Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal gevallen van apenpokken in Nederland stijgt naar 878

Aantal gevallen van apenpokken in Nederland stijgt naar 878

BILTHOVEN (ANP) - Nog eens zestig mensen zijn in de afgelopen dagen positief getest op het apenpokkenvirus. Daardoor stijgt het totale aantal bevestigde besmettingen in Nederland naar 878, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Afgelopen maandag stond de teller op 818 geregistreerde gevallen en vorige week donderdag op 712. Dat betekent dat er in een week tijd 166 besmettingen aan het licht zijn gekomen. Dat is de grootste toename in zeven dagen sinds het virus in Nederland opdook.

De regio Noord-Holland en Flevoland, waar onder meer Amsterdam onder valt, telt verreweg de meeste meldingen. Daar zijn 548 mensen positief getest. Daarna volgt de regio West met 135 gevallen. In die regio liggen onder meer Rotterdam en Den Haag. Daarom worden sinds maandag mensen preventief gevaccineerd in Amsterdam-Amstelland en Haaglanden. Ongeveer 40 procent van de opgeroepen personen heeft tot nu toe de prik gehaald. De GGD'en schrijven die relatief lage opkomst toe aan de vakantieperiode.

Risicogroep

De meeste besmettingen zijn vastgesteld bij mannen die seks hebben met mannen. Binnen die groep ligt het grootste risico bij mannen die meerdere seksuele partners hebben en vaak seks met hen hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ze woensdag daarom aangeraden om voorlopig met minder mensen het bed te delen, om het risico op infectie te verminderen.

Komend weekend begint Pride Amsterdam. Zulke evenementen zouden kunnen leiden tot "intensievere verspreiding" van het virus, waarschuwden deskundigen vorige maand in een advies aan de overheid. Ook in andere steden worden komende weken prides gehouden.

Hoogste waarschuwingsniveau

In Nederland hebben ook enkele vrouwen en een kind het apenpokkenvirus opgelopen.

Wereldwijd zijn nu meer dan 18.000 besmettingen vastgesteld, waarvan ruim 70 procent in Europa. Voor zover bekend zijn vijf mensen daaraan overleden. In bijna tachtig landen zijn positieve tests geregistreerd. Daarom heeft de WHO het hoogste waarschuwingsniveau gegeven voor apenpokken. Het virus is uitgeroepen tot een internationaal gevaar voor de volksgezondheid.

Meer uit Gezond

Meer studie nodig om behandeling hersenschudding in VS te snappen

DEN HAAG (ANP) - Er is meer onderzoek nodig naar de werking van een Amerikaanse behandeling voor een hersenschudding. Dat is de uitkomst van een studie door het Amsterdam UMC. Onderzoekers zien dat een meerderheid van de patiënten na de behandeling minder last heeft van klachten, maar snappen nog niet hoe dat kan.

1 dag geleden
Organisatie: behandelcentra longcovid moeten er komen

DEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.

1 dag geleden
Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.

2 dagen geleden
NVWA: sapkuren bevatten nog steeds onterechte medische claims

UTRECHT (ANP) - Websites blijven sapkuren van medische claims voorzien, terwijl dat niet mag, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sapkuren zouden volgens de beweringen ziekten kunnen genezen of voorkomen, maar dat is nooit bewezen. Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat 17 van de 29 onderzochte websites medische claims plaatsen over hun sapkuren. De NVWA heeft maatregelen genomen.

2 dagen geleden
Geen zorgen bij Kuipers over situatie corona in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De recente opleving van corona in Nederland is voor demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) geen reden tot zorg, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijke ministerraad. Ziekenhuizen zien de laatste tijd weer meer coronapatiënten binnenkomen.

2 dagen geleden
Nivel: kleine groep kwetsbaren vindt vitamine D te duur

UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.

3 dagen geleden
Twee nieuwe partijen zetten zich in tegen gehoorschade

DEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.

4 dagen geleden