Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal bootmigranten in Italië gehalveerd

Aantal bootmigranten in Italië gehalveerd

ROME (ANP/DPA) - Het aantal migranten dat Italië over zee bereikt, is dit jaar gehalveerd ten opzichte van 2018. In vergelijking met 2017 is er zelfs een daling van meer dan 90 procent, volgens statistieken die woensdag door het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn gepubliceerd.

Tot 24 december dit jaar landden 11.439 migranten aan de Italiaanse kust. In dezelfde periode vorig jaar waren het er 23.210, het jaar daarvóór 118.914. De meeste migranten (2654) kwamen dit jaar uit Tunesië, gevolgd door Pakistan met 1180 en Ivoorkust met 1135 aankomsten.

De belangrijkste reden voor de sterke daling van de migratie naar Italië is een akkoord dat de toenmalige sociaal-democratische regering in 2017 met Libië sloot. Volgens berichten in de media ging dat vergezeld van informele overeenkomsten met verschillende milities in het land dat in burgeroorlog is. Het doel was te voorkomen dat migranten vanuit Libië de zee op zouden gaan.

Na de regeringswisseling in 2018 werd het hoofd van de rechtse Lega, Matteo Salvini, minister van Binnenlandse Zaken. Hij voerde een beleid van "gesloten havens" tegen migrantenboten in de Middellandse Zee. De centrumlinkse regering, die sinds september van dit jaar aan de macht is, volgt een meer gematigde koers tegenover hulporganisaties en laat boten met migranten toe. Intussen komt het grootste deel van de migranten echter nu met eigen bootjes.

Meer uit Buitenland

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

1 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

2 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

4 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

6 uur geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

6 uur geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

8 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

9 uur geleden