Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal doodgeboren baby's in Nederland sterk gedaald

Aantal doodgeboren baby's in Nederland sterk gedaald

DEN HAAG (ANP) - In Nederland is het aantal baby's dat jaarlijks dood geboren wordt in de afgelopen twee decennia sterk gedaald. In het jaar 2000 ging het om ruim duizend doodgeborenen en vorig jaar waren dat er vierhonderd, meldt UNICEF op basis van internationaal onderzoek.

Nederland is daarmee een van de landen die in verhouding de meeste vooruitgang hebben geboekt. Dat komt volgens UNICEF onder meer door diverse beleidsmaatregelen, maar ook doordat er meer aandacht is voor kwetsbare zwangere vrouwen en een gezonde levensstijl. Wereldwijd ging het doodgeboortecijfer met 35 procent omlaag.

De VN-organisatie meldt in haar nieuwe rapport dat jaarlijks bijna 2 miljoen baby’s wereldwijd dood worden geboren. Volgens UNICEF is niet eerder de problematiek op zo’n grote schaal in kaart gebracht.

Zeker 84 procent van de levenloze geboortes vindt plaats in de armere regio's zoals in sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië, grotendeels door de slechte zorg. Daar gaat het bijvoorbeeld vaak mis tijdens de bevalling, terwijl dat in het Westen slechts het geval is bij 6 procent van de doodgeboren baby's.

"Elke 16 seconden wordt ergens op de wereld een baby doodgeboren", zegt Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland. "Terwijl veel moeders hun kind niet hadden hoeven te verliezen, hadden zij de juiste zorg gehad." Ze wijst verder op de psychische en sociale impact voor ouders als die een kind verliezen. "Zo’n verlies kan doorwerken op je zelfrespect en eigen identiteit", legt Laszlo uit. "Daarom is het des te belangrijker om dit onderwerp uit de taboesfeer te halen."

Gevreesd wordt dat door de coronacrisis het aantal levenloze geboortes komend jaar zal toenemen als de toegang tot gezondheidszorg verder verslechtert.

Meer uit Binnenland

Adviseurs kabinet: kijk voor ruimtelijke investeringen naar 2100

DEN HAAG (ANP) - Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College van Rijksadviseurs aan de minister. Door verder vooruit te kijken "wordt pas echt duidelijk hoe ingrijpend de ruimtelijke impact van deze trends is en hoe sturend de gevolgen ervan zijn voor de keuzeruimte van vandaag".

1 uur geleden
Jeugdzorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

DEN HAAG/ (ANP) - Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen "zinloze" verplaatsingen van kinderen in de asielopvang. Die veroorzaken in hun optiek "onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek", maar ze zouden ook een verspilling van arbeid, tijd en geld van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en andere betrokken organisaties betekenen.

1 uur geleden
Provinciale Staten installeren nieuwe leden

DEN HAAG (ANP) - In de provinciehuizen worden woensdag de nieuwe Provinciale Statenleden geïnstalleerd. Dan wordt ook duidelijk welke personen per partij een zetel hebben geaccepteerd en zullen plaatsnemen in de Provinciale Staten. De zogeheten installatievergaderingen zijn online te volgen via een livestream.

4 uur geleden
Minister Schreinemacher bezoekt aardbevingsgebied Turkije

GAZIANTEP (ANP) - Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt dinsdag het gebied in het zuidoosten van Turkije dat begin februari werd getroffen door een zware aardbeving en een reeks naschokken.

4 uur geleden
Complotdenker Micha Kat staat terecht voor opruiing en bedreiging

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) staat dinsdag terecht bij de rechtbank in Den Haag. Hij wordt onder meer verdacht van opruiing. Hij riep volgens het Openbaar Ministerie op tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen.

4 uur geleden
Top kabinet buigt zich over politieke aardverschuiving

DEN HAAG (ANP) - De betekenis van de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en het verlies van alle coalitiepartijen bij de recente provinciale verkiezingen worden dinsdagavond door de top van het kabinet besproken. De vraag die voor premier Mark Rutte en de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten centraal staat, is wat de onvrede en het onbehagen in het land voedt. Ook zal worden besproken of er consequenties aan het signaal van de kiezer moeten worden verbonden: moet het regeerakkoord op bijvoorbeeld het stikstofdossier worden opengebroken.

4 uur geleden
Relatief meer burgerhulpverleners reageren op hartstilstand

DEN HAAG (ANP) - Na "een grote opschoning" van het systeem voor reanimatie is het percentage burgerhulpverleners dat reageert wanneer er iemand in de buurt gereanimeerd moet worden, gestegen. Bij een melding van een hartstilstand reageert nu 85 procent van hen, tegenover 70 procent begin januari, meldt de Hartstichting.

7 uur geleden