Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Aantal euthanasiegevallen zal verdubbelen binnen acht jaar'

'Aantal euthanasiegevallen zal verdubbelen binnen acht jaar'

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van euthanasie zal de komende acht jaar verdubbelen. Die verwachting spreekt Steven Pleiter uit in een interview met Trouw. Pleiter vertrekt als bestuurder van Expertisecentrum Euthanasie, de voormalige Levenseindekliniek.

Vorig jaar waren er landelijk bijna 6400 gevallen van euthanasie, waarvan bijna 900 keer door artsen van het Expertisecentrum Euthanasie. Negen jaar geleden, voor de Levenseindekliniek begon, werd 3700 keer euthanasie verleend. Pleiter spreekt van een maatschappelijke ontwikkeling.

"De naoorlogse generatie, de ouderen van nu, hebben een vrije opvoeding gehad en hebben nadrukkelijke ideeën over hun levenseinde", aldus Pleiter. "In de landelijke cijfers verwacht ik de komende acht jaar wel weer een verdubbeling, gezien het toenemende aantal ouderen."

Doorslaggevende rol

Bij de stijging van het aantal gevallen van euthanasie in de psychiatrie, bij dementie en bij een stapeling van ouderdomsklachten heeft het Expertisecentrum Euthanasie een doorslaggevende rol gespeeld, stelt Pleiter. "Wij hebben wel laten zien dat bij een aantal aandoeningen toch euthanasie mogelijk is - terwijl we in 2012 dachten: dat zou complex kunnen zijn."

Zo steeg het aantal mensen dat euthanasie kreeg bij (beginnende of gevorderde) dementie in acht jaar van 42 naar 162. Het expertisecentrum behandelde vorig jaar 96 van die casussen. Het aantal keren dat euthanasie werd verleend aan psychiatrisch patiënten steeg van 14 naar 68, waarvan 62 bij het expertisecentrum.

Meer uit Binnenland

Verdeeld EU-parlement laat Wopke Hoekstra nog extra dag wachten

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra krijgt ook dinsdag niet te horen of hij op de steun van het Europees Parlement kan rekenen om klimaatman van de Europese Commissie te worden. De sociaaldemocraten en de groenen zijn nog niet overtuigd, en op hun goedkeuring is hij wel aangewezen.

8 minuten geleden
Aanpak toeslagfraude moest 'onmogelijke' 15 miljoen extra opleveren

DEN HAAG (ANP) - De bestrijding van fraude met de kinderopvangtoeslag moest in 2011 25 miljoen euro opleveren. Dit besluit is doorgedrukt, terwijl de verantwoordelijke Belastingdienst had aangegeven maximaal 10 miljoen euro te kunnen ophalen bij fraudeurs. De parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid in de afgelopen twee decennia ontleedt, is in haar onderzoek de extra 'taakstelling', zoals zo'n bedrag in Haags jargon heet, tegengekomen. Dat werd duidelijk tijdens het verhoor van de voormalige topman van de Belastingdienst.

13 minuten geleden
Minister: docenten die onder druk worden gezet, moeten zich melden

DEN HAAG (ANP) - Docenten die druk voelen vanuit de schoolleiding om te sjoemelen met cijfers, moeten zich melden. Eerst binnen de school zelf, en als de melding daar niet wordt opgepikt moet de Onderwijsinspectie worden ingelicht. Die oproep deed demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur.

24 minuten geleden
Opleiding geneeskunde Erasmus MC woensdag hervat

ROTTERDAM (ANP) - Studenten van de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC krijgen vanaf woensdag weer les. De opleiding lag stil sinds vrijdag, na de dodelijke schietpartij in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC na berichtgeving van RTV Rijnmond.

42 minuten geleden
Taakstraf geëist tegen agent die ongewild arrestant doodschoot

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in maart vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot. Dat gebeurde bij een arrestatie in Waalwijk. De agent, een lid van het arrestatieteam (AT), zou onbedoeld de trekker hebben overgehaald.

1 uur geleden
Ex-D66'er In 't Veld wil via België in EU-parlement blijven

STRAATSBURG (ANP) - Europarlementariër Sophie in 't Veld, die afgelopen voorjaar brak met D66 en overstapte naar Volt, probeert met Belgische stemmen in het parlement te blijven. De oudgediende wilde aanvankelijk op de lijst van Volt Nederland, maar kreeg te horen dat ze te kort lid was.

1 uur geleden
Belastingdienst besprak risico's verfoeid antifraudesysteem niet

DEN HAAG (ANP) - In het weekend waarin de top van de Belastingdienst besloot om een uiterst omstreden en onwettig risicomodel versneld in te voeren in de strijd tegen fraude, zijn de mogelijke consequenties hiervan niet besproken. Peter Veld, indertijd de hoogste baas bij de Belastingdienst, gaf goedkeuring voor dit antifraudesysteem dat na het 'kroningsweekend' in april 2013 is ingevoerd. Het model zou eigenlijk pas in september in gebruik worden genomen.

1 uur geleden