Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal kolencentrales in China blijft volgens monitor rap groeien

Aantal kolencentrales in China blijft volgens monitor rap groeien

BEIJING (ANP) - China blijft de komende jaren in hetzelfde tempo kolencentrales bijbouwen, ondanks het voornemen van de regering om het steenkoolgebruik vanaf 2025 langzaam te gaan afbouwen. In de eerste helft van dit jaar gaf het land vergunningen uit die opgeteld 52 gigawatt aan nieuwe kolenstroom mogelijk maken, melden twee internationale kenniscentra op het gebied van energie. Dat komt neer op twee vergunningen voor kolencentrales per week.

Eén forse kolencentrale levert ongeveer een gigawatt aan capaciteit op, becijferen Global Energy Monitor (GEM) en het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). Ze melden verder in hun rapportage dat in de eerste zes maanden van 2023 ruim 17 gigawatt aan nieuwe kolencentrales aan het Chinese elektriciteitsnet zijn gekoppeld. Dat is volgens de organisaties een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

Alles bij elkaar heeft China nu 243 gigawatt aan nieuwe kolencentrales in aantocht volgens GEM en CREA. De organisaties zijn kritisch over die toename. Ze zien daarin een "last-minute-poging" van de kolenindustrie om het land langer afhankelijk te houden van deze vervuilende manier van stroomopwekking. Tegelijkertijd is China in een rap tempo windmolens en zonnepanelen aan het plaatsen.

Meeste broeikasgassen

China stoot de meeste broeikasgassen uit van alle landen ter wereld. Daar past wel de kanttekening bij dat het land een enorme bevolking heeft. Een gemiddelde Chinees veroorzaakt volgens eerdere cijfers van de Wereldbank ongeveer de helft van de CO2-uitstoot die een gemiddelde Amerikaan veroorzaakt. In Nederland ligt de uitstoot per hoofd van de bevolking iets hoger dan in China.

De Chinese regering wil de CO2-uitstoot voor 2030 laten pieken en daarna in 30 jaar afbouwen. Het land wil in 2060 klimaatneutraal zijn.

Meer uit Financieel

AEX sluit lager in aanloop deadline importheffingen Trump

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.

24 minuten geleden
Kabinet wil Invest-NL en Invest International laten fuseren

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.

59 minuten geleden
Schiphol waarschuwt voor onaanvaardbare risico's bij KLM-staking

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.

1 uur geleden
Bronnen: OPEC+ besluit zaterdag over nieuwe productieverhoging

WENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.

1 uur geleden
Lage waterstand Donau hindert scheepvaart

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De scheepvaart op de Donau heeft last van een lage waterstand door de grote hitte in onder meer Hongarije deze week. Daardoor kunnen binnenvaartschepen minder lading vervoeren. Het Hongaarse bureau voor watermanagement noemt het opmerkelijk dat de Donau nu al een lage waterstand heeft. Normaal komt dat het vaakst voor in augustus.

2 uur geleden
Vakbonden: al veiligheidsmaatregelen genomen voor staking bij KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbonden FNV en CNV vinden dat de rechter niet ook de tweede door hen aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel kan verbieden. Advocaten van de bonden hebben de rechter in Amsterdam vrijdag uitgelegd dat er voor de nieuwe stakingsaanzegging overleg over de veiligheid heeft plaatsgevonden met KLM en ook speciale veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

2 uur geleden
Winst voor zeevissers, maar vlootvernieuwing blijft nodig

WAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.

3 uur geleden