
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt verder op
ZEIST/BILTHOVEN (ANP) - De coronadrukte in ziekenhuizen blijft vooralsnog toenemen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1059 mensen die positief zijn getest op het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 21 april, bijna drie maanden geleden. Binnen een week tijd is de bezetting met 200 mensen gestegen.
De cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maken geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronabesmetting zijn opgenomen, en mensen die door een andere oorzaak in het ziekenhuis zijn beland en toevallig besmet bleken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt dat onderscheid wel. Daaruit komt naar voren dat in de huidige coronagolf daadwerkelijk meer mensen vanwege hun coronaklachten in het ziekenhuis belanden.
Ziekenhuizen hebben in de afgelopen dag 146 nieuwe coronapatiënten opgenomen.
Top van zomergolf in zicht
Het RIVM registreerde tussen woensdagochtend en donderdagochtend 7062 positieve coronatests. In de afgelopen zeven dagen kwamen 43.372 coronabesmettingen aan het licht, gemiddeld 6196 per dag. Dat gemiddelde is gedaald ten opzichte van woensdag, de tweede afname van dag op dag sinds eind mei.
Op weekbasis stijgt het aantal positieve tests met 7,9 procent, de laagste toename sinds de zomergolf begin juni startte. Het RIVM verwacht dat de top van de zomergolf in zicht is.
Het aantal positieve tests is meestal een goede voorspeller van de situatie in ziekenhuizen. Wanneer de top van de golf gepasseerd is en het aantal nieuwe gevallen begint te dalen, kan een paar weken later de instroom in ziekenhuizen gaan afnemen. Omdat coronapatiënten meestal een paar weken opgenomen blijven, kan het daarna nog wel even duren voordat de coronavleugels van ziekenhuizen daadwerkelijk weer beginnen leeg te lopen.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een aantal dure medicijnen tegen borst- en eierstokkanker wordt vanaf woensdag niet langer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat concludeert het Zorginstituut na een herbeoordeling van zogenoemde PARP-remmers. Nieuwe onderzoeksresultaten tonen aan dat deze medicijnen niet voor alle patiënten leiden tot een langer leven.
2 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Rokers kopen veel meer tabaksproducten in het buitenland sinds de accijnsverhoging op tabak in 2024. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vermoedt dat ongeveer 60 procent van de rookwaar van mensen uit het buitenland komt. Dit is een grotere verschuiving dan bij eerdere accijnsverhogingen het geval was.
14 uur geledenCHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Kraft Heinz heeft aangekondigd voor het einde van 2027 alle kunstmatige kleurstoffen uit zijn producten te halen. Daarmee komt het Amerikaanse voedingsbedrijf, bekend van Heinz-ketchup en Kool-Aid-limonade, tegemoet aan plannen van Robert F. Kennedy jr., de Amerikaanse minister van Volksgezondheid. Hij wil de synthetische kleurstoffen eind 2026 al uitbannen, maar volgens brancheorganisaties is daarover geen overeenkomst gesloten.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de volwassen Nederlanders dronk vorig jaar geen of weinig alcohol, meldt het CBS op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Zo dronk 45 procent vorig jaar helemaal geen alcohol, of één glas per dag, wat binnen de richtlijn van de Gezondheidsraad valt. 22 procent nuttigde helemaal niets. In 2022 voldeed nog 42 procent aan de richtlijn.
22 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Door de warmte is de luchtkwaliteit in heel Nederland vrijdag slecht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt daarom voor smog door ozon in het hele land. Het instituut raadt mensen aan om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanningen te doen.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt meerdere meldingen van mogelijk cannabis in Haribo-snoep. Dat laat een woordvoerder weten nadat RTL Nieuws had bericht over een tweede geval waarbij een kind in Zeeland in coma is geraakt, mogelijk door het eten van besmet snoepgoed. De woordvoerder zegt niet over hoeveel en om wat voor nieuwe meldingen het gaat, omdat de onderzoeken nog lopen en dus nog niet duidelijk is of en welk verband er is.
6 dagen geledenWAGENINGEN (ANP) - Vaccins zijn sneller en goedkoper te maken door een aanpassing van het baculovirus. Dat virus wordt gebruikt om cellen aan te zetten tot het maken van specifieke eiwitten voor vaccins. Maar naast de gewenste virusachtige deeltjes die nodig zijn voor een werkend vaccin, maakt het virus ook veel virusdeeltjes aan die lastig uit het vaccin te krijgen zijn. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben nu een methode bedacht om vaccins te maken zonder baculovirusvervuiling.
1 week geleden