Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal griepgevallen fors toegenomen

Aantal griepgevallen fors toegenomen

UTRECHT (ANP) - Het aantal griepgevallen is de afgelopen week stevig toegenomen en ligt nu boven de epidemische grens, meldt het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL). De griepepidemie die zich meestal in deze tijd van het jaar aandient, blijft vooralsnog uit. Van een epidemie is pas sprake als de aantallen twee weken achter elkaar boven de epidemische grens uitkomen.

Volgens het NIVEL waren er afgelopen week 72 griepgevallen per 100.000 inwoners. Dat zijn 14 gevallen meer dan de epidemische grens. Het NIVEL registreert een geval als iemand zich met griepverschijnselen bij de huisarts meldt en bij monsters uit neus en keel vervolgens een griepvirus wordt aangetroffen.

Het NIVEL opperde eerder al dat het relatief lage aantal geregistreerde gevallen mogelijk samenhangt met het relatief zachte weer, of met een effectieve werking van de griepprik. De vaccins bieden dit jaar bescherming tegen vier verschillende varianten van het influenzavirus. Dat waren er voorheen drie. Een andere mogelijke verklaring voor het uitblijven van een epidemie is dat de criteria om van een epidemie te kunnen spreken strenger zijn geworden. Vóór het griepseizoen 2019-2020 hanteerde het NIVEL een lagere epidemische grens van 51 gevallen per 100.000 inwoners.

Vorige week werden er 52 gevallen per 100.000 inwoners geturfd.

Meer uit Gezond

Noord-Hollandse Staten willen gezondheidsrapport van Tata Steel

HAARLEM (ANP) - Tata Steel moet voor zijn plannen om de staalfabriek in IJmuiden te verduurzamen naast een milieu-effectrapportage (mer) ook een rapport over de gezondheidseffecten opstellen, als het aan een meerderheid van Provinciale Staten in Noord-Holland ligt. De Expertgroep Gezondheid IJmond pleitte vorige week voor zo'n gezondheidseffectrapportage (ger) om duidelijk te krijgen wat de gezondheidswinst is als de overheid geld steekt in de vergroening van Tata.

14 uur geleden
IGJ en NZa willen meer mogelijkheden voor toezicht doktersketens

UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen meer mogelijkheden krijgen om huisartsenketens te toetsen op kwaliteit en organisatie. Het gaat vooral om de grotere bedrijfsketens.

18 uur geleden
Zorg bij zeldzame kanker blijft achterlopen

UTRECHT/NIJMEGEN (ANP) - Mensen bij wie een zeldzame vorm van kanker wordt geconstateerd, hebben gemiddeld 17 procent minder kans dat ze na vijf jaar nog leven dan lotgenoten bij wie een bekendere vorm van de ziekte is vastgesteld. Dat meldt Patiëntenplatform Zeldzame Kankers (PZK) op basis van promotieonderzoek van wetenschapper Eline de Heus.

19 uur geleden
Veel patiënten denken onnodige zorg te hebben gekregen

UTRECHT (ANP) - Van de mensen die in de afgelopen twee jaar zorg hebben gekregen, heeft 40 procent ook zorg als onnodig ervaren. Dat maakt Patiëntenfederatie Nederland op uit de resultaten van een onderzoek onder het eigen Zorgpanel. Bijna 11.000 mensen deden er aan mee.

23 uur geleden
Fiks meer obesitas dan decennia terug

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar had 16 procent van de 20-plussers in ons land obesitas ofwel ernstig overgewicht, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als zo'n veertig jaar geleden, constateert de organisatie, die voor de zogenoemde Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor samenwerkte met gezondheidsinstituut RIVM.

1 dag geleden
Tienduizenden artsen betogen in Seoul tegen hervormingsplan

SEOUL (ANP/DPA) - In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul hebben tienduizenden artsen betoogd tegen plannen van de regering meer mensen op te leiden tot arts en de vereisten voor artsenopleidingen te vereenvoudigen. Volgens plaatselijke media zijn er 40.000 betogers op de been geweest. Tot de betoging was opgeroepen door de Koreaanse artsenvereniging, die daarmee steun wil geven aan de vele duizenden artsen in opleiding of beginnende artsen die recent uit protest massaal hun ontslag hebben ingediend.

1 dag geleden
Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

3 dagen geleden