Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal gevallen van apenpokken in Nederland stijgt naar 878

Aantal gevallen van apenpokken in Nederland stijgt naar 878

BILTHOVEN (ANP) - Nog eens zestig mensen zijn in de afgelopen dagen positief getest op het apenpokkenvirus. Daardoor stijgt het totale aantal bevestigde besmettingen in Nederland naar 878, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Afgelopen maandag stond de teller op 818 geregistreerde gevallen en vorige week donderdag op 712. Dat betekent dat er in een week tijd 166 besmettingen aan het licht zijn gekomen. Dat is de grootste toename in zeven dagen sinds het virus in Nederland opdook.

De regio Noord-Holland en Flevoland, waar onder meer Amsterdam onder valt, telt verreweg de meeste meldingen. Daar zijn 548 mensen positief getest. Daarna volgt de regio West met 135 gevallen. In die regio liggen onder meer Rotterdam en Den Haag. Daarom worden sinds maandag mensen preventief gevaccineerd in Amsterdam-Amstelland en Haaglanden. Ongeveer 40 procent van de opgeroepen personen heeft tot nu toe de prik gehaald. De GGD'en schrijven die relatief lage opkomst toe aan de vakantieperiode.

Risicogroep

De meeste besmettingen zijn vastgesteld bij mannen die seks hebben met mannen. Binnen die groep ligt het grootste risico bij mannen die meerdere seksuele partners hebben en vaak seks met hen hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ze woensdag daarom aangeraden om voorlopig met minder mensen het bed te delen, om het risico op infectie te verminderen.

Komend weekend begint Pride Amsterdam. Zulke evenementen zouden kunnen leiden tot "intensievere verspreiding" van het virus, waarschuwden deskundigen vorige maand in een advies aan de overheid. Ook in andere steden worden komende weken prides gehouden.

Hoogste waarschuwingsniveau

In Nederland hebben ook enkele vrouwen en een kind het apenpokkenvirus opgelopen.

Wereldwijd zijn nu meer dan 18.000 besmettingen vastgesteld, waarvan ruim 70 procent in Europa. Voor zover bekend zijn vijf mensen daaraan overleden. In bijna tachtig landen zijn positieve tests geregistreerd. Daarom heeft de WHO het hoogste waarschuwingsniveau gegeven voor apenpokken. Het virus is uitgeroepen tot een internationaal gevaar voor de volksgezondheid.

Meer uit Gezond

Aantal nieuwe coronagevallen blijft flink afnemen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen blijft afnemen. Het RIVM registreerde afgelopen week 14.878 positieve testuitslagen. Dat zijn er zo'n 30 procent minder dan de week daarvoor.

2 dagen geleden
Hoop op Lyme-vaccin over een jaar of drie

CAPELLE AAN DEN IJSSEL/AMSTERDAM (ANP) - Farmaceuten Pfizer en Valneva hopen tegen 2025 een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Lyme. Een al lopend onderzoek naar dit VLA15 gaat binnenkort een nieuwe, zeer belangrijke fase in, met vijftig partners en 6000 proefpersonen vanaf vijf jaar wereldwijd. Behalve in Nederland zal het worden uitgevoerd in Finland, Duitsland, Polen, Zweden en de Verenigde Staten, allemaal landen waar Lyme veel voorkomt.

2 dagen geleden
Inspectie: meer handelingen in beautysalon door arts laten doen

UTRECHT (ANP) - Meer handelingen in schoonheidssalons moeten door artsen worden uitgevoerd. Dat stelt de gezondheidsinspectie dinsdag. Het gaat om het gebruik van de mesogun en hyaluronpen, apparaatjes om rimpels en of lippen op te vullen.

2 dagen geleden
Aantal coronagevallen naar laagste niveau in twee maanden

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 1231 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds 6 juni, iets meer dan twee maanden geleden, aan het begin van de zomergolf.

2 dagen geleden
Pootjebaden in hele Rivierengebied afgeraden wegens blauwalg

TIEL (ANP) - Waterschap Rivierenland raadt pootjebaden en zwemmen af in sloten, vaarten en kanalen in het Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Altena. Het schap waarschuwt dat blauwalg is opgedoken in het Maas-Waalkanaal en in de Maas. Met dat water worden de watergangen in het hele Rivierengebied op peil gehouden nu het zo droog is. De blauwalg kan zich daardoor vele kilometers ver verspreiden.

5 dagen geleden
Duizend patiënten uit Oekraïne naar ziekenhuizen in EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft sinds begin maart duizend chronisch zieke patiënten en oorlogsgewonden uit Oekraïne overgebracht naar gespecialiseerde ziekenhuizen in achttien EU-landen. Door de aanhoudende Russische agressie in het land kunnen lokale ziekenhuizen de vraag naar hulp en zorg in toenemende mate niet aan. Ook Nederland heeft gewonde of zieke Oekraïense patiënten overgenomen, meldt de Europese Commissie, die de transfers coördineert en financieel ondersteunt.

6 dagen geleden
Aidsfonds: wereldwijd meer hiv als gevolg van discriminatie

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe hiv-infecties onder kwetsbare groepen (homomannen, trans personen, sekswerkers, drugsgebruikers en hun partners) is wereldwijd toegenomen. Dat meldt het Aidsfonds op basis van recente cijfers van de VN-organisatie UNAIDS. Het komt volgens de organisatie door discriminerende wetten in verschillende landen.

6 dagen geleden