Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gaat naar 2000 stijgen

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gaat naar 2000 stijgen

VDEN HAAG (ANP) - Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen gaat in de komende weken stijgen naar ongeveer 2000. Nu behandelen ziekenhuizen iets meer dan 1300 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het aantal coronapatiënten op de ic's gaat in de komende weken stijgen van ongeveer 250 naar ongeveer 500.

Die berekening heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en bestuurder van ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam, woensdag gedeeld met de Tweede Kamer. "Dat is de piek waarvan was voorspeld dat we die in januari zouden bereiken. Die gaan we in november al halen", aldus Kuipers.

Volgens Kuipers loopt de stijging van de bezetting in de ziekenhuizen gelijk aan vorig jaar, maar dan met drie weken vertraging. "Het is copy-paste exact hetzelfde. Wat we nu op 1 november zien, gebeurde vorig jaar op 12 oktober."

Vaccinaties

Hoe de ziekenhuisbezetting zich daarna ontwikkelt, is niet zeker. In het gunstigste scenario begint eind november het aantal opgenomen patiënten weer te dalen. Maar als de meest ongunstige berekeningen uitkomen, liggen in de loop van december meer dan 4000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, liet RIVM-directeur Jaap van Dissel zien aan de Tweede Kamer. Dat zou het hoogste aantal zijn sinds april vorig jaar, de eerste golf van de uitbraak. Toen lag de reguliere zorg volledig stil om de coronapatiënten te kunnen verzorgen.

Kuipers verdedigde de vaccinaties. "Ze werken sterk. Je zou rustig de stelling kunnen verdedigen dat als iedereen in Nederland gevaccineerd was, er van de huidige 1300 opgenomen patiënten meer dan duizend niet in het ziekenhuis zouden hebben gelegen. Dan hadden 250 mensen in de ziekenhuizen gelegen, was er niets aan de hand geweest en hadden we niet hoeven spreiden."

Meer uit Gezond

Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

4 dagen geleden
Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

4 dagen geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

5 dagen geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

5 dagen geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

5 dagen geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

5 dagen geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

6 dagen geleden