Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal dierproeven daalt

Aantal dierproeven daalt

UTRECHT (ANP) - Het aantal dierproeven in Nederland is afgenomen in 2018. Dat staat in een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er zijn dat jaar 448.399 dierproeven uitgevoerd, dat is 15,5 procent minder dan in 2017.

Bij 356.211 experimenten vonden dieren tijdens of na de proef de dood. Dat is 88,6 procent van de experimenten. Het aantal dodelijke dierproeven is daarmee met 1478 afgenomen. Volgens de NVWA zijn er onder andere met zebravissen, muizen, en vogels (kippen uitgezonderd) minder proeven uitgevoerd. Het aantal tests op apen nam fors af in 2018. Dat waren er 205, tegen 317 in het voorgaande jaar.

Bijna 40 procent van de dierproeven in 2018 vond plaats voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Ongeveer 30 procent voor veiligheidsonderzoek of toxicologische testen. Nog eens bijna 30 procent van de proeven vond plaats om de toepasbaarheid van wetenschappelijke onderzoeksresultaten te testen.

In 10.552 gevallen werd een proefdier nogmaals gebruikt voor een experiment, aldus de NVWA. Dat mag alleen als eerdere experimenten "licht of matig ongerief" hebben veroorzaakt en de volgende proef hooguit matig leed veroorzaakt of dodelijk is.

Meer uit Binnenland

Joost Klein bedankt publiek Freshtival voor liefde

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein heeft zondag in Enschede de bezoekers van het festival Freshtival bedankt voor hun "liefde". Hij deed dat ongeveer vijftien minuten nadat hij zijn show op het muziekevenement was begonnen. Het was zijn eerste optreden na zijn diskwalificatie bij het Eurovisie Songfestival in Zweden.

8 uur geleden
Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

EMMEN (ANP) - Op verschillende plekken hebben blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor gezorgd. Zo werd een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgde volgens spoorbeheerder ProRail voor een "onveilige situatie".

10 uur geleden
Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. "De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal."

13 uur geleden
Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

DE KOOG (ANP) - Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

14 uur geleden
Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

22 uur geleden
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

1 dag geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

1 dag geleden