Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal doodgeboren baby's in Nederland sterk gedaald

Aantal doodgeboren baby's in Nederland sterk gedaald

DEN HAAG (ANP) - In Nederland is het aantal baby's dat jaarlijks dood geboren wordt in de afgelopen twee decennia sterk gedaald. In het jaar 2000 ging het om ruim duizend doodgeborenen en vorig jaar waren dat er vierhonderd, meldt UNICEF op basis van internationaal onderzoek.

Nederland is daarmee een van de landen die in verhouding de meeste vooruitgang hebben geboekt. Dat komt volgens UNICEF onder meer door diverse beleidsmaatregelen, maar ook doordat er meer aandacht is voor kwetsbare zwangere vrouwen en een gezonde levensstijl. Wereldwijd ging het doodgeboortecijfer met 35 procent omlaag.

De VN-organisatie meldt in haar nieuwe rapport dat jaarlijks bijna 2 miljoen baby’s wereldwijd dood worden geboren. Volgens UNICEF is niet eerder de problematiek op zo’n grote schaal in kaart gebracht.

Zeker 84 procent van de levenloze geboortes vindt plaats in de armere regio's zoals in sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië, grotendeels door de slechte zorg. Daar gaat het bijvoorbeeld vaak mis tijdens de bevalling, terwijl dat in het Westen slechts het geval is bij 6 procent van de doodgeboren baby's.

"Elke 16 seconden wordt ergens op de wereld een baby doodgeboren", zegt Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland. "Terwijl veel moeders hun kind niet hadden hoeven te verliezen, hadden zij de juiste zorg gehad." Ze wijst verder op de psychische en sociale impact voor ouders als die een kind verliezen. "Zo’n verlies kan doorwerken op je zelfrespect en eigen identiteit", legt Laszlo uit. "Daarom is het des te belangrijker om dit onderwerp uit de taboesfeer te halen."

Gevreesd wordt dat door de coronacrisis het aantal levenloze geboortes komend jaar zal toenemen als de toegang tot gezondheidszorg verder verslechtert.

Meer uit Binnenland

Strafzaak tegen bedrijven en leidinggevenden Stint volgend jaar

DEN BOSCH (ANP) - De strafzaak tegen twee bedrijven, verantwoordelijk voor productie en verkoop van de Stint, en twee leidinggevenden van die bedrijven staat gepland voor maart en april volgend jaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

8 minuten geleden
Weer 18 jaar cel opgelegd voor de moord op Ichelle

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag achttien jaar celstraf opgelegd voor de moord op de 29-jarige Ichelle van de Velde uit het Zeeuwse Oostburg. Dat had het Openbaar Ministerie ook geëist. De vrouw werd in december 2020 gewurgd door Sandra H. in haar spirituele winkel.

36 minuten geleden
Actievoerders UM krijgen steun van Maastrichtenaren

MAASTRICHT ~(ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben de afgelopen tijd steun gekregen van Maastrichtenaren. Vooral oudere Maastrichtenaren komen de mensen in het tentenkamp achter een universiteitsgebouw aan de Grote Gracht broodjes, ander voedsel en drinken brengen. Dat zei een docent van de Universiteit Maastricht (UM) op straat voor het sinds woensdag bezette faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen.

1 uur geleden
Nog meer indirecte discriminatie door algoritmes DUO dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de computersystemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de organisatie die onder meer over de studiefinanciering gaat. En die discriminatie was waarschijnlijk nog groter dan gedacht. Dat komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van de dienst.

2 uur geleden
Overleg UM-bestuur met pro-Palestijnse actievoerders

MAASTRICHT (ANP) - Het bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) voert sinds 11.30 uur overleg met een delegatie van pro-Palestijnse actievoerders. Het gaat om twee hongerstakers en enkele andere activisten, die eerder woensdag het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen aan de Grote Gracht bezetten.

2 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke brand in Berkel en Rodenrijs

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - Een 34-jarige man uit Gouda is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij het ontstaan van een grote brand in Berkel en Rodenrijs van afgelopen april. Dat meldt de politie woensdag.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse studenten bezetten universiteitsgebouw Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Tientallen pro-Palestijnse studenten hebben woensdagochtend het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen van de Universiteit Maastricht (UM) aan de Grote Gracht bezet. Ze hebben spandoeken opgehangen en scanderen leuzen vanaf een balkon.

4 uur geleden