Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal hiv-diagnoses daalt opnieuw, ook effect van PrEP te zien

Aantal hiv-diagnoses daalt opnieuw, ook effect van PrEP te zien

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe hiv-diagnoses is in 2021 net als voorgaande jaren gedaald, zo stelt de Stichting HIV Monitoring (SHM) op basis van nieuwe cijfers. Afgelopen jaar kregen volgens een schatting 427 mensen de diagnose hiv. Voor het eerst is een effect te zien van het middel PrEP, dat bepaalde groepen met een verhoogd risico op hiv kunnen slikken ter voorkoming van een infectie.

In 2020 werd het aantal nieuwe diagnoses in eerste instantie geschat op 411, maar dat is inmiddels bijgesteld naar zo'n 450. Voor het jaarlijkse rapport maakt de stichting altijd een schatting, legt infectioloog Marc van der Valk van SHM uit. Dat komt doordat een diagnose niet altijd direct aan de stichting wordt doorgegeven. Dat kan ook nog een aantal jaren duren. Het cijfer over 2021 kan dus ook nog veranderen.

Van de 427 diagnoses uit 2021 ging het in 250 gevallen om mannen die seks hebben met mannen, 105 gevallen betrof andere mannen en 72 vrouwen kregen een diagnose. In totaal overleden er vorig jaar 13 mensen aan de gevolgen van aids, de ziekte die veroorzaakt wordt door hiv.

PrEP

Een deel van de mannen die seks hebben met mannen gebruikt PrEP. Zij staan vaker dan andere groepen onder behandeling bij een soa-polikliniek en worden zodoende regelmatig getest op hiv. Wanneer zij het virus krijgen, wordt dit dus sneller duidelijk dan bij andere groepen, bij wie het soms jaren kan duren voordat ze ontdekken hiv te hebben. In 2021 was een "scherpe daling" te zien van het aantal recente infecties bij mannen die seks hebben met mannen. De onderzoekers wijten dat volgens Van der Valk aan het PrEP-gebruik. "Een deel van de mensen die in het verleden met een vroege hiv-infectie in de zorg zouden zijn terechtgekomen, wordt nu adequaat door PrEP beschermd", legt Van der Valk uit.

Maar volgens de stichting kan nog niet iedereen die dat wil ook daadwerkelijk aan PrEP beginnen. Van de mensen die tussen 2018 en mei dit jaar hiv kregen was van 660 bekend dat ze geen PrEP hadden gebruikt. Van deze mensen gaven er 44 aan dat ze het middel wel hadden willen gebruiken, maar er geen toegang toe hadden. Vier personen stonden op een wachtlijst. Het werkelijke aantal mensen dat hiv opliep terwijl ze wel PrEP hadden willen gebruiken ligt mogelijk hoger, zegt Van der Valk. Niet van iedereen met een hiv-diagnose is namelijk informatie over PrEP-gebruik bekend.

PrEP staat voor Pre Expositie Profylaxe en is een combinatie van hiv-remmers. Mensen die een verhoogd risico lopen op hiv kunnen PrEP slikken. Dat zijn naast mannen die seks hebben met mannen ook trans mannen of vrouwen die seks hebben met mannen en sommige sekswerkers.

Meer uit Gezond

Meer studie nodig om behandeling hersenschudding in VS te snappen

DEN HAAG (ANP) - Er is meer onderzoek nodig naar de werking van een Amerikaanse behandeling voor een hersenschudding. Dat is de uitkomst van een studie door het Amsterdam UMC. Onderzoekers zien dat een meerderheid van de patiënten na de behandeling minder last heeft van klachten, maar snappen nog niet hoe dat kan.

7 uur geleden
Organisatie: behandelcentra longcovid moeten er komen

DEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.

17 uur geleden
Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.

1 dag geleden
NVWA: sapkuren bevatten nog steeds onterechte medische claims

UTRECHT (ANP) - Websites blijven sapkuren van medische claims voorzien, terwijl dat niet mag, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sapkuren zouden volgens de beweringen ziekten kunnen genezen of voorkomen, maar dat is nooit bewezen. Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat 17 van de 29 onderzochte websites medische claims plaatsen over hun sapkuren. De NVWA heeft maatregelen genomen.

1 dag geleden
Geen zorgen bij Kuipers over situatie corona in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De recente opleving van corona in Nederland is voor demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) geen reden tot zorg, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijke ministerraad. Ziekenhuizen zien de laatste tijd weer meer coronapatiënten binnenkomen.

1 dag geleden
Nivel: kleine groep kwetsbaren vindt vitamine D te duur

UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.

2 dagen geleden
Twee nieuwe partijen zetten zich in tegen gehoorschade

DEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.

2 dagen geleden