Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal chats Slachtofferhulp verdriedubbeld na BOOS-uitzending

Aantal chats Slachtofferhulp verdriedubbeld na BOOS-uitzending

BERGEN (ANP) - Het aantal chatgesprekken dat Slachtofferhulp voert is verdriedubbeld sinds de BOOS-uitzending van donderdagmiddag over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma The Voice of Holland. Het aantal telefoontjes is verdubbeld, zegt een woordvoerder nadat NU.nl eerder over de drukte bij de hulpdienst berichtte.

Al sinds de berichten over het ongewenste gedrag van mannen rondom de talentenjacht zaterdag naar buiten kwamen, is het drukker bij Slachtofferhulp. "Veelal zijn het mensen die door de aandacht voor het onderwerp over de eigen ervaringen praten. Seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag dat breder gaat dan The Voice en op allerlei andere plekken gebeurt, zoals op werk, de sportclub of toneelvereniging", aldus de woordvoerder.

De uitzending van BNNVARA zorgt voor herkenning. "Mensen bedenken 'dit heb ik ook meegemaakt en dat was ook niet oké'." De medewerkers van Slachtofferhulp bieden in eerste instantie een luisterend oor naar wat er is gebeurd en waar mensen mee zitten.

Ervaringen herbeleven

"Er is ook een groep die door de verhalen hun eigen ervaringen herbeleeft." Slachtofferhulp monitort de mate van stress. "Bijvoorbeeld bij mensen die vandaag bellen en zeggen niet geslapen te hebben. Dan bellen we over een week nog eens of de stress wat is gezakt. Zo niet of als die zelfs is toegenomen, dan kunnen we aanbevelen contact op te nemen met een huisarts."

Daarnaast kunnen de vrijwilligers ook helpen bij het doen van aangifte voor wie dat wil "en zelfs meegaan naar het politiebureau". Ook geven ze tips aan "de helpers", mensen die iemand kennen die seksueel geweld heeft meegemaakt.

Zedenzaken

Slachtofferhulp staat ook open voor slachtoffers van andere zaken zoals verkeersongelukken of inbraken, maar sinds donderdag gaat 80 procent van de contacten over zedenzaken, schat de woordvoerder.

Centrum Seksueel Geweld (CSG) zei ook al meer meldingen binnen te krijgen deze week. Vooral vrouwen melden zich die zeggen dat ze zich herkennen in de verhalen van mensen die betrokken waren bij The Voice of Holland, zei een woordvoerster donderdag. In alle zestien centra in het land is "beslist een toename" te zien van chat- en telefoongesprekken.

Meer uit Binnenland

Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

3 minuten geleden
Meerderheid Tweede Kamer voor spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer steunt dinsdag een amendement van de SP om bij de spreiding van asielzoekers ook rekening te houden met de sociaal-economische situatie van een gemeente. De SP zal daarom voor de spreidingswet stemmen. Daarmee is er in de Tweede Kamer een meerderheid voor de wet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over gemeenten, bevestigen diverse Kamerleden.

11 minuten geleden
XR: waterkanon lijkt gericht op mishandeling en vernedering

DEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.

39 minuten geleden
Voedingscentrum: werkgevers kennen regels over kolven slecht

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.

1 uur geleden
Zorgen in Zuid-Hollandse Staten om gevolgen brand bij AVR

DEN HAAG (ANP) - Heel wat partijen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland maken zich zorgen om de gevolgen van de recente brand bij afvalverwerker AVR in het Rotterdamse havengebied. GroenLinks-PvdA, D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SP en Volt hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Ze willen onder meer weten wat de gevolgen van de brand zijn voor de water- en bodemkwaliteit in het getroffen gebied, en vragen het college ook of deze brand voorkomen had kunnen worden.

2 uur geleden
Ombudsman: mensen in Participatiewet ervaren onvoldoende invloed

DEN HAAG (ANP) - Veel mensen die in de Participatiewet zitten, ervaren onvoldoende invloed op hun eigen situatie. Ze hebben te weinig inspraak, krijgen banen aangeboden die niet aansluiten bij hun mogelijkheden en beperking, en worden in sommige gemeenten niet genoeg betrokken bij de beleidsvorming en uitvoering van de wet. Dat concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport.

3 uur geleden
Giro555: bijna 125 miljoen euro opgehaald voor Turkije en Syrië

DEN HAAG (ANP) - Op Giro555 is de afgelopen maanden 124,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat laat de organisatie dinsdag weten. Door de aardbevingen in februari kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens de Turkse overheid zijn meer dan 80.000 gebouwen in het land ingestort of hebben ernstige schade opgelopen. Tienduizenden mensen zijn dakloos. Ook in Syrië is de schade groot. Door het langlopende conflict in dit land waren er al grote groepen vluchtelingen en vormt de veiligheidssituatie een uitdaging voor hulpverleners.

5 uur geleden