Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

Daklozen zijn volgens het CBS mensen die buiten slapen of in een auto, die in kraakpanden of vakantiehuisjes verblijven en mensen die kortdurend in een opvangvoorziening zitten. Ook de zogenoemde bankhoppers, mensen die van de ene naar de andere kennis verkassen, worden beschouwd als dakloos. Om aan een totaalaantal te komen telt het CBS iedereen zonder vast onderdak die ergens geregistreerd staat, bijvoorbeeld bij een dag- of nachtopvanglocatie of de reclassering. Het statistiekbureau voegt daar een schatting aan toe van het aantal mensen dat geldt als dakloos, maar dat niet in een administratie voorkomt.

Het aantal jonge daklozen tussen de 18 en 27 jaar is in 2022 iets afgenomen ten opzichte van 2021. In 2022 viel 19 procent van de daklozen in die categorie. De grootste groep daklozen (61 procent) is tussen de 27 en 50 jaar. 20 procent behoort tot de oudste categorie van 50 tot 65 jaar. Bijna 40 procent van alle daklozen is geen Nederlander van geboorte. Ongeveer een even grote groep (37 procent) is wel in Nederland geboren en heeft ook Nederlandse ouders. Net iets minder dan een kwart van de hele groep is Nederlander met een ouder die geboren is in een ander land.

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport spreekt in een reactie op de cijfers van "een eerste stap in de goede richting naar 0 daklozen in 2030", de belangrijkste doelstelling van een actieplan dat hij vorig jaar heeft gelanceerd. Tegelijkertijd benadrukt Van Ooijen dat nog steeds een grote groep mensen in Nederland dakloos is en dat de problemen er niet kleiner op zijn geworden, met bijvoorbeeld de hoge inflatie en een nog steeds oververhitte woningmarkt. "Ik vind dat het nu het moment is om door te pakken."

Meer uit Binnenland

Zwaargewonde door steekpartij in parking Vinkeveen

VINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.

3 uur geleden
Gemeente kan noodlijdende Rotterdam Pride niet financieel helpen

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

5 uur geleden
Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

5 uur geleden
Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

6 uur geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

6 uur geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

7 uur geleden
PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.

7 uur geleden