Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal coronagevallen loopt op, nieuwe virusversies in opkomst

Aantal coronagevallen loopt op, nieuwe virusversies in opkomst

BILTHOVEN (ANP) - Het coronavirus duikt iets vaker op dan in de afgelopen maanden. In de afgelopen week zijn 2904 besmettingen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 13 januari, een maand geleden. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn enkele nieuwe versies van de omikronvariant in opkomst.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend registreerde het RIVM 815 positieve tests. Dat is het hoogste dagcijfer sinds 4 januari. De aantallen liggen nog wel aanzienlijk lager dan bij de laatste twee golven, in oktober en december.

De cijfers geven geen volledig beeld. Het RIVM registreert alleen de uitslagen van coronatests die zijn uitgevoerd bij de testlocaties van de GGD'en. Om beter zicht op de verspreiding van het virus te hebben, kijkt het instituut ook naar andere bronnen. Zo kunnen mensen via het platform Infectieradar doorgeven of ze corona-achtige klachten hebben en of hun zelftest positief was, en ook die cijfers laten zien dat het aantal besmettingen toeneemt. Ook zijn in het rioolwater steeds meer virusdeeltjes te vinden.

Opnames intensive care

Bij 243 mensen leidde de besmetting vorige week tot zulke ernstige gezondheidsklachten dat ze als gevolg daarvan in een ziekenhuis werden opgenomen. Van hen kwamen 18 op een intensive care terecht. Die aantallen zijn vergelijkbaar met de weken ervoor.

Sinds eind november komt de versie BQ.1 van de omikronvariant het meest voor in Nederland, maar de aantallen daarvan nemen inmiddels af. Drie andere versies nemen de laatste tijd toe. Die hebben de wetenschappelijke namen BA.2.75, XBB en XBF. Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat mensen door die versies zieker worden dan door eerdere subvarianten van het virus.

Druk op ziekenhuizen neemt toe

Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) neemt de druk op de ziekenhuizen langzaam maar zeker toe. Ziekenhuizen behandelen momenteel 428 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Dat is het hoogste aantal sinds 17 januari. Vooral op de verpleegafdelingen stijgt de bezetting. In de afgelopen dag zijn 95 positief geteste mensen opgenomen, het hoogste aantal sinds 11 januari.

Meer uit Gezond

Huisartsengenootschap: alert op MERS-besmetting Mekka-gangers

UTRECHT (ANP) - Mensen die afgelopen week op bedevaart in Mekka in Saudi-Arabië zijn geweest, zouden daar besmet kunnen zijn geraakt met MERS. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een oudere versie van het coronavirus. Huisartsen moeten gezondheidsklachten van de pelgrims daarom goed in de gaten houden. Dat adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

1 dag geleden
Praktijken van huisartsenketen Co-Med 'tot nader order' gesloten

MAASTRICHT (ANP) - De praktijken van de commerciële huisartsenketen Co-Med zijn "tot nader order" gesloten. Mensen die vrijdag naar vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Breda, Enschede en Helmond bellen, krijgen allemaal dezelfde automatische boodschap daarover te horen.

1 dag geleden
Verzekeraars schorten overeenkomst met Co-Med op

DEN HAAG (ANP) - De zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hebben de overeenkomst met huisartsenketen Co-Med opgeschort. Ze gaan een alternatief zoeken voor de patiënten die er zijn ingeschreven, aldus CZ. "Het is niet nodig dat verzekerden op dit moment zelf op zoek gaan naar een andere huisarts", aldus de verzekeraar. Over het aantal ingeschrevenen bij de praktijken in kwestie doet het aantal van ruim 50.000 de ronde.

2 dagen geleden
Vaccinatiegraad baby's en kleuters stabiel, RIVM positief

BILTHOVEN (ANP) - Het percentage baby's en kleuters dat is ingeënt tegen besmettelijke ziektes is niet verder gedaald. De vaccinatiegraad stabiliseert. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt dat positief, maar maakt zich wel zorgen over de verder gedaalde vaccinatiegraad bij kinderen van 9 jaar en ouder.

2 dagen geleden
LTO roept op tot alertheid om oprukkende Afrikaanse varkenspest

DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland roept boeren en vakantiegangers op alert te zijn op de Afrikaanse varkenspest, die onlangs is vastgesteld in de Duitse deelstaat Hessen. Met de zomervakantie in aantocht waarschuwt de brancheclub onder meer dat mensen beter geen vleeswaren zoals gedroogde worst, salami of andere varkensproducten uit Duitsland mee naar Nederland kunnen nemen.

3 dagen geleden
Dijkstra schrikt van 'onaanvaardbare' situatie huisartsen Co-Med

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra is "geschrokken van de signalen over de situaties die zijn ontstaan" bij de commerciële landelijke huisartsenketen Co-Med. Ze reageerde tijdens een Kamerdebat op de actie van vier grote zorgverzekeraars die Co-Med in gebreke hebben gesteld, onder meer omdat huisartsen te weinig beschikbaar zijn voor patiënten. Ook rekeningen worden niet betaald, waardoor opnieuw het faillissement van de keten is aangevraagd.

3 dagen geleden
Dijkstra: akkoord over kinderhartchirurgie, umc's werken samen

DEN HAAG (ANP) - De vijf universitaire ziekenhuizen waar kinderhartchirurgie plaatsvindt gaan intensiever met elkaar samenwerken. Ze hebben afspraken met elkaar gemaakt om deze specifieke zorg te verbeteren, meldt demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief. Zo komt er onder meer een landelijk multidisciplinair overleg, komen er normen over de kwaliteit en jaarlijkse evaluaties. Daarover is een akkoord gesloten, dat ze heeft ondertekend. Dijkstra gaat ervan uit dat dit bijdraagt aan "rust en ruimte" voor de artsen en de patiënten.

3 dagen geleden