Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal explosies in regio Rotterdam gestegen tot boven de honderd

Aantal explosies in regio Rotterdam gestegen tot boven de honderd

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal geweldsincidenten met explosies in Rotterdam en omliggende gemeenten dit jaar is opgelopen tot 104. Dat bevestigt een woordvoerster van de politie Eenheid Rotterdam naar aanleiding van berichtgeving op het regionale medium Rijnmond.

Van de 104 incidenten speelden er zich 74 af in Rotterdam, de rest in omliggende gemeenten zoals Vlaardingen, Schiedam, Capelle aan den IJssel, en Voorne aan Zee. De politie hield dit jaar tot nu toe 92 verdachten aan voor geweldsincidenten zoals explosies en beschietingen. De helft van de verdachten is onder de 23. De jongste is 13 jaar oud, de oudste 53. Van de 92 aangehouden verdachten zijn er 21 minderjarig en vallen 27 mensen in de leeftijdscategorie tussen 18 en 23 jaar, blijkt uit de cijfers.

Het meeste geweld wordt toegeschreven aan conflicten binnen de drugshandel. Maar er zijn ook conflicten zoals burenruzies, ruzies tussen ex-geliefden, baas en werknemer of jongeren onderling. "In die gevallen is de uitvoerder ook de initiatiefnemer. Niet bij alle explosies is sprake van een hiërarchie met een kopstuk of opdrachtgever. Maar onder de aanhoudingen zitten naast uitvoerders ook personen die verdacht worden van een rol als tussenpersoon", zegt de politiewoordvoerster.

Groeiend aantal explosies

"We werken met man en macht om het tij van de gestegen explosies te doen keren", aldus de zegsvrouw. "We hopen dat de maatschappij met ons samen op wil trekken in de verhoogde alertheid en bij verdachte situaties altijd 112 wil bellen. We hebben op deze manier al diverse aanslagen weten te voorkomen. Daar zijn we alerte burgers zeer dankbaar voor."

De regio Rotterdam heeft de afgelopen jaren te maken met een groeiend aantal explosies en, in mindere mate, beschietingen van panden. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen, zoals meer toezicht. Ook heeft de politie de opsporingscapaciteit uitgebreid.

In 2021 vonden in de Rotterdamse politieregio twaalf van dit soort geweldsincidenten plaats. Vorig jaar steeg dat door naar 65. het afgelopen weekend was het nog twee keer raak bij verschillende panden in de Vierambachtsstraat in het centrum van Rotterdam.

Meer uit Binnenland

Schiphol ziet veel passagiers vroeger komen na computerstoring

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol ziet zaterdagochtend veel passagiers vroeger naar de luchthaven komen, na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag. Dat is volgens Schiphol begrijpelijk, maar niet noodzakelijk en kan tot extra drukte leiden wanneer die reizigers samenkomen met passagiers die op het geadviseerde tijdstip arriveren.

15 minuten geleden
Man (24) aangehouden voor brandstichting op camping Zwarte Cross

LICHTENVOORDE (ANP) - De politie heeft een 24-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting op de camping van festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Daar brandden vrijdagavond drie caravans uit. "Door adequaat handelen van campingbezoekers, medewerkers van het festival en hulpdiensten werd erger voorkomen", aldus de politie zaterdag.

17 minuten geleden
Warmste periode van het jaar is dit jaar licht wisselvallig

HOUTEN (ANP) - De periode van 20 juli tot en met 21 augustus, ook wel bekend als de hondsdagen, verloopt dit jaar anders dan gebruikelijk en is licht wisselvallig. Wat normaal gesproken de warmste periode van het jaar is, brengt volgens Weeronline nu waarden tussen 21 graden in het noordwesten en maximaal 25 graden in het zuidoosten van het land.

1 uur geleden
Hoofdredacteur NOS Sport: verandering is lastig en duurt lang

HILVERSUM (ANP) - De nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport dacht de cultuuromslag op de werkvloer "in een paar maanden geregeld te kunnen hebben". Een jaar na zijn aanstelling noemt Gert-Jaap Hoekman dat in gesprek met het AD "naïef". Nu hoopt Hoekman zijn doel in januari volgend jaar bereikt te hebben.

1 uur geleden
Een derde van Nederlanders wil wolf niet in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een op de drie Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Vooral inwoners van Drenthe en Flevoland zijn tegen de aanwezigheid van de wolf. Dit concluderen Kieskompas en het ANP op basis van een enquête die bijna 15.000 Nederlanders hebben ingevuld.

3 uur geleden
Hinder door anderhalve maand werk aan A10 bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van zaterdag 20 juli tot maandag 9 september voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A10 Noord bij Amsterdam. Dat levert hinder op voor de weggebruikers, want de extra reistijd kan op drukke momenten oplopen van een half uur tot een uur.

3 uur geleden
Deelnemers Pride Walk lopen route door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt de jaarlijkse Pride Walk gehouden. Met deze feestelijke demonstratie, die wordt gezien als de aftrap van de pride in Amsterdam, wordt elk jaar aandacht gevraagd voor gelijke rechten van lhbtiq+'ers wereldwijd.

5 uur geleden