuis. In Vlaardingen werden de ruiten van een persfotograaf ingegooid en in Groningen werd met een brandbom een aanslag gepleegd op het huis van de hoofdredacteur van het blog Sikkom. Journalistenvakbond NVJ heeft al vaker zorgen geuit over politici die opruiende taal richting journalisten en media uiten, zoals Thierry Baudet en Geert Wilders.

Meer uit Binnenland

Moskeekoepels willen vervolging na heimelijke spionage door SZW

DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.

41 minuten geleden
Ruim 120 klimaatactivisten aangehouden op 17e dag A12-protest

DEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.

1 uur geleden
NS: spitsheffing compenseren voor wie echt geen keuze heeft

DEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

2 uur geleden
Experiment met digitale meldplicht voetbalhooligans in 3 steden

BREDA (ANP) - Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda maandag gezegd in een reactie op de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord zondag in Amsterdam. Over zo'n digitale meldplicht wordt al jaren gesproken.

2 uur geleden
Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) is aangeboden.

3 uur geleden
Subsidiepot voor isolatie en warmtepompen 210 miljoen euro groter

DEN HAAG (ANP) - De subsidiepot voor isolatie, warmtepompen en andere maatregelen die goed zijn voor het klimaat (ISDE) wordt dit jaar met 210 miljoen euro opgehoogd tot 560 miljoen euro, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) weten. Huiseigenaren, verenigingen van eigenaren en ondernemers hebben namelijk veel meer aanvragen ingediend dan verwacht.

4 uur geleden
Advocaten: OM puzzelt met bewijs over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de verdachten van de vergisontvoering in Cruquius vinden dat het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs in de zaak heeft aangeleverd. Ze spreken van "puzzelstukjes waarmee het OM de rechtbank probeert te overtuigen". Maandag begonnen in de rechtbank op Schiphol de eerste pleidooien in het strafproces, waarin advocaten voor vrijspraak hebben gepleit.

4 uur geleden