Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal extra plekken Oekraïners groeit nauwelijks

Aantal extra plekken Oekraïners groeit nauwelijks

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben de laatste tijd maar weinig extra opvangplekken voor Oekraïners gevonden. Gemeenten hebben de afgelopen dagen slechts 42 extra opvangplekken gerealiseerd. Het totaal aantal beschikbare plekken bedraagt nu 31.862. De toeloop van het aantal Oekraïense vluchtelingen dat naar Nederland komt, neemt iets af.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Tot nu toe worden 22.907 Oekraïners opgevangen in door gemeenten beschikbare locaties; een krappe 2000 meer dan donderdag.

Sinds donderdag, het laatste moment waarop het ministerie opvangcijfers bekendmaakte, hebben 1794 nieuwe Oekraïners voor een gemeentelijke opvangplek aangeklopt. Daarmee komt het aantal nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne voor het eerst sinds 21 maart uit onder de 2000. Op 21 maart zochten nog ruim 4000 Oekraïners een gemeentelijke opvangplek. Het aantal nieuwe vluchtelingen dat zich meldde, wisselde de dagen daarna, maar kwam altijd ruim boven de 2000 uit.

50.000 opvangplekken

In totaal zijn nu 31.862 bedden beschikbaar voor Oekraïners die de oorlog in hun land zijn ontvlucht. Dat zijn er slechts 42 meer dan donderdag. De burgemeesters van de veiligheidsregio's hebben het kabinet enige tijd geleden toegezegd 50.000 opvangplekken te gaan realiseren.

Het aantal Oekraïners dat zich in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) heeft ingeschreven, is sinds donderdag met ruim 4200 gestegen naar 21.764. Het gaat hierbij niet alleen op Oekraïners die via een gemeente opvang krijgen. Ook bijvoorbeeld Oekraïners die voor het begin van de oorlog in Nederland waren, worden in deze cijfers meegenomen. Inschrijving in de BRP is wettelijk verplicht, maar ook nodig om in aanmerking te komen voor leefgeld en beter zorg en onderwijs te kunnen bieden. Ook om uitbuiting te voorkomen en gezinshereniging te faciliteren is registratie belangrijk.

Meer uit Binnenland

Rutte na tweede kabinetsberaad: denk dat we eruit kunnen komen

DEN HAAG (ANP) - "Ik dénk dat we hieruit kunnen komen." Met die woorden verliet premier en VVD-leider Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag zijn ministerie na opnieuw een beraad van de kabinetstop. "We zijn nog steeds in gesprek", zei D66-vicepremier Sigrid Kaag, die eerder het ministerie van Algemene Zaken verliet.

1 uur geleden
Minister wil maximumstraffen voor drugsdelicten verhogen

DEN HAAG (ANP) - De wettelijke maximumstraffen voor grootschalige in- en uitvoer, productie en bezit van harddrugs worden verhoogd. Justitieminister Dilan Yeşilgöz gaat hiertoe de Opiumwet aanpassen, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Volgens de minister wordt met dit plan om de strafmaat te verhogen vanuit de overheid "een belangrijk signaal afgegeven" dat dit type criminaliteit "niet getolereerd wordt".

1 uur geleden
Top kabinet 'nog steeds in gesprek' over signaal kiezer

DEN HAAG (ANP) - "We zijn nog steeds in gesprek", zegt D66-vicepremier Sigrid Kaag na afloop van een laat overleg op het ministerie van Algemene Zaken. De top van het kabinet was daar bijeen gekomen om opnieuw te spreken over hoe het kabinet gehoor geeft aan het "signaal van de kiezer" bij de provinciale verkiezingen van twee weken geleden.

1 uur geleden
Agractie: beter geen landbouwakkoord dan een slecht akkoord

PUTTEN (ANP) - Boerenactiegroep Agractie is vooralsnog niet van plan om terug te keren naar de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Volgens Agractie zit er tot nu toe "nul komma nul beweging" in de standpunten van het kabinet over hoe de landbouw hervormd moet worden. De boerenactiegroep vindt dat het akkoord zo "halfbakken" is en stelt dat er beter geen akkoord kan komen dan een slecht akkoord. Dat heeft voorman Bart Kemp donderdagavond gezegd tijdens een informatieavond van Agractie in Putten.

4 uur geleden
Man uit Apeldoorn schiet met vuurwapen op Apache-helikopter

APELDOORN (ANP) - Een man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte aan het einde van de middag in zijn woning heeft aangehouden.

6 uur geleden
Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer

DEN HAAG (ANP) - Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.

8 uur geleden
Blauw start kort geding tegen softwareleverancier om datalek

ROTTERDAM (ANP) - Marktonderzoeksbureau Blauw is een kort geding gestart vanwege het datalek waardoor het bedrijf en klanten mogelijk zijn getroffen. Het lek komt van softwareleverancier Nebu, maar die geeft volgens topman van Blauw Jos Vink nauwelijks informatie. In het kort geding eist het bureau meer informatie van Nebu over het lek. Het kort geding dient komende dinsdag.

8 uur geleden