Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal coronagevallen loopt op, nieuwe virusversies in opkomst

Aantal coronagevallen loopt op, nieuwe virusversies in opkomst

BILTHOVEN (ANP) - Het coronavirus duikt iets vaker op dan in de afgelopen maanden. In de afgelopen week zijn 2904 besmettingen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 13 januari, een maand geleden. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn enkele nieuwe versies van de omikronvariant in opkomst.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend registreerde het RIVM 815 positieve tests. Dat is het hoogste dagcijfer sinds 4 januari. De aantallen liggen nog wel aanzienlijk lager dan bij de laatste twee golven, in oktober en december.

De cijfers geven geen volledig beeld. Het RIVM registreert alleen de uitslagen van coronatests die zijn uitgevoerd bij de testlocaties van de GGD'en. Om beter zicht op de verspreiding van het virus te hebben, kijkt het instituut ook naar andere bronnen. Zo kunnen mensen via het platform Infectieradar doorgeven of ze corona-achtige klachten hebben en of hun zelftest positief was, en ook die cijfers laten zien dat het aantal besmettingen toeneemt. Ook zijn in het rioolwater steeds meer virusdeeltjes te vinden.

Opnames intensive care

Bij 243 mensen leidde de besmetting vorige week tot zulke ernstige gezondheidsklachten dat ze als gevolg daarvan in een ziekenhuis werden opgenomen. Van hen kwamen 18 op een intensive care terecht. Die aantallen zijn vergelijkbaar met de weken ervoor.

Sinds eind november komt de versie BQ.1 van de omikronvariant het meest voor in Nederland, maar de aantallen daarvan nemen inmiddels af. Drie andere versies nemen de laatste tijd toe. Die hebben de wetenschappelijke namen BA.2.75, XBB en XBF. Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat mensen door die versies zieker worden dan door eerdere subvarianten van het virus.

Druk op ziekenhuizen neemt toe

Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) neemt de druk op de ziekenhuizen langzaam maar zeker toe. Ziekenhuizen behandelen momenteel 428 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Dat is het hoogste aantal sinds 17 januari. Vooral op de verpleegafdelingen stijgt de bezetting. In de afgelopen dag zijn 95 positief geteste mensen opgenomen, het hoogste aantal sinds 11 januari.

Meer uit Gezond

Naasten kankerpatiënt voelen zich vaak schuldig over privétijd

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de naasten van kankerpatiënten heeft een schuldgevoel als ze wat leuks gaan doen, meldt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) op basis van onderzoek onder 3171 naasten van mensen met kanker. Vooral kinderen en ouders hebben hier last van. Bijna 20 procent zegt geen sociaal leven meer te hebben door het zorgen voor het familielid.

4 minuten geleden
GGD: ruim helft jongvolwassenen had vorig jaar mentale klachten

UTRECHT (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders van 16 tot en met 25 jaar ervoer vorig jaar psychische klachten als angst en depressieve gevoelens, meldt GGD GHOR Nederland op basis van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022. In deze groep zaten veel vrouwen en jongvolwassenen in stedelijke gebieden. Ook eenzaamheid en suïcidale gedachten kwamen veel voor.

8 uur geleden
Ziekenhuizen en vakbonden na lang onderhandelen eens over cao

DEN HAAG (ANP) - Algemene ziekenhuizen en vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de arbeidsvoorwaarden van zo'n 200.000 werknemers. Na maandenlange onenigheid kwamen de onderhandelaars maandag in een overleg tot overeenstemming. De voor april aangekondigde actie is daardoor van de baan, melden vakbond FNV en CNV. Het principeakkoord moet nog aan de achterban van de andere bonden worden voorgelegd.

11 uur geleden
Studie: darmklachten bij mensen met autisme door mentale klachten

DE BILT (ANP) - Mensen met autisme hebben meer kans op maag-darmproblemen dan mensen zonder autisme vanwege psychische factoren, meldt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De organisatie baseert zich op onderzoek van de Academische Werkplaats Autisme (AWA), een samenwerkingsverband dat kennis vanuit de wetenschap naar de praktijk brengt. De NVA geeft aan dat mensen met autisme vaker angst, stress en depressie ervaren, en deze factoren kunnen weer voor maag-darmklachten zorgen.

14 uur geleden
Trauma's uit kindertijd werken anders uit bij vrouw dan bij man

MAASTRICHT (ANP) - Mannen en vrouwen worden heel verschillend beïnvloed door trauma’s uit hun kindertijd. Vrouwen met psychische problemen in het latere leven hebben vaker te kampen gehad met emotioneel trauma en seksueel misbruik in hun jeugd. Terwijl psychische klachten bij mannen eerder het gevolg zijn van emotionele en fysieke verwaarlozing in hun kindertijd. Dat is de conclusie van een internationale studie onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM).

1 dag geleden
Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

LEIDEN (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt Pharming zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen.

3 dagen geleden
Internist Maasstad uit beroep gezet om betasten coassistenten

AMSTERDAM (ANP) - Een internist die werkte voor het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam raakt de registratie voor zijn beroep kwijt, omdat hij zich seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen tijdens een les aan drie vrouwelijke coassistenten. Dat melden het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en het ziekenhuis. Hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen.

3 dagen geleden