Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal extra plekken Oekraïners groeit nauwelijks

Aantal extra plekken Oekraïners groeit nauwelijks

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben de laatste tijd maar weinig extra opvangplekken voor Oekraïners gevonden. Gemeenten hebben de afgelopen dagen slechts 42 extra opvangplekken gerealiseerd. Het totaal aantal beschikbare plekken bedraagt nu 31.862. De toeloop van het aantal Oekraïense vluchtelingen dat naar Nederland komt, neemt iets af.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Tot nu toe worden 22.907 Oekraïners opgevangen in door gemeenten beschikbare locaties; een krappe 2000 meer dan donderdag.

Sinds donderdag, het laatste moment waarop het ministerie opvangcijfers bekendmaakte, hebben 1794 nieuwe Oekraïners voor een gemeentelijke opvangplek aangeklopt. Daarmee komt het aantal nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne voor het eerst sinds 21 maart uit onder de 2000. Op 21 maart zochten nog ruim 4000 Oekraïners een gemeentelijke opvangplek. Het aantal nieuwe vluchtelingen dat zich meldde, wisselde de dagen daarna, maar kwam altijd ruim boven de 2000 uit.

50.000 opvangplekken

In totaal zijn nu 31.862 bedden beschikbaar voor Oekraïners die de oorlog in hun land zijn ontvlucht. Dat zijn er slechts 42 meer dan donderdag. De burgemeesters van de veiligheidsregio's hebben het kabinet enige tijd geleden toegezegd 50.000 opvangplekken te gaan realiseren.

Het aantal Oekraïners dat zich in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) heeft ingeschreven, is sinds donderdag met ruim 4200 gestegen naar 21.764. Het gaat hierbij niet alleen op Oekraïners die via een gemeente opvang krijgen. Ook bijvoorbeeld Oekraïners die voor het begin van de oorlog in Nederland waren, worden in deze cijfers meegenomen. Inschrijving in de BRP is wettelijk verplicht, maar ook nodig om in aanmerking te komen voor leefgeld en beter zorg en onderwijs te kunnen bieden. Ook om uitbuiting te voorkomen en gezinshereniging te faciliteren is registratie belangrijk.

Meer uit Binnenland

BuZa: stel noodzakelijke reis Israël en Koerdische regio Irak uit

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders aan om noodzakelijke reizen naar Israël en de Koerdische Autonome Regio uit te stellen, ondanks dat het reisadvies oranje is. Die kleurcode betekent dat noodzakelijk reizen mogelijk is, maar sinds vrijdag wordt dit dus afgeraden door "de actuele situatie".

2 uur geleden
Hof doet op 12 november uitspraak in klimaatzaak tegen Shell

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag zal op 12 november uitspraak doen in de klimaatzaak tussen verschillende milieuorganisaties en Shell. Het tijdstip moet nog worden vastgesteld, omdat rekening gehouden moet worden met de beursnoteringen van het olie- en gasconcern. Vrijdag vond de laatste van vier zittingsdagen in hoger beroep plaats, in een zaak die was aangespannen door Milieudefensie met steun van Greenpeace en anderen.

5 uur geleden
Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

DEN HAAG (ANP) - De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële "puzzel" te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De mededeling dat het demissionaire kabinet dit jaar 1 miljard euro extra uittrekt voor militaire steun en volgend jaar 3 miljard euro, komt volgens informateur Richard van Zwol onverwacht. "Ik zou een signaal tenminste niet onwelkom hebben gevonden", zegt hij.

5 uur geleden
Bruins Slot vindt spanning tussen Iran en Israël zeer zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - De oplopende spanningen tussen Iran en Israël zijn "zeer zorgelijk", zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De regering in Teheran heeft gezegd fors terug te zullen slaan nadat op 1 april een diplomatieke post van het land in Damascus was aangevallen.

6 uur geleden
Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

SÖLDEN (ANP) - De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een "op hoog niveau". Dat vertelt Christoph Silberberger van de Alpenpolitie aan het ANP. De hulpverlening werd bemoeilijkt door de constante dreiging van meer lawines en werd zelfs kort stilgelegd.

7 uur geleden
Den Haag stemt in met standbeeld Paul van Vliet

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier Paul van Vliet krijgt hoogstwaarschijnlijk een standbeeld in zijn stad Den Haag. De gemeente steunt het plan daarvoor. Van Vliet overleed in april vorig jaar op 87-jarige leeftijd.

7 uur geleden
Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen

MAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een motie die vrijdag werd aangenomen roepen partijen het college op "zich maximaal in te spannen" om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing.

7 uur geleden