Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal egels neemt af door ziekte en droogte

Aantal egels neemt af door ziekte en droogte

NIJMEGEN (ANP) - De egelpopulatie in Nederland wordt steeds kleiner. De Zoogdiervereniging en de Egelwerkgroep maken zich zorgen over de gevolgen van de droogte en van een ziekte, die dit jaar onder egels is uitgebroken. Ze hopen zoveel mogelijk waarnemingen van egels binnen te krijgen tijdens het speciale Egelweekend, dat zaterdag en zondag wordt gehouden.

Sinds begin van dit jaar worden steeds meer egels gevonden met een huidafwijking. Het Dutch Wildlife Health Centre, onderdeel van de Universiteit Utrecht, heeft tot half augustus 25 dieren onderzocht, maar nog geen eenduidige verklaring kunnen vinden. De meeste egels hadden ook longontsteking. Sommige egels droegen een bacterie bij zich.

Uit testen bij onder andere het RIVM is wel gebleken dat de zieke egels geen coronavirus bij zich hebben. Ook de dierenziektes apenpokken, orf, tularemie en mond- en klauwzeer zijn uitgesloten. De egels zijn ook niet besmet met de biologische bacterie die tegenwoordig veel wordt gebruikt om de eikenprocessierups en de buxusmot te bestrijden. Het onderzoek gaat nog verder.

Voortplanting

De droogte heeft voor problemen bij de voortplanting van egels gezorgd, denkt de Zoogdiervereniging. Egels komen onder andere voor in Noord-Brabant en daar is het al drie zomers extreem droog.

Tijdens het Egelweekend zijn alle waarnemingen van levende of dode egels uit 2020 welkom. Ook egels die al eerder dan komend weekeinde zijn gezien mogen gemeld worden, als dat nog niet is gebeurd. De organisaties zijn vooral benieuwd naar egels die in particuliere tuinen worden gezien.

Meer uit Binnenland

Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

1 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

3 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

8 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

13 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

14 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

17 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

18 uur geleden