Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal coronagevallen blijft vooralsnog dalen, ook minder doden

Aantal coronagevallen blijft vooralsnog dalen, ook minder doden

BILTHOVEN (ANP) - De opkomst van de omikronvariant van het coronavirus is nog niet terug te zien in het aantal positieve tests. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 14.742 coronabesmettingen bevestigd en geregistreerd. Voor een zaterdag is dat het laagste aantal sinds 13 november, meer dan een maand geleden.

Het aantal bevestigde besmettingen met de deltavariant, die nu nog het meest voorkomt, daalt sinds ongeveer twee weken. De nieuwe omikronvariant verspreidt zich snel, maar voorlopig is de daling van delta groter dan de toename van omikron.

Dit kan snel veranderen. Begin dit jaar gebeurde dat toen de alfavariant in opkomst was. Dat leidde kort erna tot de derde coronagolf. Afgelopen zomer verspreidde de deltavariant zich snel, waarna de vierde golf volgde.

Nieuwe golf besmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt er rekening mee dat omikron vlak na de jaarwisseling delta inhaalt en het meest voorkomt in Nederland. Om een nieuwe golf besmettingen zo veel mogelijk te dempen, voert het kabinet waarschijnlijk nieuwe beperkingen in. Daarover is zaterdagavond een persconferentie.

Het RIVM registreerde in de afgelopen week 103.303 positieve tests. Dat is bijna 24 procent minder dan in de zeven dagen ervoor. Gemiddeld komt het neer op 14.758 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde daalt voor de dertiende dag op rij en komt voor het eerst sinds 15 november onder de 15.000 uit.

Sterfgevallen

Ook het aantal meldingen van sterfgevallen daalt. In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat vijftig coronapatiënten aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. Ook dat is voor een zaterdag het laagste aantal sinds 13 november.

Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven. Het kan soms even duren voordat een sterfgeval wordt geregistreerd. Bovendien is het niet wettelijk verplicht om het overlijden van een coronapatiënt te melden. Daardoor kan het zijn dat coronapatiënten sterven zonder dat ze worden meegeteld in de cijfers.

In de afgelopen week kreeg het RIVM 348 meldingen van sterfgevallen, gemiddeld bijna vijftig per dag. Dat is het laagste niveau in ongeveer drie weken tijd.

Meer uit Gezond

Bloomberg: BNP Paribas beperkt obligatiedeals voor olie en gas

PARIJS (ANP) - BNP Paribas helpt bedrijven niet langer met het uitgeven van obligaties als ze daar nieuwe fossiele energieprojecten mee willen financieren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. De Franse bank beloofde vorige maand de financiering van olie- en gasprojecten verder te beperken, maar snijdt niet alle banden met die sector door.

19 uur geleden
NZa moet zorgtarieven opnieuw uitrekenen door foutje ministerie

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet allerlei zorgtarieven voor volgend jaar opnieuw berekenen omdat het ministerie van Volksgezondheid een prijsindexcijfer voor bijvoorbeeld inkoop bijna 3 procent te hoog heeft vastgesteld. De tarieven moeten dus omlaag.

22 uur geleden
Minder dan 100 coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Voor het eerst sinds juli 2021 liggen er minder dan honderd mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. In de afgelopen dag zijn netto 28 bedden vrijgekomen, en daardoor behandelen ziekenhuizen nu 75 mensen die het coronavirus onder de leden hebben.

1 dag geleden
Dermatoloog: smeren moet meer in ons systeem komen

VENLO (ANP) - Het smeren van zonnebrandcrème zou net als tandenpoetsen en haren kammen een onderdeel moeten zijn van onze dagelijkse routine. Daarvoor pleit Karen van Poppelen, dermatoloog bij VieCuri Medisch Centrum. "Smeren zit nog niet in ons systeem, terwijl het aantal mensen met huidkanker hard toeneemt."

1 dag geleden
Raad: allemaal aan de bak voor welzijn kind bij vechtscheiding

DEN HAAG (ANP) - Kinderen van wie de ouders in een vechtscheiding liggen, mogen niet ook nog eens het slachtoffer worden van de problemen in jeugdhulp en -bescherming. Dat zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Het zou om zesduizend kinderen per jaar gaan die in een dergelijke situatie belanden.

1 dag geleden
Vaccin tegen RS-virus goedgekeurd voor 60-plussers

BRUSSEL (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen binnenkort gevaccineerd worden tegen het RS-virus. Ouderen en mensen met een verzwakte weerstand kunnen bij infectie behoorlijk benauwd worden.

2 dagen geleden
Inspecties: kinderbescherming heeft duidelijkheid over geld nodig

DEN HAAG (ANP) - De kinderbescherming moet duidelijk weten hoeveel geld ze krijgt, zodat de organisatie kan investeren in personeel. Medewerkers kunnen dan beter zicht hebben en houden op de kinderen die ze moeten helpen. Daarvoor pleiten de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

3 dagen geleden