Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal laadpunten elektrische auto's in jaar 30 procent gestegen

Aantal laadpunten elektrische auto's in jaar 30 procent gestegen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in een elektrische auto rijden, kunnen die op steeds meer openbare plaatsen opladen. Het aantal openbare laadpunten is vorig jaar met ruim 30 procent toegenomen, zo blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus. In bijna alle gemeenten was een toename te zien. Nederland telde eind vorig jaar ruim 85.000 laadpunten.

Amsterdam voert de lijst aan; eind 2021 konden automobilisten hun elektrische voertuig in de hoofdstad op 7748 plekken opladen. Rotterdam volgt op enige afstand met 5009 laadpunten, Den Haag telde er 4553 en de gemeente Utrecht 3263. Het gaat om publieke en semipublieke laadplekken. Die laatste staan bijvoorbeeld achter een poortje in parkeergarages. Ten opzichte van het aantal kilometers weg telt Nederland al jaren de meeste laadpalen van Europa.

Afgezet tegen het aantal inwoners gaat de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland aan kop. Die telde aan het einde van het jaar 111 oplaadpunten. Op het eiland wonen slechts zo'n 7500 mensen, maar het wordt door veel toeristen bezocht. Hetzelfde geldt voor nummer twee Veere. Grootste stijger was het Drentse Aa en Hunze. Daar verviervoudigde het aantal laadpunten in een jaar tijd. Het waren er in 2020 nog 13, een jaar later 57. Eén laadpaal kan overigens meerdere laadpunten hebben.

Regionale Klimaatmonitor

Voor de analyse zijn cijfers gebruikt uit de Regionale klimaatmonitor. De Rijksoverheid verzamelt daarin gegevens over klimaat- en energiebeleid. Elektrisch vervoer is daar een belangrijk onderdeel van. Omdat elektrische auto's geen CO2, stikstofoxiden en andere vervuilende stoffen uitstoten, wil de overheid het gebruik ervan promoten. Hoe klimaatvriendelijk een elektrische auto is, hangt van meerdere factoren af, zoals de duurzaamheid van de stroom waarmee hij wordt opgeladen.

Om het aantal elektrische auto's omhoog te krijgen, heeft de overheid een subsidieregeling. De pot van 71 miljoen euro voor nieuwe elektrische auto's is sinds afgelopen week helemaal leeg. Per auto bedroeg de overheidsbijdrage 3350 euro. In totaal was er genoeg voor ruim 21.000 nieuwe auto's. Wie in de rest van dit jaar een nieuwe elektrische auto koopt, moet die helemaal zelf betalen. In januari 2023 komt er een nieuwe subsidieronde. Voor tweedehands stekkerauto's is nog wel wat budget over.

De Europese Unie wil in 2035 helemaal af van nieuwe auto's die op fossiele brandstoffen rijden. De Nederlandse overheid hoopt dat doel al in 2030 te bereiken. Volgens Natuur & Milieu is het de vraag of dat gaat lukken met het huidige beleid. Voor veel consumenten is de hoge aanschafprijs nu nog een struikelblok, stelt de milieuorganisatie op basis van een peiling door onderzoeksbureau I&O.

Meer uit Binnenland

Bijna 1500 inschrijvers verschijnen niet aan start Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.

1 uur geleden
Nederland wil dat onderhandeling met VS inzet van Brussel blijft

BRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."

3 uur geleden
Geestelijke gezondheidszorg bezorgd over drukte door ADHD-toename

UTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.

3 uur geleden
FNV dreigt met nieuwe staking bij NS als beter cao-bod uitblijft

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV dreigt met nieuwe stakingen bij NS als het spoorbedrijf niet met een beter cao-bod komt voor zijn meer dan 17.000 medewerkers. De achterban van de bond heeft het eindbod van NS voor de nieuwe cao in meerderheid afgewezen. Eerder op de dag wezen de leden van VVMC het voorstel van NS ook al af. De achterban van CNV ging wel akkoord met het eindbod.

5 uur geleden
Aboutaleb wordt voorzitter van branchevereniging voor jeugdzorg

UTRECHT (ANP) - Ahmed Aboutaleb, voormalig burgemeester van Rotterdam, wordt voorzitter van Jeugdzorg Nederland, de branchevereniging voor instellingen die jeugdhulp en jeugdbescherming bieden. De organisatie noemt hem "een zeer ervaren bestuurder met een groot hart voor jongeren".

6 uur geleden
Leden VVMC wijzen eindbod NS af, nieuwe acties niet uitgesloten

UTRECHT (ANP) - De leden van de Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) hebben het eindbod van de NS voor een nieuwe cao in meerderheid afgewezen. De grootste vakbond bij het spoorbedrijf sluit nieuwe acties niet uit. VVMC wil nu eerst met de NS in gesprek om tot betere afspraken te komen.

6 uur geleden
Advies: Universiteit Leiden moet uitwisseling met Israël stoppen

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden zou de uitwisseling van studenten met twee universiteiten in Israël moeten opschorten. Ook moeten er voorlopig geen nieuwe uitwisselingen worden aangegaan. Dat adviseert een commissie die is opgezet door de oudste universiteit van Nederland. Over andere samenwerkingen met Israël spreekt de commissie zich later uit.

6 uur geleden