Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal geboortes in Japan zakt naar nieuw dieptepunt

Aantal geboortes in Japan zakt naar nieuw dieptepunt

TOKIO (ANP/RTR) - Het aantal geboortes in Japan is vorig jaar opnieuw afgenomen. In 2022 werden volgens Japanse media net iets minder dan 800.000 baby's geboren, voor het eerst sinds het begin van de metingen in 1899 en elf jaar eerder dan de regering had verwacht.

Japan heeft een van de snelst vergrijzende bevolkingen ter wereld en er sterven al jaren meer mensen dan dat er baby's worden geboren. In 2022 stierf een recordaantal van bijna 1,6 miljoen mensen. Het aantal geboortes neemt in Japan al zeven jaar op rij af. Voorlopige cijfers laten zien dat er in 2022 een afname was van 5,1 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen de daling op 3,4 procent lag.

Dat er nog minder baby's worden geboren, komt vermoedelijk door de gevolgen van de coronapandemie en doordat Japanners steeds vaker op latere leeftijd trouwen. Daarnaast blijft Japan een van de duurste landen ter wereld om kinderen op te voeden. De Japanse regering treft al jaren maatregelen in een poging om het geboortecijfer omhoog te krijgen, bijvoorbeeld extra uitkeringen voor gezinnen.

Premier Fumio Kishida ging vorige maand, bij de opening van het parlementaire jaar, in op de weinige geboortes in Japan. "Het is nu of nooit als het gaat om beleid met betrekking tot geboortes en opvoeding", verklaarde hij. De premier sprak van "een kwestie die niet langer kan wachten" en zei dat hij het budget voor beleid wil verdubbelen.

Meer uit Buitenland

Nog tientallen gewonden in ziekenhuis na turbulentie-incident

BANGKOK (ANP/RTR) - Tientallen mensen die afgelopen week gewond raakten door zware turbulentie tijdens een vlucht naar Singapore, liggen nog steeds in het ziekenhuis. Het gaat volgens het Samitivej Srinakarin-ziekenhuis in Bangkok om 43 patiënten uit Australië, Maleisië, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en de Filipijnen.

59 minuten geleden
Aanklagers willen spreekverbod Trump over 'complot' FBI-agenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse speciaal aanklager Jack Smith vraagt de rechter om nieuwe maatregelen tegen oud-president Donald Trump. Die zou ten onrechte de suggestie wekken dat FBI-agenten "medeplichtig zijn aan een complot om hem te vermoorden". Smith vraagt de rechter om Trump te verbieden nog langer uitspraken te doen die agenten in gevaar kunnen brengen, schrijven Amerikaanse media.

1 uur geleden
Italië trekt miljoenen uit voor UNRWA

ROME (ANP/AFP) - Italië maakt weer geld vrij voor de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, de UNRWA. Dat heeft minister Antonio Tajani (Buitenlandse Zaken) bekendgemaakt na een ontmoeting met de Palestijnse premier Mohammad Mustafa.

2 uur geleden
Israël bombardeert Rafah na uitspraak hoogste VN-hof

TEL AVIV (ANP/AFP/DPA) - Israël heeft zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Rafah in de Gazastrook. De bombardementen volgen op een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, dat juist had opgedragen het offensief in die zuidelijke stad te stoppen.

3 uur geleden
China beëindigt grote militaire oefening bij Taiwan

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - China heeft de uitgebreide militaire oefeningen bij Taiwan afgesloten. Die waren afgelopen week gestart na de beëdiging van de nieuwe Taiwanese president Lai Ching-te.

4 uur geleden
Oppositieleider India stemt in megaverkiezing

NEW DELHI (ANP/AFP) - Het Indiase oppositiekopstuk Rahul Gandhi heeft zijn stem uitgebracht bij de hervatting van de parlementsverkiezingen in zijn land. Daar kan in een periode van anderhalve maand op verschillende dagen worden gestemd vanwege de enorme omvang van de verkiezingen.

4 uur geleden
Eerste Franse toeristen geëvacueerd uit Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP/AFP) - De eerste evacuatievluchten met Franse toeristen hebben eilandengroep Nieuw-Caledonië verlaten. De vakantiegangers worden met militaire vliegtuigen naar Australië en Nieuw-Zeeland gebracht en kunnen daarna met een lijnvlucht doorreizen naar Frankrijk.

5 uur geleden