Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal chats Slachtofferhulp verdriedubbeld na BOOS-uitzending

Aantal chats Slachtofferhulp verdriedubbeld na BOOS-uitzending

BERGEN (ANP) - Het aantal chatgesprekken dat Slachtofferhulp voert is verdriedubbeld sinds de BOOS-uitzending van donderdagmiddag over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma The Voice of Holland. Het aantal telefoontjes is verdubbeld, zegt een woordvoerder nadat NU.nl eerder over de drukte bij de hulpdienst berichtte.

Al sinds de berichten over het ongewenste gedrag van mannen rondom de talentenjacht zaterdag naar buiten kwamen, is het drukker bij Slachtofferhulp. "Veelal zijn het mensen die door de aandacht voor het onderwerp over de eigen ervaringen praten. Seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag dat breder gaat dan The Voice en op allerlei andere plekken gebeurt, zoals op werk, de sportclub of toneelvereniging", aldus de woordvoerder.

De uitzending van BNNVARA zorgt voor herkenning. "Mensen bedenken 'dit heb ik ook meegemaakt en dat was ook niet oké'." De medewerkers van Slachtofferhulp bieden in eerste instantie een luisterend oor naar wat er is gebeurd en waar mensen mee zitten.

Ervaringen herbeleven

"Er is ook een groep die door de verhalen hun eigen ervaringen herbeleeft." Slachtofferhulp monitort de mate van stress. "Bijvoorbeeld bij mensen die vandaag bellen en zeggen niet geslapen te hebben. Dan bellen we over een week nog eens of de stress wat is gezakt. Zo niet of als die zelfs is toegenomen, dan kunnen we aanbevelen contact op te nemen met een huisarts."

Daarnaast kunnen de vrijwilligers ook helpen bij het doen van aangifte voor wie dat wil "en zelfs meegaan naar het politiebureau". Ook geven ze tips aan "de helpers", mensen die iemand kennen die seksueel geweld heeft meegemaakt.

Zedenzaken

Slachtofferhulp staat ook open voor slachtoffers van andere zaken zoals verkeersongelukken of inbraken, maar sinds donderdag gaat 80 procent van de contacten over zedenzaken, schat de woordvoerder.

Centrum Seksueel Geweld (CSG) zei ook al meer meldingen binnen te krijgen deze week. Vooral vrouwen melden zich die zeggen dat ze zich herkennen in de verhalen van mensen die betrokken waren bij The Voice of Holland, zei een woordvoerster donderdag. In alle zestien centra in het land is "beslist een toename" te zien van chat- en telefoongesprekken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Uitbreiding koninklijke grafkelder Delft valt weer duurder uit

DELFT (ANP) - Opnieuw moet er meer geld naar de uitbreiding en herinrichting van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Door een "bouwtechnische tegenvaller" moet er 350.000 euro extra worden uitgetrokken, schrijft staatssecretaris Gunay Uslu aan de Tweede Kamer. Van dat bedrag komt 250.000 euro van het ministerie van Algemene Zaken en 100.000 euro van het Koninklijk Huis.

2 minuten geleden
Journalist Willibrord Frequin (80) overleden

LAREN (ANP) - Journalist Willibrord Frequin is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan het ANP. Frequin kreeg grote bekendheid met zijn werk als verslaggever bij het KRO-programma Brandpunt. Hij is "vredig" in zijn slaap overleden en had zich "verzoend met het onvermijdelijke einde, na een liefdevol en prachtig leven".

1 uur geleden
Kasteel Den Bosch vangt per direct vluchtelingen uit Ter Apel op

DEN BOSCH (ANP) - In Kasteel Meerwijk in Den Bosch worden de komende drie maanden 75 vluchtelingen vanuit Ter Apel opvangen, heeft de gemeente bekendgemaakt. De vluchtelingen komen deze Hemelvaartsdag al.

3 uur geleden
Veel drukte op wegen naar fashion outlets

DEN HAAG (ANP) - Op deze Hemelvaartsdag is het druk op de wegen rond de zogeheten fashion outlets. Daar zitten tientallen winkels bij elkaar en worden topmerken met korting verkocht.

3 uur geleden
Yeşilgöz: bezig met schade Limburg, maar niet alles wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Er wordt gewerkt aan een eerlijkere vergoeding van de schade die is ontstaan door de wateroverlast in Limburg. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in reactie op klachten over de schadeafhandeling die drie Zuid-Limburgse gemeenten uitten tegenover EenVandaag. Toch zal volgens minister Dilan Yeşilgöz niet alle schade vergoed worden.

7 uur geleden
Inspectie: Philips schiet tekort bij terugroepactie apneu-machine

DEN HAAG (ANP) - Philips schiet substantieel en structureel tekort in het afhandelen van een terugroepactie van apneu-apparaten, zo bevestigt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) donderdag na berichtgeving van Nieuwsuur. Patiënten, die het risico lopen stukjes schuimrubber in te ademen of in te slikken door de apparaten, moeten volgens de inspectie veel beter worden geïnformeerd over het vervangings- en reparatieplan.

7 uur geleden
Rotterdam weer opgeruimd na relletjes om verloren finale

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam is donderdagochtend weer op orde na een onrustige nacht vanwege de verloren wedstrijd van Feyenoord tegen AS Roma. De gemeentelijke dienst Stadsbeheer, die schade nog opmaakt, was van 05.00 uur tot 10.00 uur in de weer om de stad op te ruimen.

7 uur geleden