Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal coronapatiënten op intensive care daalt verder naar 1303

Aantal coronapatiënten op intensive care daalt verder naar 1303

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 35 gedaald naar 1303. Op maandag waren het er 1338. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekend.

Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 1248 in Nederland. Dat zijn er 35 minder dan maandag (1283). 55 patiënten liggen in Duitsland, evenveel als maandag. Tijdens het lange paasweekeinde konden zelfs enkele patiënten worden teruggehaald uit Duitsland. De afgelopen 24 uur hoefden slechts negen mensen te worden verplaatst tussen de regio’s. Het aantal mensen op ic's is in het paasweekeinde opgeteld met 88 gedaald.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de ontwikkeling op de ic's "heel gunstig". "Vorige week spraken we nog van een plateau, nu zien we een daling", zei hij. "Dat hebben we nodig, in de eerste plaats omdat het ziekenhuizen en ziekenhuispersoneel lucht geeft, maar ook om de zorg weer op te starten voor andere patiënten."

Geplande operaties

Vanwege de corona-uitbraak zijn veel geplande operaties uitgesteld. Bovendien zijn er misschien kankerpatiënten die zich niet hebben laten onderzoeken of behandelen. Op woensdag maakt het LCPS bekend hoe de reguliere zorg kan worden hervat.

Toch is het nog steeds te vroeg om maatregelen te versoepelen, vindt Kuipers. Hij herhaalde dat wat hem betreft geleidelijk weer meer deuren open kunnen als het aantal ic-patiënten is afgenomen tot circa duizend.

Opluchting

"We hopen allemaal dat die daling geleidelijk aan steeds sneller gaat. Maar het is eerst zien en dan geloven", aldus de voorzitter van het LNAZ, die ook topman is van het Erasmus MC in Rotterdam. Hij noemde het "echt een opluchting" dat het doemscenario waarin de ic's de toestroom niet zouden aankunnen niet is uitgekomen. De daling is volgens hem "een evident effect van de maatregelen die in de maatschappij zijn ingesteld".

Eerder dinsdag werd een corona-opvang in Ahoy in Rotterdam geopend. Kuipers: "We hadden die neergezet toen het aantal patiënten heel snel steeg, toen colonnes ambulances uit Brabant aankwamen. Het is veel te vroeg om nu te zeggen: die plek hebben we überhaupt niet meer nodig, haal maar weer leeg. Ik deel de opluchting als de opvang overbodig blijkt. Dan heeft het helaas geld gekost, maar better safe than sorry."

Meer uit Binnenland

Fiks meer obesitas dan decennia terug

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar had 16 procent van de 20-plussers in ons land obesitas ofwel ernstig overgewicht, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als zo'n veertig jaar geleden, constateert de organisatie, die voor de zogenoemde Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor samenwerkte met gezondheidsinstituut RIVM.

5 uur geleden
Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

8 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

11 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

13 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

15 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

15 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

17 uur geleden