Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal coronagevallen kruipt richting half miljoen

Aantal coronagevallen kruipt richting half miljoen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal coronagevallen stijgt niet meer zo snel als in oktober, maar toch stevent Nederland gestaag af op een nieuwe mijlpaal. In de loop van komende week wordt waarschijnlijk de 500.000e besmetting in Nederland vastgesteld. Het is vooral een symbolische grens, want het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoogstwaarschijnlijk veel hoger.

De teller stond zaterdag op bijna 480.000 gevallen. Gemiddeld komen er ruim 5000 positieve tests per etmaal bij. De laatste paar weken ligt het cijfer wat lager op maandagen en dinsdagen, waarna het toeneemt op woensdagen, donderdagen en vrijdagen.

Wereldwijd hebben 22 landen meer bevestigde coronagevallen dan Nederland, aldus de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins, die de pandemie nauwgezet volgt. Tsjechië en Indonesië staan ook op het punt om door de grens van een half miljoen gevallen te gaan, België is daar al voorbij. De Verenigde Staten zijn de koploper met ongeveer 12 miljoen gevallen, gevolgd door India (9 miljoen) en Brazilië (6 miljoen).

Negen maanden geleden

De eerste besmetting in Nederland werd bijna negen maanden geleden vastgesteld, op 27 februari, bij een man uit het Brabantse Loon op Zand. Dit was dag 1 van de uitbraak. Het duurde tot dag 210 (23 september) voor het 100.000e coronageval werd geregistreerd. Drie weken en een dag later, op 15 oktober, kwam het aantal coronagevallen al boven de 200.000 uit. Dit was dag 232 van de uitbraak. Daarna ging het snel. Slechts anderhalve week daarna, op 26 oktober (dag 243), werd de grens van 300.000 gevallen gepasseerd. Bijna twee weken verder werd de 400.000e positieve test verwerkt, op dag 255 van de uitbraak, oftewel op 7 november.

De top van de tweede golf hebben we voorlopig achter ons gelaten en de stijging gaat iets minder snel. Daardoor duurde het ruim twee weken om nog eens 100.000 gevallen erbij te krijgen. Zondag is dag 270 van de corona-uitbraak.

Meeste coronagevallen

Amsterdam telt de meeste coronagevallen van Nederland. In de hoofdstad zijn ruim 37.000 inwoners positief getest. In Rotterdam staat de teller op meer dan 32.000 en Den Haag telt meer dan 21.000 bevestigde besmettingen. In de gemeente Utrecht is het virus aangetroffen bij ruim 13.000 burgers. Daarna volgen Tilburg (6575), Eindhoven (5905), Almere (5704), Breda (5515), Zaanstad (5120) en Nijmegen (4828). In 121 van de 355 Nederlandse gemeenten zijn meer dan duizend mensen positief getest. Begin september, aan de voet van de tweede golf, zaten slechts zes gemeenten boven die grens.

Van 8870 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. Dit aantal zal in de loop van komende week stijgen tot boven de 9000. Vermoedelijk in de loop van december zal de 10.000e persoon in Nederland sterven aan het coronavirus.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

V.v.C. 6 dagen geleden
Gebruik en misbruik van de PCR test! https://www.youtube.com/watch?v=91zw9I7G1Us&t=178s

Meer uit Gezond

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw gedaald

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen behandelen minder coronapatiënten dan op vrijdag. Momenteel liggen 1711 mensen vanwege een besmetting in een ziekenhuis. Het zijn 58 patiënten minder dan op vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

1 dag geleden
Flinke stijging van aantal coronagevallen afgelopen etmaal

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal coronagevallen is flink gestegen. Tussen donderdag en vrijdagochtend werden 5790 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op donderdag meldde dat instituut ongeveer 4500 nieuwe gevallen en op woensdag ruim 4900.

2 dagen geleden
Nog maar eens per drie jaar preventief onderzoek naar borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker loopt verdere vertraging op door de corona-uitbraak. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ziet zich genoodzaakt de periode tussen twee onderzoeken tijdelijk te verlengen, van twee jaar naar maximaal drie jaar.

3 dagen geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder af

ROTTERDAM (ANP) - Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1781 coronapatiënten. Dat zijn er 58 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

3 dagen geleden
90 procent heeft halfjaar na coronabesmetting nog antistoffen

BILTHOVEN (ANP) - De overgrote meerderheid (90 procent) van de mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus, had een halfjaar later nog steeds antistoffen tegen het virus in het bloed. De antistoffen worden na verloop van tijd bovendien sterker, waardoor er minder van nodig zijn om hetzelfde werk te doen. Die conclusies trekken onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een groot lopend onderzoek naar immuniteit tegen het virus.

3 dagen geleden
Aantal coronagevallen daalt licht, totaal naar ruim half miljoen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal coronagevallen is iets gedaald. Tussen woensdagochtend en donderdag werden 4506 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op woensdag meldde dat instituut iets minder dan 5000 nieuwe gevallen.

3 dagen geleden
Gommers: sla kerst maar een jaartje over

HILVERSUM (ANP) - Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, heeft als boodschap voor Nederland om kerst maar een jaartje over te slaan. Het is volgens hem nog te vroeg om de coronamaatregelen rond de kerstdagen te versoepelen, zei hij in gesprek met Sven Kockelmann in het programma 1 op 1 (NPO Radio 1).

3 dagen geleden