Aantal donoren met antistoffen tegen corona daalt
AMSTERDAM (ANP) - Het aantal donoren dat antistoffen tegen het coronavirus in zijn bloed heeft daalt. Uit een meting over de afgelopen weken blijkt volgens bloedbank Sanquin dat landelijk gezien 4,1 procent van de donoren antistoffen heeft tegen 5,4 procent in mei.
Sanquin-onderzoeker Hans Zaaijer benadrukt dat de gedaalde antistoffenniveaus niet hoeven te betekenen dat mensen ook weer vatbaar zijn voor het virus. "Het lichaam bouwt tijdens en na zo’n infectie ook immuungeheugen op. Dat betekent, dat bij een nieuwe infectie, het lichaam razendsnel weer antistoffen op kan bouwen. Een virus kan zo alsnog snel opgeruimd worden."
De daling van de antistoffen treedt volgens Sanquin niet bij iedereen op. Een flink deel van de donoren met antistoffen houdt nog steeds een hoog niveau van antistoffen.
Haast maken
Volgens de bloedbank betekent de daling dat er meer haast gemaakt moet worden met het inzamelen van plasma van genezen Covid-19-patiënten voor het maken van een geneesmiddel. Sanquin zamelt dat plasma in om antistoffen te concentreren en zo een geneesmiddel te maken dat (preventief) kan worden ingezet voor kwetsbare mensen. De planning is dat het medicijn dit najaar klaar is, aldus de bloedbank.
Sanquin blijft de rest van het jaar wekelijks de percentages antistoffen meten, zoals eerder met het RIVM is afgesproken. Zaaijer: "We willen graag weten of de daling doorzet. En door dit onderzoek zien we ook heel snel of het aantal besmettingen weer stijgt, en zo ja: waar."
Mensen die genezen zijn van Covid-19 kunnen zich bij Sanquin melden als ze plasma willen doneren. Na een keuring wordt hen gevraagd 4 tot 6 keer antistoffenplasma te doneren.
Meer uit Gezond
SILVER SPRING (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft een nieuwe borstkankerbehandeling van het Britse AstraZeneca en het Japanse Daiichi Sankyo goedgekeurd. Het gaat om een medicijn met de naam Datroway, dat ingezet kan worden bij patiënten met gevorderde borsttumoren.
1 dag geledenHEERLEN (ANP) - Het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen is getroffen door het norovirus. Daardoor is in twee afdelingen een opnamestop afgekondigd, wat wil zeggen dat er geen nieuwe patiënten worden opgenomen. Acht operaties zijn vrijdag afgezegd als gevolg van de uitbraak. Dit komt door de maatregelen die door de uitbraak genomen zijn en tot krapte in de beddencapaciteit geleid hebben. Spoedoperaties gaan wel gewoon door, zo liet het ziekenhuis zaterdag weten.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Moderna krijgt 590 miljoen dollar van de Amerikaanse overheid voor de ontwikkeling van een vaccin tegen vogelgriep. De financiering is onder andere bedoeld voor de laatste ontwikkelingsfase. Specifiek gaat het om een vaccin tegen de variant met de naam H5N1, waaraan eerder deze maand iemand is overleden in de Verenigde Staten.
1 dag geledenCULEMBORG (ANP) - Supermarktketen ALDI roept een Kaas pesto dip en Groene pesto' terug, omdat er mogelijk een bacterie in zit die gevaarlijk kan zijn. Het gaat om de shigatoxineproducerende E. coli (STEC), die vooral gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met een verzwakt afweersysteem.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De veiligheidscommissie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA bestudeert onder meer het middel Ozempic omdat er vrees is dat het mogelijk meer risico geeft op een zeldzame oogaandoening. Dat zou kunnen komen door de stof semaglutide die erin is verwerkt.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De ddos-aanval die vrijdag opnieuw onder meer academische ziekenhuizen trof, heeft geen invloed gehad op de zorg. Dat komt naar voren uit een rondgang langs de ziekenhuizen. Wel leidde de digitale aanval op een aantal plekken tot een tragere internetverbinding.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) noemt het "pijnlijk en verdrietig" dat een groot deel van de tandartsen en kaakchirurgen zegt op verzoek gezonde tanden en kiezen te trekken, omdat patiënten mondzorg niet kunnen betalen. Het liefst zou zij de tandartszorg opnemen in het basispakket van de zorgverzekering, maar dat kost 2,7 miljard euro en dat geld is er niet.
2 dagen geleden