Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal coronagevallen daalt met ruim een kwart

Aantal coronagevallen daalt met ruim een kwart

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatesten daalt snel. In de afgelopen week zijn 313.318 besmettingen bevestigd en geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is 27 procent minder dan een week eerder.

In de beide weken ervoor waren er meer dan 400.000 positieve tests. Die piek was voorspeld. De versoepeling van de coronamaatregelen viel samen met carnaval.

Het aantal positieve tests daalt in vrijwel elke leeftijdsgroep, behalve ouderen. Bijna 2000 mensen van 90 jaar en ouder kregen afgelopen week te horen dat ze besmet zijn geraakt, 12 procent meer dan een week eerder.

Ziekenhuisopnames

De GGD'en voerden vorige week iets meer dan 450.000 coronatesten uit, tegen ruim 625.000 een week eerder. Het is niet duidelijk of dit komt doordat minder mensen bereid zijn zich te laten testen, of doordat er minder besmettingen zijn om te testen.

Het aantal ziekenhuisopnames daalde iets. Vorige week zijn 1616 mensen met corona onder de leden in het ziekenhuis opgenomen. Bij 1291 van hen was het coronavirus de reden van opname, de overigen hadden andere klachten en bleken toevallig ook besmet te zijn. Een week eerder waren er 1742 ziekenhuisopnames, waarvan 1327 vanwege het virus. Het aantal mensen dat met corona op een intensive care belandde, steeg wel, van 99 naar 114.

Reproductiegetal

Het aantal gemelde sterfgevallen daalde. In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 95 mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden, tegen 104 een week eerder.

Het reproductiegetal komt voor het eerst in een maand onder de 1 uit. Het cijfer, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, staat nu op 0,87. Dat betekent dat een groep van honderd mensen met corona gemiddeld 87 anderen besmet. Zij dragen het virus over aan 76 mensen, die vervolgens 66 anderen aansteken. Bij elke stap wordt de groep dragers kleiner, waardoor het virus het steeds moeilijker krijgt om nieuwe mensen te infecteren.

Meer uit Gezond

NN: ziekteverzuim kostte economie vorig jaar ruim 27 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - Ziekteverzuim kostte de Nederlandse economie afgelopen jaar ruim 27 miljard euro, heeft Nationale-Nederlanden (NN) uitgerekend. Dat is 9 miljard euro meer dan een jaar eerder. Volgens een nieuw rapport van de verzekeraar liep de uitval van krachten bij bedrijven namelijk flink op, met name als gevolg van aan werk gerelateerde psychische klachten.

29 minuten geleden
Niet alle gele boekjes geschikt voor noteren prik gele koorts

DEN HAAG (ANP) - Wie een prik haalt tegen gele koorts, een ziekte die voorkomt in een aantal verre landen, kan die vaccinatie niet altijd in haar of zijn gele boekje met injecties laten zetten. Gele boekjes die zijn uitgegeven tijdens de coronaperiode, toen er een enorme run op de documenten ontstond, zijn niet allemaal geschikt voor het vermelden van de remedie tegen gele koorts.

12 uur geleden
Onderzoekers zien ook hersenwerking verbeteren na maagverkleining

NIJMEGEN (ANP) - Een maagverkleining blijkt niet alleen te leiden tot gewichtsverlies, maar indirect ook tot een betere werking van de hersenen. Tot die conclusie komen het Radboudumc in Nijmegen, ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en onderzoeksinstituut TNO in een gezamenlijke studie. Van de 146 patiënten die daaraan deelnamen, scoorde bijna 45 procent een halfjaar na de operatie minimaal 20 procent beter op hersentesten.

19 uur geleden
Kwart meer mensen met geheugenproblemen naar huisarts na pandemie

BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd een stuk meer mensen met geheugen- en concentratieproblemen dan eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het aantal huisartsbezoeken hiervoor 24 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2020. Mogelijk is de toename van dit soort problemen een langetermijneffect van de coronapandemie, stellen gezondheidsinstanties als de GGD'en, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en gezondheidsinstituut Nivel.

20 uur geleden
Campagne moet jongeren motiveren om snel HPV-prik te halen

BILTHOVEN (ANP) - Met vaccinatiebussen, pop-uplocaties en een informatiecampagne willen de GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoveel mogelijk jongeren wijzen op de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Wie geboren is tussen 1996 en 2003 kan de vaccinaties in 2023 gratis krijgen. Omdat tussen de eerste en tweede prik minimaal vijf maanden moet zitten, begint de tijd voor een eerste prik te dringen.

21 uur geleden
Steun voor euthanasie neemt verder toe tot 60 procent

ROTTERDAM (ANP) - De maatschappelijke steun voor euthanasie groeit verder. Inmiddels vindt 60 procent van de Nederlanders zelfbeschikking over eigen leven en dood een terechte zaak, constateren Erasmus MC, Amsterdam UMC, UMC Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam op basis van een peiling onder bijna 1100 mensen. In 2016 en 2010 was dit respectievelijk 53 en 49 procent, brengen ze in herinnering bij de presentatie van het vierde evaluatieonderzoek van de euthanasiewet.

1 dag geleden
Van Ooijen onderzoekt bekritiseerde autismebehandeling

DEN HAAG (ANP) - Omdat honderden ouders en kinderen hebben geklaagd over een behandeling voor autisme, gaat staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) deze onderzoeken. Intensieve gedragstherapieën onder de noemer Applied Behavior Analysis (ABA) zijn erop gericht kinderen bepaald autistisch gedrag af te leren, zoals met de armen wapperen of oogcontact vermijden tijdens een gesprek. De belangenorganisatie voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs LBVSO heeft signalen ontvangen dat veel kinderen dit als traumatisch ervaren.

1 dag geleden